Kainatın tüm seslerine ve titreşimlerine Açık Radyo’nun yayın tarihine başlamasının 20. yılı ve Memleketimden İnsan Manzaraları’nın 70. yaşının rastlantı içinde olmasını; Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırma Merkezi ve Açık Radyo,  ‘Türkiye hikayelerini anlatıyor’ başlığıyla herkesin gerçek hayatından kesitleri aktaracağı  bir proje yürüterek kutluyor.

Daha önce benzer bir proje, 2001 yılında, Paul Auster tarafından; Ulusal Halk Radyosunun yardımıyla ‘Amerikan yaşamından gerçek hikayeler’ temasıyla gerçekleştirilmişti. Auster, aynı zamanda radyoda seslendirdiği hikayeleri derleyerek bir kitap haline de getirmişti. Meraklıları için Türkçe çevirisi kısa bir süre önce Can Yayınları tarafından ‘Babamın Tanrı Olduğunu Sandım/Radyo Hikayeleri’ adıyla yayınlanan kitabı alıp okuyabilirler.

babamin-tanri-oldugunu-sandim

Paul Auster- Babamın Tanrı Olduğunu Sandım

Proje hakkında kısaca bilgi vermek gerekirse, yaşadığınız ya da şahit olduğunuz gerçek olayları, konu kısıtlaması olmaksızın, el yazısı ya da bilgisayar ortamında yazabileceğiniz, 1000 sözcüğü geçmemek kaydıyla anlatabileceğiniz yazınızda hikayenizin özellikle kurmaca olmaması gerektiğine vurgu yapılmakta. Hikayelerin, seçici kurul tarafından kritiğe tabi tutulduktan sonra Açık Radyo’da yayınlanması ve sonrasında kitap haline getirilmesi planlanmakta.

Projenin yürütücülerinden olan Açık Radyo, başka bir dünyanın mümkün ve zorunlu olduğunu gösterme çabasıyla 1995’te yayın yapmaya başlamış bir kuruluş. Kar amacı gütmediği için dinleyicilerinin bağışlarıyla ayakta kalmaya çalışıyor. Güney Amerika ormanlarının yağmur sesinden Tamburi Cemil Bey eserlerine, Noam Chomsky röportajlarından atçılık tarihine kadar geniş yelpazede bilgiler duyabilmenizin mümkün olduğu radyonun sloganı: Kainatın tüm seslerine, renklerine ve titreşimlerine açık olması.

Memleketimden İnsan Manzaraları; Nazım’ın, 1939’ta İstanbul’da kaleme almaya başladığı ancak 1945’te tamamlayabildiği 17 bin mısradan oluşan, şairin şiirinin zirve noktası kabul edilen eseri. Nazım Hikmet yapıtı yazma amacını, yapıtın ön tasarısında şu şekilde açıklamıştır:

  1. İstiyorum ki, okuyucu 12,000 mısrayı bitirdikten sonra vıcık vıcık insan kaynaşan bir mahşerden geçmiş olsun,
  2. İstiyorum ki, bu insan mahşerinin konkre ifadesi okuyucuyla muayyen bir devirdeki, muhtelif sınıflara mensup Türkiye insanları vasıtasıyla Türkiye’nin muayyen bir tarihi devredeki sosyal durumunu anlatsın,
  3. İstiyorum ki, ikinci planda, Türkiye cemiyetini çevreleyen dünya durum muayyen bir devrede anlaşılsın,
  4. İstiyorum ki, nereden gelip, nerede olduğunu, nereye gidildiği sualine, sahamın içinde azamî imkânlarla cevap verilsin.

nazim-hikmet-113.-yil

Kaynakça

http://arsiv.mevsimsiz.net/y-5480/Nazim_Hikmetin_Estetik_ve_Politikasi_Uzerine_Bir_Deneme/

http://www.ntv.com.tr/sanat/turkiye-hikayelerini-anlatiyor,LK5thqJVU0Wm4Qwjaz-YYA

turkiyehikayelerinianlatiyor.com

Leave a Reply