Bilkent Üniversitesi Kütüphanesi Sanat Galerisi bugünlerde bir mücevher sergisine ev sahipliği yapmaktadır. 8 Aralık Perşembe akşamı yapılmış olan açılış kokteyli ile Bilkentlilerle buluşan Gülnur Özdağlar’ın “Tertium Non Data” isimli sergisini 13 Aralık 2011 Salı gününe kadar, 10:30-18:00 saatleri arasında ziyaret edebilirsiniz.
Tertium non data, Latince’de ‘üçüncüsü verilmeyen’ anlamına gelmektedir. Bir simya terimi olan tertium non data, birbirinden tamamen farklı iki elementin birleşerek yepyeni, üçüncü bir element oluşturmasıdır. Ancak bu iki elementin, yeni bir elemente dönüşüm süreci tüm gizemini korumaktadır…
Takı sergisinin sahibi Gülnur Özdağlar, ODTÜ Mimarlık Fakültesi mezunudur. 1986’da mezun olduğundan beri, mesleği olan mimarlığı sürdürmüştür. Kendisi birçok mimarlık yarışmasına katılmış ve kendisinin birçok tasarımı da ödül almıştır. Mimarlığın yanı sıra, grafik tasarım, dijital sanat ve fotoğrafçılığa da ilgi duyan Özdağlar, bu alanlarda da birçok projeye imza atmıştır. Bu projelerin birçoğu yabancı ülkelerdeki gazete ve kitaplarda yer almıştır. 2000-2004 yılları arasında farklı gruplarla sergiler düzenlemiştir. TemaYokTema ve FormatD gruplarıyla hazırladığı sunumlar ve sergiler oldukça ilgi görmüştür. Sanatçının çalışmaları İstanbul ve Ankara’nın yanı sıra yurt dışında takdir edilmekte ve ilgi görmektedir.
Gülnur Özdağlar’ın ilgilendiği bir başka konu ise geri dönüşüm yoluyla aksesuar tasarlamaktır. 2008’den beri bu proje üzerinde çalışan Özdağlar, kullanılmış plastik ve pet şişelerden kaplar, vazolar, mücevherler ve ev dekorasyonu için aksesuarlar tasarlamaktadır. Çöpü altına çevirmesi gerekçesiyle de kendisine 21.yüzyılın simyacısı denmektedir.Bu değişim sürecinde toplanan plastikler ısıtılıyor, kesiliyor, eritiliyor, üzerinde oynamalar yapılıp yeni bir şekle büründürülüyor. Özdağlar doğaya yok olmaya terk edilen pet şişelere yeniden hayat verip; onları saydam birer kelebeğe, şeffaf yapraklara, rengarenk çiçeklere dönüştürüyor. Amacını materyalin özdeğerini geri kazandırıp, sonunda elde ettiği ürüne daha fazla bir değer biçmek olarak tanımlayan sanatçı, aynı zamanda gözden çıkarılmış böylesine güzel objeleri sergileyerek; insanları geri dönüşümün önemi hakkında aydınlatmaya ve geri dönüşüme teşvik etmeye çalışıyor.
Günlük hayatta kullanıp bir kenara attığımız pet şişelerin böylesine güzel aksesuarlara dönüşebildiğini görmek oldukça hayranlık uyandırıcı. Çöp olarak tanımladığımız bu plastik atıkları, evimizin herhangi bir köşesinde sergileyebilir, hatta küpe ve kolye seçenekleriyle kendi üzerimizde aksesuar olarak kullanabiliriz. Geri dönüştürülerek kullanılabilecek böylesine kullanışlı ve sanatsal değeri olan materyalleri yabana atmamalıyız. Sanat Galerisi’ne yapcağınız yarım saatlik bir yolculuk, size tüm bu anlattıklarımı daha mantıklı kılacaktır. Unutmayın, Pazar günü hariç 13 Aralık tarihine kadar bu inanılmaz sergiyi ziyaret edebilirsiniz…