Türkiye’de hızlı bir şekilde yükselen bir sanat dalı var: Fotoğrafçılık. Eskiden fotoğraf makinelerinin pahalılığı bu sanatın önündeki en büyük engellerden birisiydi. Şimdi ise hem profesyonel makinelerin ekonomik olarak uygunlaşması, hem de amatör anlamda telefon kameralarının hızlı bir şekilde gelişmesi, insanların bu sanat dalına daha çok ilgi göstermesini sağladı… Instagram‘dan bahsetmesek olmaz. İnsanlar daha hızlı fotoğraf çekiyor ve bu fotoğrafları büyük kitlelerle daha hızlı bir şekilde paylaşabiliyor. Bu ilgi ve çokluk, fotoğraf sanatına iyi mi geldi kötü mü, burası tartışılır ama bu işi hala büyük bir tutku ve profesyonellikle yapan kişiler var. Bunlardan bir tanesi genç ve yetenekli sokak sanatçısı Barış Kerim Cesur. Kendisiyle kısa ama çok güzel bir röportaj gerçekleştirdik…
GazeteBilkent: Barış Bey, merhabalar. Röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için teşekkür ederiz. Sizi biraz tanıyabilir miyiz?
Barış Kerim Cesur: Ben İstanbul Bahçelievler’de doğdum. İlkokulu ve liseyi Bahçelievler’de tamamladım. İstanbul Aydın Üniversitesinde Radyo ve Televizyon Programcılığı okudum. Fotoğrafçılıktan önce sekiz yıla yakın bir süre zarfında tiyatro oyunculuğu ile amatör ve profesyonel olarak ilgilendim. Son olarak Devlet Tiyatrosu eski vejisörü, sanat yönetmeni Zafer Kaya Okay’dan eğitim aldıktan sonra tiyatro hayatımı noktaladım.
Altı seneyi aşkın bir süredir fotoğraf sanatı ile sokak ve düğün fotoğrafçılığı ile ilgilenmekteyim. TFGK – Türkiye Fotoğrafçılar ve Gezi Kulübü’nün kurucusuyum. Çeşitli sergiler ve sunumlar hazırlayıp fotoğraf hayatıma devam etmekteyim.
GazeteBilkent: Fotoğraflarınızda manipülasyon ve Photoshop kullanıyor musunuz? Manipülasyon ve Photoshop’a sıcak bakıyor musunuz?
Barış Kerim Cesur: Sokak fotoğrafçılığında veya buna benzer kulvarlarda olan sanat dalı olsun ya da olmasın düğün, moda, reklam, doğum gibi kulvarlarda photoshop kullanımı bazen gerekli olabiliyor bu da fotoğrafın çekildiği yere (mekan-stüdyo-sokak) göre belirlenip işlem yapılabilir, ama genelde şahsım olarak sokak ve portre çekimlerimde photoshop az da olsa yerine göre kullanıyorum. Manipülasyon konusuna da gelirsek, fotoğrafı güzel gösterse de fotoğrafın özgünlüğünü bozup orjinalliğini yitirtip ortaya kötü bir fotoğraf çıkartabilir, bunun da fotoğrafı çeken kişiye kötü yansımaları olabilir diye düşünüyorum…
GazeteBilkent: Kendinize rol model aldığınız bir fotoğraf sanatçısı var mı?
Barış Kerim Cesur: Türkiye’de fotoğraf üzerine birçok fotoğraf sanatçısı ve şehir fotoğrafçısı var. Bunların başında foto muhabiri Ara Güler usta başta olmak üzere Mustafa Seven, Gültekin Çizgen, Merih Akoğul, Sadık Üçok ve Cengiz Karlıova hocalarım var. Hepsinin teknikleri farklı olsa da gördükleri bana göre aynıdır çünkü hayatı çekmek, gözlemlemek fotoğrafın ortaya çıkmasını sağlar. Bunun da fotoğrafı çeken kişiye çok fazla faydası var. Benim de bu yolda ustalardan aldığım bilgi donanım ve hayattan aldığım hazla fotoğraf hayatıma devam ediyorum.
GazeteBilkent: İlk fotoğraf makinenizi ne zaman elinize aldınız?
Barış Kerim Cesur: Ben fotoğrafa 2010 senesinde amatör olarak compac makine ile başladım. Sonra üniversite yıllarımdan itibaren gördüğüm stajlar ve fotoğraf-sinema tarihi eğitimlerimle fotoğrafa kısmen de olsa atıldım. Geçen süre içerisinde fotoğrafın içine tamamen girdim. 2015 senesinde İstanbul Sinema Amatörleri ve Fotoğrafçıları Derneğinde ve İBB’de aldığım eğitimlerle profesyonel hayatıma adım attım ve halen de fotoğraf hayatıma devam ediyorum.
GazeteBilkent: Fotoğrafa meraklı kişiler için tavsiyeleriniz nelerdir?
Barış Kerim Cesur: Fotoğrafı çekmek için ilk önce hayatı çözmek gerekli diye düşünüyorum, çünkü fotoğraf bireysellik gerektiren bir sanat dalıdır. Herhangi bir kanunu olmayan ve koşulu olmayan bir iştir. Bu sebeple de kişinin ilk önce kendini sorgulayıp kendini çözmesi gerekir. “Görüyor muyum?”, “Görmüyor muyum?”, bunu anladığın zaman fotoğrafı çeken kişi başarılı olur diye düşünüyorum. Yine aynı şekilde kitap, dergi, gazete okuyarak kendilerini ve kişisel gelişimlerini ilerletebilirler diye düşünmekteyim.
GazeteBilkent: Fotoğraf çekerken yaşadığınız bir problem var mı? Yaşadıysanız bunun üstünden fotoğrafçılara verebileceğiniz tavsiyeleriniz nelerdir?
Barış Kerim Cesur: Fotoğrafta bana göre ilk önce diyalog gerekli diye düşünüyorum, çünkü fotoğrafını çekeceğiniz kişiyi anlamaz, dinlemez, hissetmez ve size sorun çıkartabileceğini bilmezseniz, başınıza her an bir şeyler gelebilir. Bu sebeple çekeceğiniz kişiyle ilk önce selamlaşarak, kendinizi anlatarak, kişinin oluru olup olmadığını öğrenmelisiniz. Eğer onay veriyorsa hikayesini dinler ve çekiminizi yaparsınız. Eğer izin vermez ve sert bir üslupla “istemiyorum kardeşim” diyorsa, oradan uzaklaşmak gerekli diye düşünüyorum. Bu nedenle çekeceğiniz kişinin hikayesini mutlaka dinleyin ve olumlu olumsuz olduğu duruma göre hareket edin. Benden bahsedersek eğer, benim de başıma nadir de “neden çekiyorsun” diyenler az da olsa geliyor ve ben sonuç olarak diyalog kurup karşımdaki kişiden emin oluyorum. Bu sebeple diyalog fotoğrafta önemlidir.
GazeteBilkent: Son olarak Türkiye Fotoğrafçılar ve Gezi Kulübü’nden (TGGK) biraz bahsedebilir misiniz?
Barış Kerim Cesur: TFGK’nin, yani Türkiye Fotoğrafçılar ve Gezi Kulübü’nün kurucu başkanlığını halen devam ettirmekteyim. Kulübümüz 2015 Şubat ayında kurulup İstanbul başta olmak üzere Balıkesir ve Ankara’da etkinliklerini ücretsiz bir şekilde devam ettiriyor. Her hafta sonu fotoğrafçı ve fotoğraf sanatçısı hocalarımızla ve arkadaşlarımızla beraber fotoğraf gösterileri ve sunumları gerçekleştirip yeni jenerasyon fotoğrafçıları başta olmak üzere, usta hocalarla bir araya gelip hem onları fotoğrafa yeni başlayan ya da başlayacak arkadaşlarla tanıştırıyor ve bir araya getiriyoruz, hem de kendilerinin kişisel gelişimleri için faydalı olmaya çalışıyoruz. İlk bahardan başlayarak sonbahara kadar da markalarla ve üniversite fotoğraf kulüpleriyle geziler düzenleyip sokak fotoğrafçılığı üzerine eğitimler veriyoruz; söyleşilerimizi şimdilik Karaköy Art-İstanbul Fotoğraf Cafe’de yapıyoruz. İlerleyen dönemlerde İstanbul’da farklı yerlerde de etkinliklerimizi yapacak ve faaliyetlerimizi tüm Türkiye’ye yayarak devam ettireceğiz.
Barış Kerim Cesur’un gazetemize verdiği röportajdan ötürü kendisine teşekkür eder, kariyerinde ve yaşamında başarılar dileriz.
Bu röportaj Barış Kerim Cesur’un GazeteBilkent’e yolladığı metin üzerinden hazırlanmıştır.