Değişim Öğrencileri İçin Sorular-Ali Uğurlu

Merhabalar. Öncelikle bize biraz kendinizden bahseder misiniz?
Merhaba, ismim Ali Uğurlu. IE 4.sınıf öğrencisiyim.

Değişim Programı ile hangi ülkeye gittiniz? Bu ülkeyi tercih etmenizin özel bir sebebi var mıydı?
Erasmus ile 2011-2012 Bahar Dönemi’nde, Belçika’nın Gent şehrindeki Universiteit Gent’e gittim. Önemli gezilebilecek ülkelere yakınlığı ve şehirdeki dinamik öğrenci hayatı bu ülkeyi seçmem de etkili oldu.

Seçtiğiniz bu ülkenin beklentilerinizi karşıladığını söyleyebilir miyiz?
Evet, büyük ölçüde.

Gittiğiniz ülkede herhangi bir uyum sorunu yaşadınız mı?
Hayır. Şehirde öğrenim gören birçok değişim öğrencisinin olması, kaynaşma ve uyum kolaylığı açısından oldukca yararlı oldu. Türk yemekleri olmadan yapamayanlar için ise pek çok Türk restoranı mevcut.

Program süresince ne gibi zorluklarla karşılaştınız?
Programa gitmeden önce gerekli olan resmi işlemlerle uğraşmak bazen can sıkıcı olabiliyordu. Ayrıca Belçika’da ilk hafta boyunca yapmamız gereken belediye, okul işlemleri ve yabancı bir çevreye uyum süreci biraz sıkıntılıydı.

Değişim Öğrencileri İçin Sorular-Ali Uğurlu2

Bu süreç içinde yaşadığınız en ilginç anı neydi?
Tanışma gününde, dekanın biz değişim öğrencilerine fakültenin pub’ında bira ısmarlaması. Çılgın Budapeşte-Prag-Berlin gezimiz.

Gittiğiniz ülkedeki eğitimi Türkiye’deki eğitim ile karşılaştıracak olursanız, neler söyleyebilirsiniz?
Belçika’daki üniversitelerin çoğu oldukça köklü bir geçmişe sahip. Bu sebeple oturmuş bir eğitim sistemleri var. Ayrıca dil eğitimleri de oldukça iyi, neredeyse herkes anadili gibi İngilizce biliyor.

Yaşadığınız bu tecrübe hayatınıza ne kattı?
Yeni insanlar, kültürler ve eğlenceli anılar.

Eğer tekrar bu programa katılacak olsaydınız, yine aynı ülkeyi tercih eder miydiniz?
Soğuk ve yağışlı havadan hoşlanmayan birisi olarak, daha ılıman iklime sahip bir ülkeyi seçebilirdim.

Son olarak, gittiğiniz ülkeyi tercih etmeyi düşünenlere ne gibi tavsiyelerde bulunabilirsiniz?
Belçika’daki belli başlı şehirler, küçük olmalarına rağmen sosyal açıdan birçok olanak barındırmaları nedeniyle tercih edilebilirler. Şehrin çok büyük olmaması, uyum ve şehrin gündeliğine alışma bakımından oldukça yararlı. Şehrin küçük olması sizi yanıltmasın. Eğer aşırı küçük bir şehir seçmediyseniz (Belçika için bile küçük sayılan), sosyal ve kültürel imkânlar sizi tatmin edecektir. Mesela Gent’in nüfusu neredeyse Ankara’nın 1/10’ u olmasına rağmen, şehirdeki sosyal ve kültürel etkinlikler Ankara’dan katbekat fazlaydı (tabii bir Londra, Berlin veya Paris değil). Ayrıca, ülkedeki gelişmiş tren sistemi ve ucuz havayolu şirketi Ryan Air’ın bulunması gezmeyi sevenler için bulunmaz bir nimet. Diğer şehirler nasıl bilemeyeceğim; fakat Gent’de şehrin dinamiğini öğrenciler oluşturduğundan ve birçoğu şehirlerarası mesafelerin oldukça kısa olması nedeniyle tatillerde ailelerinin yanına gittiğinden, tatillerde şehir oldukça sakin ve sıkıcı olabiliyor. Bu yüzden resmi tatilleri gezme amaçlı kullanabilirsiniz. Yine aynı nedenle insanların dışarı çıkıp eğlenme günleri bizdeki gibi cuma-cumartesi değil, pazartesi-salı-çarşamba ve perşembe. Cuma Belçikalı öğrencilerin çoğunluğu evlerine dönüyorlar. Özellikle perşembe geceleri aşırı kalabalık nedeniyle polis barlar sokağı olan Overport’u trafiğe kapatıyor. Öğrenci yurtlarının, barlar sokağına 30 saniye uzaklıkta olması da büyük bir artı. Havanın soğuk, yağmurlu ve oldukça dengesiz olması ise kimileri için problem olabilir. Ayrıca yeni bir dil öğrenmek isteyenler Flaman bölgesini değil de Fransızca konuşulan Valon bölgesine gitmeli, çünkü bence Flamanca öğrenmesi oldukça zor ve gereksiz bir dil.

Leave a Reply