“Şimendifer Edebiyat; gerçeğe saplanmadan ama ona dokunarak, kof romantizmden kaçınmaya çalışarak, samimiyetsizliği en büyük düşman edinerek yola çıktığımız, Cemil Meriç’in tabiriyle Hür Tefekkürün Mütevazı Kalesi’ni teknolojinin imkânlarıyla internette inşa etmeye azmettiğimiz bir edebiyat dergisidir.”

Demiş gençler -ve her daim genç kalanlar- siteleri hakkında. Çevrimiçi yayıncılığa yeni bir soluk getiren Şimendifer Edebiyat, bu ay 1.yaşını dolduruyor. Yazar odaklı projelerle ilerleyen ve okuyucuyla etkileşimi esas alan Şimendifer Edebiyat’a, bir yazarı olarak, ilk yaş günü hediyesi olarak minik bir dosya hazırlamak istedim.
Şimendifer’in temellerini oluşturan Vesselam Dergisi Şubat 2015’te yayınlandı. İki sayı yayınlandı ve elden ele yayıldı. Elden ele derken hakikaten öyle, dergide yazan veya yayınlanmasına yardım eden kişiler arkadaş çevrelerine tanıttı Vesselam’ı. Daha sonrasında “devrim” olarak olarak nitelendirebileceğimiz bir girişimle, Editör Beyaz Said’in teşvikiyle Ekim 2015’te çevrimiçi yayıncılığa başlandı.
2-W3EM70
Çevrimiçi yayıncılığı seçmenin ise iki sebebi vardı. Birincisi ve belki de en önemlisi, okur yazar etkileşimini artırmaktı. Yazarlar için eleştirinin ehemmiyetini vurgulayan Şimendifer ekibi, bol bol eleştiri alabilmek için çevrimiçi edebiyatla yoluna devam etti. Zira Şimendifer yazarları eleştirileri büyük bir heyecanla karşılayarak “Demirden korksak trene binmezdik” dediklerini ifade ettiler. İkinci sebep ise, tasarım, dizgi, baskı gibi meselelere harcayacağımız eforun, edebi çalışmalara harcayacakları eforu geçmesini istemediler.
Şimendifer’in yayın yelpazesi bir hayli geniş; deneme, mektup ve blog yazılarının yanı sıra, şiir, foto-yorum ve illüstrasyonlar da mevcut. Bunlara ek olarak, Tefrikalar ve Mektupları Ayarlama Enstitüsü gibi Şimendifer dışında başlamış projelere de ev sahipliği yapmaktadır.

Şimendifer’in çevrimiçi edebiyata getirdiği soluklardan en önemlisi ise her yazarın kendi projesiyle gelmesidir. Belirli bir disiplin çerçevesinde kendi üsluplarını işledikleri dosyalar oluşturan yazarlar, her ayın belli bir gününde yeni yazılarını yayınlamaktalar. Böylelikle yazar projesinin sonuna gelince kendi türünde bir ürün dosyasına sahip olmaktadır.
kimseyeetmemc59fikayetikincisezon
Editörün de belirttiği gibi; “Şimendifer Edebiyat’a kadar gelişen süreç, aslında iki üç yıllık bir süreç. Çeşitli blog, fanzin ve dergi çalışmalarında kazanılan tecrübenin yardımıyla Şimendifer Edebiyat oluşmuştur. Ve Şimendifer Edebiyat bir nihayet değil, bu gelişim ve değişimin sadece bir basamağıdır.”
Gelişmelerinde Şimendifer Edebiyat’a ve yazarlarına başarılar dilerken, okuyuculardan da daha çok dönüt vermelerini önemle istirham ediyorum. Daha nice senelere, hep birlikte, güzellikler içinde!

Leave a Reply

1 comment

  1. Ali Yunus Şahin

    Sıkı bir Şimendifer takipçisi olarak söylemeliyim ki kolay ulaşılan ve okunası bir dergi.
    Gazete Bilkent’e de şimendiferdeki gibi foto yorum türünde eserlerini bekliyoruz.