Bugün 23 Nisan. Ulu Önder Atatürk’ün Dünya Çocukları’na armağan ettiği, çocukların olan gün. Dünyanın birçok ülkesinde kutlanan bu önemli günün odağı olan çocuklar için onların zihinsel ve fiziksel, ruhsal ve toplumsal gelişiminde önemli bir kavram olan, her çocuğun herhangi bir dalda yapması gereken spor kavramını bugünün önemi olan çocuklar açısından inceleyelim.
Hemen hemen her dalında çocuklara neden-sonuç ilişkisi kurabilmeyi sağlatan, zaman zaman algoritmik düşündüren, zaman zaman da hafızalarını geliştirmelerini sağlayan spor, çocukların zihinsel gelişiminde önemli bir yer tutuyor. Çocuklarda zihinsel gelişime en çok katkı sağlayan spor, hiç şüphesiz ki “beyin sporu” olarak da bilinen satranç. Günümüzde Türkiye’de de gittikçe yaygınlaşan ve birçok çocuğun 4-5 yaşında başladığı satranç, çocuklara ileriyi düşünme, karşıdakinin davranışlarına kendisinin nasıl cevap vereceğini öğretme gibi özellikleriyle adeta hayatın bir yansıması olup çocukların hayatta da bu yetenekleri kullanmasına olanak sağlarken, tahtadaki resimleri hatırlamayı öğrenmeleri ile görsel hafızalarını geliştirmelerine de olanak sağlıyor. Fiziksel anlamda ise, hemen hemen her spor çocukların fiziksel gelişimine yarar sağlarken, basketbol boy uzamasına olan katkısı ile bunlarda başı çekiyor. Fiziksel gelişimde önemli bir nokta olan kas ve kemik gelişimi ise her sporun içinde değişik biçimlerde kendini gösteriyor.
Zihinsel ve fiziksel gelişime sağladığı katkının yanında spor, çocukların ruhsal ve toplumsal gelişimine de katkı sağlıyor. Hemen hemen her sporda olan rekabet anlayışı, çocukların hayatta çok abartmamakla beraber, dozunda sahip olduklarında kendilerine büyük yarar sağlayacak rekabet duygusunun edinmelerini sağlıyor. Takım sporlarında yer alan birlikte hareket etme, takım ruhu ve gerektiğinde fedakarlık etme duygusu her bireyin sahip olması gereken ve takım sporları yoluyla kazanılabilen önemli kişilik özellikleri. Toplumsal anlamda ise herkesin de tahmin edebileceği gibi spor çocukların sosyal bir çevre edinmesi için eşsiz bir fırsat. Takım sporları veya bireysel sporlar fark etmeksizin, her çocuk yaptığı sporda gittiği bir kulüpte veya bir sahada birçok arkadaş edinebilir ve toplumsal bir kimlik kazanırken, kişilik oluşumu da bundan ciddi biçimde olumlu etkilenir. Gelecekte toplumsal hayata karışacak çocuklar, erken yaşta, spor yoluyla da olsa bu hayatta olarak, küçüklüğünde evden dışarı çıkmayan çocuklara göre yeni arkadaşlar edinme ve insan ilişkileri konusunda ciddi bir üstünlük elde eder. Kendimden örnek vermek gerekirse, bireysel bir spor olarak algılanan ve belki de toplumsal gelişime en zayıf katkısı olduğu düşünülen satranç yoluyla Türkiye’nin her yerinden birçok arkadaş edindim ve her Türkiye çapındaki turnuvalarda aynı kişilerle samimiyetimi artırarak sürdürdüm. Diğer sporları, hele de takım halinde olanları siz düşünün.
Bugün 23 Nisan. Ulu Önder Atatürk’ün ve milli değerlerin unutturulmaya çalışıldığı şu günlerde, çocukların geleceğin büyükleri olduğunu ve geleceği onların oluşturacağını bir kez daha hatırlarken Atatürk’e ve milli değerlerimize bir kez daha sahip çıkalım. Aileleri de çocuklara birçok yönden gelişim ve ileri ki yaşamda katkı sağlayacak özellikler edinmeyi sağlayan spora, çocuklarını teşvik etmeye yönlendirelim.