MUN NEDİR?

muntr.2014

‘MUN’ (‘Model United Nations’), Birleşmiş Milletler toplantılarının içerik ve şekil olarak öğrenciler tarafından canlandırıldığı konferanslardır. Dünyanın dört bir tarafından gelen katılımcı öğrenciler, ‘MUN’ konferanslarında gerçek dünya meselelerini tartışarak sorunlara çözüm ararken, kültürel etkileşimi de sağlamış olurlar. Her delegenin, bir ülkeyi temsil ettiği konferanslar genellikle Birleşmiş Milletler’de bulunan komiteleri içerir ve ana dil İngilizce’dir. Tipik bir Birleşmiş Milletler konferansı şeklinde geçen MUN konferanslarında; öğrenciler, kendileri için belirlenen ülkelerin birer delegesi olarak Güvenlik Konseyi, Ekonomik ve Sosyal Konsey, Silahsızlanma Komisyonu gibi alanlarda dünya gündeminde bulunan global sorunlara çözüm ararlar ve MUN konferanslarının sonuç bildirgeleri, tavsiye niteliğinde Birleşmiş Milletler’e gönderilir.  Bu konferanslar sayesinde delegeler, sorumlu oldukları ülke vasıtasıyla, kişisel ve milli düşünceler dışında uluslararası düşüncelere sahip olup; dünyaya farklı bir bakış açısı kazandırırken, genel kültür seviyelerini de yükseltmiş olurlar.

Ayrıca MUN; üniversiteler, eğitim kuruluşları ve dünyanın pek çok akademik otoritesi tarafından öğrenciler için en prestijli akademik aktivite olarak kabul edilmektedir. Birleşmiş Milletler ve Avrupa Birliği ile, başta Harvard olmak üzere benzer saygıdeğer üniversiteler tarafından da desteklenmektedir.

Konferansların sonunda çıkan çözüm önerileri Birleşmiş Milletler’e ulaştırılarak gençlerin bu konulardaki görüşleri bildirilmiş olur. Buna en güzel örnek; Kıbrıs’ın günümüzdeki durumu ve geleceğini şekillendirmiş olan ‘Kofi Annan Planı’nın taslağı ve ana hatlarının bir MUN konferansında yazılmış olduğu gerçeğidir.

Öğrenciler için en güzel yanı ise; MUN konferanslarına dahil olarak edinilen sertifikalar kişinin CV dosyasında çok önemli bir yer tutmaktadır. Günümüzde de birçok örneği olduğu gibi, MUN aracılığı ile üniversite eğitimini ücretsiz (tam burslu) gören insanlar da mevcuttur.

MUN Konferanslarının Tarihçesi ve Bugün MUN

MUN konferansları, dünyada ilk kez ‘Harvard University’ ve ‘National Model United Nations’- New York bünyesinde uygulanmaya başlamıştır. 1920’li yıllarda dünya barışını korumak üzere oluşturulan ‘Leaque of Nations’, MUN konferanslarının esin kaynağı olmuştur.

Bu yıllarda Leaque of Nations simulasyonları olarak başlayan MUN konferansları, 1945 yılında Birleşmiş Milletler’in kurulmasından altı yıl sonra, 1951 yılında ‘Model United Nations of the Far West’ ve on yıl sonra, 1955 yılında ‘Harvard University’ tarafından kurulan Harvard University MUN Kulübü – HNMUN ile bugünkü yapısına kavuşmuştur.

Dünyada her yıl yaklaşık olarak 400-500 adet MUN konferansı düzenlenmektedir. Üniversiteler, liseler, vakıflar ve özel eğitim kuruluşları tarafından düzenlenen ve büyük çoğunluğu İngilizce olmak üzere, diğer dillerde de gerçekleşen bu konferansların her birine konferansın büyüklüğüne bağlı olarak 150 ile 5.000 arasında öğrenci katılmaktadır. MUN konferanslarına, dünya genelinde her yıl pek çok ülkeden bir milyondan fazla öğrenci katılım göstermektedir.

Bilkent’te ‘MUN’BU

MUNBU (Model United Nations of Bilkent University), ilki 2012’de düzenlenmiş olan ve her yıl Ocak ayında düzenlenen 16-25 yaş arası yaklaşık 200 öğrencinin katılımıyla gerçekleştirilen konferanslardır. Bu yıl ise 17-21 Ocak’ta gerçekleşecek olan konferansa bireysel başvurular mümkün; fakat delege seçimlerinde, kişinin, eğer varsa, daha önce katılmış olduğu MUN konferansları ve tecrübesi göz önünde bulunduruluyor. Her konferansın sonunda sertifika alınıyor ve bu da gelecekte CV için de önemli bir yer tutuyor.

Konferanslarda kıyafetler de önemli bir yer tutuyor. Genellikle takım elbise içerisindeki öğrenciler, tüm gün bir diplomat gibi, Birleşmiş Milletler formatında ciddiyetini koruyan bir ortam içerisinde dünya sorunları tartışıyor.

MUNBU 2015 ile ilgili daha fazla bilgi için: http://www.munbu.org/

MUNBU Konferansından

MUNBU konferansından

MUN SOCIETY: 2006 yılında kurulan ve MUN’u ilk kez Bilkent’e getiren kulübün toplamda on iki alt dalı bulunuyor. Bunlardan akademik, organizasyon ve halkla ilişkiler takımı; akademik için, diğer takımlar ise okul içindeki etkinlikler için çalışıyor. 150-200 kişilik büyük bir aile olan kulüp, aynı zamanda konferanslar için yeni üyelerine haftalık eğitimler veriyor ve eğitimlerin sonunda delegeler konferanslara katılabiliyorlar; hatta isteyen gönüllü delegeler, tecrübeleri de göz önünde bulundurularak, yurt dışı konferanslarına da gönderiliyor. Aynı zamanda MUN Society; Barcelona, Prag, Harvard, Roma ve Cambridge yurt dışı konferanslarında farklı komitelerden de ödüller almış başarılı bir topluluk.

 

 

SECURITY COUNCIL

Leave a Reply

7 comments

  1. Ali Semiz

    öncelikle tebrik ederim gerçekten yazı sayesinde munbu nun ne olduğugunu anladım.

  2. Vahdet

    Zengin çcoukların oyun alanı. Gerçekten birşeyler öğrenmek istiyorsanız çarşambaları PDK’ya bir uğrayın

  3. Lala

    Zenginlikle ne alakası var?

  4. Selin

    MUN projeleri devlet okullarında da düzenlenmektedir.Bu seviyede bir yorum yapmadan önce konuyla ilgili daha çok bilgi edinmenizi tavsiye ederim.

  5. Bora Hamilton

    Merhaba benim okulum böyle bir Projede bulunmuyor Acaba bireysel katilabilirmiyiz

  6. İrem

    Evet bireysel olarak katılmak istediğin okulun mun sitesinden katılabilirsin

  7. Esmanur

    Ben bir devlet lisesinde okuyorum ve bu yıl başladı. Ama seneye olacak grup için şimdiden kayıtlar alınıypr ve benim İngilizce seviyem yeterli değil. İngilizce kursuna gitmiş ya da yurt dışonda bulunma imkanı olmuş kişiler rahatlıkla katılacak. Ben aslımda yazın kursa gitmeyi ve İngilizcemi iletletmeyi böylece katılavileceğimi düşünüyordum ama bazı şeylwr için geç kaldım:( Henüz lise 1 e gidiyorum ama bunu düşünebiliyorum maalesef. Haftaya falan da seçimler yapılacakmış. Ve elimdeki büyük bir imkanı neredeyse kaçırmuş olacağım. Yurt dışında üniversiteye gitme imkanını.