Edebiyat Dergilerindeki Yeni Soluk:Peyniraltı Edebiyatı

kasımpeyniraltıKasım ayında liseden bir arkadaşımın yazısının yayınlanmasıyla ‘Peyniraltı Edebiyatı’ adlı edebiyat dergisiyle tanıştım. Kasım sayısında Ernest Hemingway’i konu alan dergi,bir Hemingwaysever olarak dikkatimi celp etti ve kısa bir süre içerisinde dergiyi baştan sona okuma fırsatına sahip oldum. Gerek dergideki yazarların üslubu; gerekse içerisindeki çizimler ve kapak tasarımındaki sadelik çok hoşuma gitti ve etrafımdaki kitapçılardan tedarik edebildiğim kadar geçmiş sayılarını satın aldım ve okumaya başladım. Elime geçen Ekim ve Eylül sayılarını okudum. Ekim sayısında ünlü Japon roman ve oyun yazarı Yukio Mişima’yı; Eylül sayısındaysa ülkemizin saklı kalmış değerlerinden biri olan Tezer Özlü’yü konu alan Peyniraltı Edebiyatı, bu iki yazar konusunda çok yüzeysel bilgilere sahip olmama rağmen, yazılarıyla çok hoşuma gitti ve edebiyatseverler için kaçırılmaması gereken bu dergiyi gazetemizin okurlarıyla paylaşmak istedim.

Peyniraltı Edebiyatı henüz 19. sayısında olduğu için yeni bir dergi olarak tanımlamam yanlış olmaz sanırsam. Bir grup edebiyat meraklısı tarafından çıkartılan dergi gayet mütevazı 392845_139284519577142_1238197638_nbir bütçeye sahip ve günümüz dergileriyle karşılaştırıldığında ücret olarak da makul olarak nitelendirilebilir. İlk sayısını 1 Mart 2013 tarihinde Fransız Edebiyatı’nın ünlü isimlerinden 1957 Nobel Edebiyat ödülünün sahibi Albert Camus’a ayıran dergi, daha sonrasında Cemal Süreyya, Oğuz Atay gibi Türk edebiyatının önemli şahsiyetlerinin yanı sıra; George Orwell ve Charles Bukowski gibi 20. yüzyılın önemli yabancı yazarlarını da geçtiğimiz sayılarda incelemiş. Bu yazarlara bakıldığında, okurlara geniş bir yazar yelpazesi sunulduğunu söylemek doğru olur. Gogol ve Dante gibi, dünyada herkes tarafından kabul görmüş yazarların yanı sıra; Boris Vian ve Burroughs gibi edebiyatın saklı kalmış yazarları da derginin incelediği yazarlar arasında.

Derginin satım alanları kısıtlı olsa da; D&R’dan ve internetteki kitapçılardan rahatlıkla temin edilebiliyor. Halk tarafından ne yazık ki rağbet görmediği için, eski sayıları da kitapçılarda kolaylıkla bulunabiliyor. Aynı zamanda, derginin sayıları pdf halinde internette de çok kolay bulunuyor olmasına rağmen; edebiyat için emek veren insanların desteklenmesi adına derginin kitapçılardan alınması taraftarıyım. Abone olmak isteyenler için derginin resmi sitesinde abonelik sekmesi mevcut.

Son olarak; Peyniraltı Edebiyatı Aralık sayısında Portekizli şair ve ressam Fernando Pessoa incelenecekmiş. Herkese iyi okumalar…

Geçmiş sayıları için: http://peyniraltiedebiyati.com/sayilar/

 

Leave a Reply