Yıllardır tüm dünyaya hizmet etmeye devam eden facebook, 4 Şubat 2004 tarihinde Harvard Üniversitesi’nde o dönem bir öğrenci olan Mark Zuckerberg tarafından kurulmuştu. Önümüzdeki ay facebook 10. Yılını kutlayacak. Başlangıçta facebook, sadece Harvard öğrencilerinin iletişimi ve bilgi alışverişi için kurulmuş bir sosyal paylaşım ağı iken, sonraları Boston şehrindeki okullara da hizmet vermiş ve 2006’ya gelindiğinde Amerika’daki tüm okulları içine almış. Daha sonra da bu ağ içine Amerika’daki hemen bütün kurumlar katılmış.
Bugün facebook, dünyanın en fazla ziyaret edilen sosyal ağlar arasında yer alıyor, aylık aktif kullanıcı sayısının 1,2 milyar kişi olduğu bilgisi var elimizde. Tabii bir de Mark Zuckerberg’in dünyanın en zengin genç adamı olduğu. Ülkelere bakıldığında da istatistiklere (Alexa İstatistikleri) göre facebook, Mısır’ın en fazla ziyaret edilen sitesi; ABD, Avustralya, Türkiye, Panama ve Norveç’in 2. en fazla ziyaret edilen sitesi, Kanada, Güney Afrika, İngiltere ve İsveç’in 3. en fazla ziyaret edilen sitesi.
Facebook son dönemlerde yeni yeni uygulamalar başlattı, en son uygulamasının adı da Mahallebook (NextDoor). Mahalleye özgü olarak düzenlenen bu facebook, Amerika’da 2013 yılının son günlerinde başlatılan ve ABD’de hızla yaygınlaşmaya başlayan bir sosyal ağ. Bu uygulamanın amacı, belli bölgede birbirleriyle komşu olan kişilerin internet ortamında birebir iletişim kurmasını sağlayarak toplumsal iletişimi ve dayanışmayı mahalle bazında artırmak.
Mahallebook’un şimdilerde Türkiye’de de işaretleri başladı. Ben vatandaşa yakın bu gibi elektronik iletişim ortamlarının, ülkemizde son dönemlerde sıkça konuştuğumuz “yerel demokrasi”ye önemli katkılar sağlayacağını düşünüyorum. Türkiye’deki tüm mahalleleri kapsayan böyle bir sosyal iletişim ağı her açıdan yararlı olur, mahallebook uygulaması ile apartman, sokak, mahalle sakinleri sosyal, kültürel, çevresel ve hatta siyasal etkinlikleri paylaşabilirler, yerel ve mahalle düzeyindeki etkinliklerden birbirlerini haberdar edebilirler ve giderek fikir ortaklıkları oluşturabilirler.
Mahallebook sayfalarına ev adresi girilerek üye olunabileceği gibi bu sitelerde, belli bir bölgede birbiriyle komşu olan kişiler kendi aralarında özel iletişim ağı kurabiliyorlar. Bu özelliğin hem güvenliği sağlamaya, hem de NextDoor’un ‘özel’ kalmasına yönelik bir uygulama olduğu söyleniyor.
Türkiye’de facebook kullanıcılarının ‘mahalleli’ ve ‘komşuculuk’ heyecanlarını yeniden hissetmeleri için ben şimdiden mahallebook’a sempati duymaya başladım bile, siz ne dersiniz? https://www.facebook.com/pages/Mahallebook/376825975788166)
Yazan: Zeynep Talu
Gazete Bilkent, Ocak 2014