Sevgili arkadaşlar,
Bilkent Üniversitesi yakın tarih ve güncel olayları araştırma ve tartışma platformu Politik Düşünce Kulübü (PDK), 21 Nisan 2016 tarihinde Doç.Dr.Dimitris Tsarouhas’ın katılımıyla düzenlediği “The EU’s Existential Crises: What Future?” akademi masası etkinliğiyle 2015-2016 Bahar dönemini noktalamış bulunuyor.
2015-2016 Güz dönemine iki yeni atılımla başlayan PDK, sene boyunca gerçekleştirdiği etkinlikler sayesinde Bilkent’te herkes için verimli olduğuna inandığımız saygı ve empati çerçevesinde tartışma ortamını yaratmayı başarmıştır.
Sene başında kurduğu resmi internet sitesiyle yepyeni bir adım atan PDK, etkinliklerini bu site sayesinde takipçi kitlesine ulaştırmayı amaçlamıştır. Kurulan bu sitenin yegâne amacı elbette etkinliklerini tanıtmak değildi. Bilkent’te bir ilk olarak öğrencilere Türkçe akademik makale yazma fırsatı yaratmak ve bu makaleleri öğrencilere ulaştırmak için bir platform oluşturmak gayesine de ulaşmıştır.
Yine bu senenin başında kurulan PDK- Akademi birimi, değerli yazarlarıyla birlikte Türkçe makale yazımına başlamıştır. PDK- Akademi’nin kulübe getirdiği tek yenilik bu da olmadı. Uluslararası İlişkiler ile Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi bölümlerinde öğretim görevlisi olan çeşitli akademisyenlerle düzenlediği 11 akademi masası etkinliği sayesinde Türkiye ve dünya siyasetinde gündemi belirleyen sosyal, siyasi, ekonomik konularda akademik bilgi üretmiş ve bu bilgileri öğrencilere ulaştırmıştır. Ayrıca kurulan bu ortam sayesinde öğrencilerin akademisyenlerle birebirde yakın ilişki kurmasına ön ayak olmayı başarmıştır.
Bilkent’te politikayla yakından ilgilenen kulüplerin görmeye alışık olmadığı bir başka ilki ise yine PDK kampüse getirdi. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinde faaliyetlerini sürdüren öğrenci kulüplerinden temsilcilerin katılımıyla, bu yıl ilk defa düzenlenen Politik Düşünce Zirvesi, çok zorlu fakat bir o kadar da keyifli bir süreçti. Zirvede ele alınan konuları;
-21.yüzyıl Türkiye Dış Politikası: Ortadoğu,
-Kentin Politik Ekonomisi,
-Kürt Meselesi ve Demokratikleşme Süreci,
-Toplumsal Cinsiyet Meselesi,
-Başkanlık Sistemi ve Yeni Anayasa Tartışmaları,
şeklinde sıralamak mümkündür. Tüm bu konu başlıklarında, alanında uzman akademisyen, gazeteci ve siyasetçiler bilgi ve deneyimlerini öğrencilerle paylaştı. Zirvenin bir başka ayağında ise tamamen öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilen atölye çalışmalarında, katılımcılar özgür ve eşitlikçi bir ortamda konular hakkındaki fikirlerini tek tek ifade etti. Bu bağlamda PDK ailesi, ilk kez tecrübe ettiği zirve etkinliğini çok başarılı ve verimli bir süreç halinde katılımcılara sundu.
Öte yandan, PDK’nın bir geleneği haline gelen tartışma etkinlikleri Hukuk Fakültesi amfilerini doldurmaya devam etti. Tartışma etkinlikleri aracılığıyla Türkiye’deki güncel siyasetin nabzını tutmaya devam eden PDK, saygı ve empati temelinde yürütülen bu tartışmalarla öğrencilere eşsiz bir olanak tanıdı. Kulüp, siyasi çalkantılarla ve seçimlerle geçen bir dönemde, iktidar-muhalefet çekişmelerine ve basın özgürlüğü konusundaki gelişmelere de kulaklarını tıkamadı. Bu süreçte 1 Kasım genel seçimlerini Hukuk Fakültesi’nde yoğun bir katılımcı kitlesiyle canlı takip eden PDK, dakika dakika gelişmeleri ele aldı. Türkiye’nin dış politikalarının ele alındığı tartışma etkinlikleri sayesinde bölgesel ve küresel anlamda izlenen politikaların doğruluğu-yanlışlığı, eksikliği-fazlalığı masaya yatırıldı. Bahar döneminin son haftalarında başlatılan Güncel Siyaset Tartışmaları ise Türkiye siyasetinde önemli rol oynayan aktörleri, siyasi partiler bazında ele alma fırsatı tanıdı.
Geçirilen yoğun zirve sürecine rağmen, PDK çalışanları büyük bir özveri göstererek etkinlik takviminde konuk etkinliklerine de yer verdi. Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Sayın Mustafa Destici’nin katılımıyla gerçekleştirilen etkinlikte, başta 1 Kasım seçim sonuçları ve Türkiye’de sağ görüşe sahip olan siyasi aktörlerin mevcut durumları olmak üzere birçok konu gündeme getirildi. Ayrıca, Diken gazetesi yazarı Sayın Levent Gültekin’i okulda ağırlayan PDK; Güneydoğu’da süregelen askeri operasyonları, operasyonların bölge halkına ve şehir dokularına olan etkilerini, sokağa çıkma yasaklarını ve yaşanan elim ölümleri, Gültekin’in bilgi ve tecrübeleri sayesinde daha detaylı analiz etme şansı yakaladı.
Bu süreçteki en büyük pay, hiç şüphesiz etkinlikler boyunca salonları dolduran siz değerli katılımcılara aittir. Tartışma ve akademi masası etkinliklerine değerli fikirlerinizle sunduğunuz katkılar kesinlikle yadsınamaz. Farklı ideolojik görüşlere sahip olmalarına rağmen, PDK çatısı altında üslupta saygıyı elden bırakmadan tartışmalara dahil olan üniversite gençliği, Türkiye siyaseti adına geleceğe dair umut tohumları serpiştirdi gönüllerimize.
Düzenlediğimiz etkinliklerde en büyük motivasyon kaynağımız olan bu umutlarımızı diri tutmak adına yeni dönemlerde de siyasetin nabzını tutmaya devam edeceğimizi belirtmek isteriz. PDK ailesi olarak, saygı ve empati esasına dayanan tartışma ortamını sizlere tarafsız bir biçimde sunabilmek için elimizden gelen gayreti göstereceğiz. Siz değerli katılımcıların da desteği ve katkısıyla hep birlikte güzel işler çıkarmaya devam edeceğiz.
Tüm arkadaşlarımıza final haftasında başarılar diliyoruz.
Politik Düşünce Kulübü
Dünü bilip bugünü anlamak için…
*Politik Düşünce Kulübü resmi sitesinden alınmıştır.