Manzarayı İçeri Taşıyın: ‘Camera Obscura’

CO-Brooklyn-Bridge_Color_slideKübalı ünlü fotoğrafçı Abelardo Morell; basit fizik kurallarıyla, dışarıdaki manzaraları iç mekanlara taşıyarak bu enteresan bileşimin fotoğraflarını çekiyor. Morell’e ününü kazandıran bu yöntemin adı “Camera Obscura”. Tarihte ilk fotoğraflar, bu yöntem kullanılarak çekildi ve ilk fotoğraf makinaları da bu mantıkla icat edildi.

Zifiri karanlık bir odada dışarıya bakan küçük bir delik açınca, dışarıdaki görüntü ters bir şekilde odanın duvarına yansır. 18. yüzyılda bu fiziksel fenomen kullanılarak ‘camera obscura’ yani ‘karartılmış oda’ ismindeki alet cat edildi. İlk fotoğraflar bu aletle çekildi ve şimdilerde bu yöntem Abelardo Morell gibi sanatçılara ilham kaynağı oluyor. Morell çok çeşitli mekanlar gezerek, beğendiği manzaraları kendi düzenlediği odaların içine aktarıyor ve bunları fotoğraflıyor. Bazı sanatçılar tarafından kolaya kaçmakla suçlansa da; bunun doğru olmadığı ortada. Morell iç ve dış mekanı birleştirirken ikisinin de yapısını bozmadan aynı karede yaşatıyor. Seçtiği manzaralar, eşyaları ve renkleriyle düzenlediği odalar ile markalaşan tarzı çok yaratıcı ve özgün.

View-of-the-Manhattan-BridgeAbelardo-Morell-piece-vue-stenope-09

Abelardo Morell’in kullandığı yöntem son derece basit ama etkileyici. Eğer camları siyah plastiklerle kaplayıp, odanızda zifiri karanlık sağlayabilirseniz siz de dışardaki manzarayı açacağınız bir delikle içeri taşıyabilirsiniz. Morell, ilk ‘camera obscura’ tecrübesini anlatırken şunları söylüyor: “İlk defa 1991 yılında, kararttığım salonumda ‘camera obscura’ tekniğiyle fotoğraf çekimi yaptım. Önce odayı hazırladım: onun tamamen karanlık olması için camları siyah plastikle kapladım. Sonra bu malzemenin üzerinde küçük bir delik açtım. Böylece, dışarının görüntüsü delikten süzülerek ters bir şekilde karşıdaki duvara yansıdı. Genelde duvara yansıyan görüntünün önüne fotoğraf makinemi kurar ve uzun pozlamaya ayarlarım. Başlarda pozlama süresi beş ila on saat arasında değişiyordu.” Bu işlemlerle manzarayı odanın içine taşımak zor değil. Hatta National Geographic, odanızı nasıl ‘kararılmış oda’ya çevireceğinizle ilgili kısa bir film bile hazırlamış:

Tabi ki Morell, bu yöntemi bu kadar basit haliyle uygulayarak böyle harika sonuçları elde etmiyor, dikkat edilmesi gereken detaylar var. Açılan deliğin büyüklüğünden, odanın şekline kadar birçok unsurun başarılı şekilde ayarlanması gerekiyor. “Birkaç yıl önce bu sürecin görsel niteliğini daha da artırmak için renkli film kullanmaya ve deliğin üzerine bir lens yerleştirmeye başladım, böylece içeriye düşen görüntü daha net ve parlak oldu. Artık görüntünün yüzeye düz yansıması için bir prizma da kullanıyorum. Ayrıca dijital teknolojiler sayesinde pozlama süresi epey kısaldı. Yeni çalışmalarımda dışarıdan gelen görüntünün daha gerçekçi yansıyor oluşunu çok seviyorum. Dış ve iç mekân evliliğinde taraflar böylece daha eşit bir konuma geliyor.” Morell’in ilgi çekici fotoğraflarının yanı sıra, hakkında yapılmış “Shadow of the House” adlı bir belgeseli de var.

View-of-Landscape-Outside-Florence-in-Room-With-Bookcase

 

Leave a Reply