Fotoğraf makinesi lensi, makineden sonra her fotoğrafçının sahip olması gereken ekipmanlardan biridir çünkü her lens size farklı bir deneyim katan yeni fotoğraflar çekmenize olanak tanır. Fotoğraf makinesini yeni aldığınızda gelen lens artık hayal gücünüzün önüne geçmeye başladıysa yeni lensler denemenin vakti gelmiş olabilir. Doğru tercih ettiğiniz bir lens doğru ışığı ve alanı yakalayarak daha iyi fotoğraflar çekmenize yardımcı olur. Ancak, doğru lensi seçmek bazen zorlayıcı ve kafa karıştırıcı olabilir. Çok temel olarak, yeni başlayanlar için fotoğraf makinesi lensi satın alma rehberinde lens satın alırken dikkat etmeniz gereken faktörler hakkında bilgiler verip kafanızdaki soru işaretlerini ortadan kaldırmayı amaçlıyorum.
Lens Türleri
Lens türlerini ikiye ayırıyoruz: Zoom ve Prime. Zoom lens adından da anlaşılacağı üzere farklı lense geçmeden odak uzaklığını ayarlayabildiğimiz lens türüdür. Örneğin, genellikle makinelerin yanında gelen 18-55 bir Zoom lenstir. Dilediğiniz zaman bu iki değer arasında seçim yapabilirsiniz. Zoom lensin aksine, Prime lens ise tek bir odak uzaklığı veren lens türüdür. Örneğin 50mm bir Prime lens türüdür ve odak uzaklığı sabittir, çektiğiniz kareyi büyültmek veya küçültmek için fiziksel olarak hareket etmeniz gerekmektedir. Genellikle Zoom lensler başlangıçta çok fazla tercih edilmektedir çünkü kullanıcılara hareket etmeden alanı değiştirme gibi bir kolaylık sağlar ancak fotoğrafın kalitesi açısından baktığımız zaman Prime lensler kullanıcıya daha iyi ve net bir görüntü kalitesi sunar. Eğer fotoğrafçılığa yeni başladıysanız ve daha ne tür fotoğraflar çekeceğinize karar vermediyseniz Zoom lens satın alıp farklı açıları denemek sizin için mantıklı olabilir.
Odak Uzaklığı
Yandaki fotoğraftan da görebileceğiniz gibi odak uzaklığına göre lens seçimi tamamen kişisel bir tercihe dayalıdır. Eğer manzara fotoğrafları çekmeyi seven bir kullanıcıysanız 10-18 bir lens sizin için uygun olurken kuş fotoğrafı çekmek isteyen bir kullanıcı için daha uzak mesafeleri yakınmış gibi göstermek amacıyla 75-300 çok daha mantıklı olacaktır. Odak uzaklığı tamamen kişisel bir tercih olduğu için yandaki tablodan ilgi alanıza göre seçim yapmak hangi lensin size uyduğunu anlama konusunda oldukça önemli.
Diyafram Açıklığı
Diyafram değerinin ne olduğunu bir önceki yazılarımda açıklamıştım. Kısaca diyafram değeri küçüldükçe içeri giren ışık miktarı artıyor ve karanlık alanlarda dahi iyi fotoğraflar çekme olanağı sağlıyor. Bu nedenle alacağınız lensin diyafram değeri ne kadar düşük olabiliyorsa lens o kadar kullanışlı diyebiliriz ancak diyafram değeri düştükçe lensin fiyatı artacağı için çekeceğiniz fotoğraf türüne göre bir diyafram açıklığı seçmek mantıklı olacaktır.
Son Tavsiyeler
- Lensi almadan önce YouTube’dan inceleme videolarını izlemeyi ve lensle çekilen fotoğrafları analiz etmeyi unutmayın. Lensle çekilen fotoğrafları incelemek ileride sürpriz yaşamamak için oldukça faydalı!
- Lensin makineniz ile uyumlu olduğunu teyit ettikten sonra satın alın. Bazı lensler bazı makinelerle ne yazık ki uyumsuz, bu nedenle almadan önce lensin uyumlu olduğu makineler listesine bakmayı unutmayın!
- Son olarak, genellikle daha uygun fiyatlı lenslerin dış plastik gibi yerleri kalitesiz olabilmekte, bu nedenle lensinizi iyi korumanız gerekiyor.
Yazı boyunca verdiğim bilgilerin yeni hobinizi bir üst seviyeye çıkarmak için oldukça faydalı olduğunu düşünüyorum. Verdiğim öneriler dışında satın almadan önce kendi ihtiyacınıza göre lensleri incelemek alacağınız verimi arttırmak için oldukça önemli. Umarım ki yazdığım yazı fotoğrafçılıkta gelişme açısından sizlere yardımcı olmuştur. Fotoğrafla kalın, hoşça kalın…