Beslenme düzeni bir hafta gözlemlendikten sonra sıradaki aşama; beslenme ve antrenmandaki değişikliklerin yapılmasına yardımcı olacak bir diğer değişken olan vücut tipleri hakkında bilgi sahibi olmaktır. Vücut tiplerine değinecek olursak; birçok farklı vücut tipi olmakla beraber temel olarak 3 ana tip mevcuttur. Bunlar: endomorf, mezamorf ve ektomorf olarak adlandırılmaktadır.
Endomorf vücutlar diğer tiplere nazaran yavaş metabolizma hızına sahiptir. Bu da bu tip vücuda sahip olan kişilerin yağlanmaya daha elverişli olduğunu gösterir. Etrafınıza baktığınız zaman bu tip vücuda sahip olan kişilerin nispeten daha yağlı kişiler olduğunu fark edebilirsiniz. Endomorf vücudun belirgin özellikleri; yuvarlak kafa, yuvarlak vücut hatları, nispeten iri cüsse, kalın kemikler ve öne-arkaya geniş vücut olarak sayılabilir. Bu durumda sporcunun yapması gereken şeyi basit bir şekilde tabir etmek gerekirse; kaliteli karbonhidratlar tüketmek (yulaf, patates gibi), protein tüketimini arttırmak, normal kilolar ile çok tekrarlı hareketler yapmak, hareketler arasındaki dinlenme süresini kısa tutmak ve kardiyo hareketlerine her zaman yer vermektir. Benim şahsi fikrim kişi zaten iri ve yağlı bir yapıya sahip olduğu için bulk döneminde beslenmesini kilo alımı amacıyla arttırmamasıdır. Diğer vücut tiplerine nazaran zaten hep bulk potansiyeli olan bu vücut, dikkatsiz ve düzensiz bir beslenme ile çok daha fazla yağlanabilir. Bu sebeple en mantıklı olanı; definasyon döneminde yapması gerektiği kadar olmasa da nispeten özenli bir beslenmedir.
İkinci vücut tipi mezamorflar ise normal metabolizma hızına sahiptir ve aşırı düzensiz beslenme ile kontrolsüz yağlanabilirler. Tam ortada olan vücut tipinin vücut geliştirmeye yatkınlığı diper tiplere göre daha fazladır. Amaca yönelik çalışma ile istedikleri çoğu şekle girebilirler. Tipin belirgin özellikleri ise geniş omuz, küçük kalça, atletik görünüm, az yağlı bir vücut, köşeli yüz yapısı olarak sayılabilir. Normal olarak dengeli kalori yani dengeli protein ve karbonhidrat alması gereken bu vücut şekli, bulk döneminde fazla karbondihdrat ve protein tüketerek ve yüksek kilolarla az tekrarlı antrenmanları kullanarak büyüme sağlayabilir. Kullanılan besinlerin kalitesi hakkında keskin çizgiler olmasa da yine kaliteli karbonhidratların tüketilmesi ile az da olsa yağlanacak olan vücudun kontrolde tutulması mümkün olmaktadır.
Son vücut tipi ise ektomorf vücutlardır. Bu vücut tipi uzun ince kemik ve vücut yapısı, dar göğüs kafesi, çok az yağlı fakat çok az kaslı vücut, hızlı metabolizma ve çok zor kilo alma gibi özelliklere sahiptir. Bu vücuda sahip vücut geliştirme sporcularının büyümesi için spor salonunda geçirdikleri süre çok kısa olmalıdır. Antrenman olarak ise büyük kaslara odaklı ve yüksek kilolarla şiddetli antrenmanlar yapmaları büyümeleri sağlayacaktır. Beslenme olarak tabiri caizse “ne bulursan ye” mantığında olmaları çok yüksek miktarda kalori alımı yapmaları gerekmektedir. Normal dönemde bile beslenme konusunda yetersizlik çeken bu tipin bulk sezonunda işi çok daha zor olacaktır. Bu konuda en mantıklı çözümlerden birisi kilo aldırıcı karbonhidrat içerikli tozlara yüklenmek olabilir.
Tabii ki vücut tipleri bu üç şekille sınırlı değildir. Örneğin; tüm özellikleriniz mezamorf vücut tipini gösterebilir fakat çok hızlı metabolizmaya sahip olduğunuz için kilo alma konusunda sıkıntılar çekebilirsiniz. Her sorunun çözümü için en doğru şey; vücudunuzu dinlemek ve zamanla sizin için nelerin iyi olduğunu gözlemlemek, sizi neyin ne kadar sürede ve ne şekilde etkilediğini değerlendirmek olacaktır.