Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu, devlet adına radyo ve televizyon yayınlarını gerçekleştirmek amacıyla, 1 Mayıs 1964’de kuruldu. Böylece TRT’nin kuruluşundan önce, ilk kez Türk Telsiz Telefon A.Ş.’ye bağlı olarak gerçekleştirilen radyo yayınları 1964’de TRT çatısı altında toplandı. İşte, Türkiye Radyo ve Televizyon Kurumu 1927 yılında ilk radyo anonsu ile başlayan ve günümüze uzanan Türkiye’nin yayıncılık tarihini anlatmak için 10 Aralık 2012’de Ankara’daki TRT Genel Müdürlüğü Binası’nda TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi’nin açılışını gerçekleştirdi. Türkiye radyo ve televizyon tarihi 1927’deki ilk radyo yayınında kullanılan işitsel ve görsel cihazlardan günümüz yayın teknolojisine kadar bu müzede halka sunuluyor. Müze Atatürk Köşesi’nden Radyo Stüdyosu’na, TRT Gardırobu’ndan Radyo Tiyatrosu’na kadar birçok farklı bölüme ayrılmış.
Atatürk Köşesi’nde 70li yıllardan günümüze Atatürk’le ilgili yapılmış program örnekleri sunulurken Radyo Tiyatrosu bölümünde sadece sesli olarak oyunların oynandığı bir zamanların meşhur radyo tiyatrolarının nasıl hazırlandığını görme şansına erişiyoruz. Kapı gıcırtısından toprak, beton, çakıl zeminde oluşturulan yürüme efektlerine; zil seslerinden kar efektlerine kadar pek çok sesin radyo tiyatroları için o dönemlerde nasıl oluşturulduğu bu bölümde sergileniyor.Radyo yayıncılığının ilk yıllarına ait ses kayıtlarının ve teknik cihazların sergilendiği Radyo Stüdyosu’nda ise, radyo yayını yapabilen bir de stüdyo bulunuyor. Aralarında 1935’li yıllara ait cihazların bulunduğu mekanda yaklaşık 30 obje sergileniyor. Müzenin alt katında bir zamanlar Türk Edebiyatı’nın önemli eserlerinden uyarlanan TRT dizi ve filmlerinde kullanılan kıyafetler için de bir bölüm düşünülmüş. Bunun yanında yine müzenin alt katında Atatürk’ün kullandığı eşyaların ve arabaların bir kopyalarının da bulunduğu bölüm de mevcut. Müzede emir ve karar defterlerinden, tamamen el yapımı ses kayıt cihazları, dünya yayıncılık tarihi ile ilgili belgelerin yanı sıra Atatürk’ün 10. Yıl Nutku ’nu okurken kullandığı mikrofon da sergileniyor. Serginin en dikkat çeken unsuru ise 31 Ocak 1968’deki ilk televizyon yayınının animasyonunun gösteriliyor olması. Orijinal kamera ve mikrofonun kullanıldığı iki boyutlu hologram uygulamasında ilk televizyon haberi sunucusu Zafer Cilasun yer alıyor. Türkiye’de yapılan ilk yayın tarihinden bugüne kayıt altına alınan bütün ses ve görüntüler müzede sergilenirken, bunun yanı sıra teknolojinin ilk örnekleri sayılan siyah-beyaz ve renkli kameralar, farklı mikrofonlar, fotoğraf makineleri ve radyolar da müzede ziyaretçilerle buluşuyor.
Siz de bir tarihi, Türkiye’nin yayıncılık tarihini canlı olarak görmek istiyorsanız TRT Yayıncılık Tarihi Müzesi hafta içi her gün ziyarete açık.