Biz kadınlar oje alırken önce rengine bakarız. Sonra elimize yakışıp yakışmadığını düşünürüz, bazen mevsimlere göre renk seçeriz ya da özel bir gün için hazırlanıyorsak o gün giyilecek kıyafetin rengiyle uyumlu olan bir ojeyi tercih ederiz. Bizim için ojede önemli olan şey tamamen renk ve kıyafetimizle olan uyumudur. Peki ya oje satın alırken organik olup olmaması ve zararlı kimyasallar içerip içermediğiyle ilgileniyor muyuz? Çoğumuz bunları hiç düşünmüyoruz bile. Belki kremler konusunda daha hassasız ama kesinlikle ojeler konusunda böyle bir takıntımızın olmadığı aşikar. Sizlere, değerli okurlarım, bu yazımda organik ve sağlığa zararsız oje üretiminde bulunan markalardan ve biraz da bir ojenin içeriğini zararlı kılan üç ana maddeden söz edeceğim.
Bu üç madde; “toksik trio” da denen bu üç tehlikeli madde: toluen, formaldehyde ve dibutyl phthalate.
Toluen; boya, plastik, gazolin, uçak ve ayakkabı yapıştırıcılarının imalatında kullanılıyor. Ojeyi sürerken etinize taşırdığınızda madde derideki gözenekler yoluya vücut sistemimize girdiğinde kan-beyin bariyerini geçerek, sinir ileticileri ile etkileşim içine giriyor. Vertigo, felç, koma, kavrama yetisinde azalma, körlük gibi merkezi sinir sistemi semptomlarının başlamasına sebep oluyor. Ayrıca karaciğer, böbrek ve kas-iskelet sistemini de etkiliyor. Ayrıca hepatit, aşırı kansızlık, kemik oluşumunun önlenmesine de neden oluyor.
Formaldehyde; genellikle koruyucu olarak kullanılmaktadır. Madde deriyle ve tırnakla temas ettiğinde kontakt dermatit, kabartı ve kimyasal yanıklara neden olmakta. Az miktarına bile maruz kalınması halinde göz, deri ve solunum sistemi tahrişleri, fazlasına maruz kalındığı takdirde ise kalp ritmi düzensizliğine, akciğer şişkinliğine ve hatta ölüme yol açabiliyor.
Son olarak dibutyl phthalate; kokulara, plastiklere ve çözücülere (solvent) konulan yaygın bir maddedir. AB’de yasaklanmış durumda, ancak ABD’de kullanımı devam etmekte. Üreme ve sinir sistemlerinde zehirlenmeye, endokrin hormonlarının bozulmasına ve akciğerlerde tahrişe neden oluyor.
Peki hangi markalar bu 3 maddeyi ojelerinde kullanmıyor?
Fransız Yves Rocher markası, organik tarıma önem veren bir marka. Hatta Fransa’nın Bretagne bölgesinde, kendi yetiştirdikleri bitkileri ürünlerinde kullanıyorlar. Bu yüzden bu markanın ojeleri 3 tehlikeli maddeyi içermiyor.
The Body Shop, Sally Hansen da yine aynı şekilde doğaya oldukça duyarlı iki marka. İkisi de ürünlerini hayvanlar üzerinde test etmiyorlar ve çevreye bilinçli yaklaşıyorlar. Sitelerinde yazan bilgiye göre de 3 tehlikeli maddeyi ojelerinde kullanmıyorlar.
O.P.I, Chine Glaze, Pastel de yine internet sitelerindeki bilgilere göre bu üç maddeyi ojelerinde kullanmıyorlar, ancak O.P.I bazı ojelerinde formaldehyde kullandığını kabul ediyor, ancak maddenin miktarının 4 kez daha azaltılmış olduğunu belirtiyor.
İsviçre markası Mavala, Chanel, Flormar ve Golden Rose da yine ojelerinde bu maddeleri kullanmayan markalar arasında.
Bütün bunlardan anlaşılmaktadır ki, ojenin rengine önem verdiğimiz kadar, bu 3 maddenin kullanılmamış olmasına da önem vermeliyiz. Bu yüzden yukarıda saymış olduğum markalar bize bu konuda yol gösterebilir. Yine de unutmamalıyız ki, bu üç maddeyi kullanan ancak yine de etiketlerinde yer vermeyen markalar söz konusu olabilir. Bu yüzden çok tanınmamış markaların ojelerini alıp kendimizi riske atmamamız en güzeli.
Kaynak: http://kimberlysnyder.net/blog/2012/11/03/is-your-nail-polish-toxic/
Saşa
Bu değerli bilgiler için teşekkürler