GÜMÜŞÜN BURUK MUTLULUĞU, KIRILMA ANLARI 1. YAZI

” Simya Dönemi’nden bu yana ‘altın‘ hep en arzulanandı.”

Simyacıların her bulduğu maddeyi altına dönüştürme isteğinin insan genetiğinde bıraktığı bazı izler… Varoluş tarihi boyunca insanoğlu hep ‘altına’ sahip olmak için mücadele etmiştir. Savaşlar ve modern dönemin silahsız savaşları: spor müsabakaları. Fileden, kaleye ; pistten, sırıklara kadar olan sporun tüm dallarında bu savaşı görmek mümkün. Ve, elbette insanoğlu o çok arzuladığı ‘altına’ sahip olamayınca yüreğini bir hüzün kaplar.

Olimpiyatların son maçına kadar düzenli olarak siz voleybolseverlerin ”Ah, ne maçtı be” hissini yaşatacak yeni seri… ”Gümüşün Buruk Mutluluğu, Kırılma Anları” serisinde sizlere geçmiş Olimpiyatlarda altın madalya için filede verilen mücadelelerin kırılma anlarını tekrardan anımsatacağız.

Serinin ilk yazısına 2020 Tokyo Olimpiyatlarındaki Amerika Birleşik Devletleri-Brezilya final maçı ile başlayacağız.

İşte o 'altın' günler;

2021 yılında Japonya’nın başkenti Tokyo’da düzenlenen Olimpiyatlarda filede altın madalyayı kazanmayı başaran takım Amerika Birleşik Devletleri olmuştu. Birleşik Devletli sporcular Brezilya’yı finalde 3-0 gibi bir net skorla yenmeyi başararak Olimpiyatlarda kazandıkları ilk altın madalyayı müzelerine götürdüler. Brezilya ise gümüşün buruk hüznünü tatmış oldu.

8 Ağustos sabahı TSİ 7.30’da Slovenya’dan Juraj Mokry’nin başhakemliği ile başlayan karşılaşmanın ilk 6’ları görselde olduğu gibiydi:

Mokry’nin Düdüğü ile Maç Başladı.

Başhakem Mokry’nin düdüğü çalması ile başlayan maçta ilk servisi Sambacıların pasörü Macris kullandı. Servisi Jordan Larson karşıladı, top pasör Jordyn Poulter’e gitti ve Bartsch Hackley pası aldığı gibi maçın ilk sayısını da aldı. Ve, ikinci sayı da Bartsch Hackley’den. ABD’nin maça 4-0’lık seriyle başlamasıyla Ze Roberto maçın daha yarısına bile gelmeden mola almak durumunda kaldı.

Moladan sonra sayıları teker teker alan Sambacılar beraberlik fırsatını yakalamak üzerindeyken usta smaçör ve kaptan Jordan Larson’un bloktan dışarı vurduğu smaç ile skor 9-7 ABD lehinde değişti.

Sonrasında skor 14-15’ken Larson bir kez daha bloktan dışarı vurduğu smaç ile beraberliğe izin vermedi ve ABD lehinde farkı 2’ye çıkarttı.

14-16’da Rosamaria’nın dışarı vurduğu smaç setin 'kırılma anı' oldu. Dışarı giden topun üstüne oyuna giren kaptan Natalia da istenen performansı sağlayamadı. Brezilya Rosamaria’nın dışarı vurduğu topun bedelini ağır ödeyecekti.

21-17’de Kiraly’nin adeta şapkadan tavşan çıkartırcasına yaptığı hamle hedefe ulaşmıştı. Servis için oyuna alınan Kimberly Hill’in servisi Fe Garay’ın manşetinden dışarı çıktı. Hill’in ACE’i ile skor tablosu 22-17 gösterdi.

Setin sonlarına doğru Sarı-Yeşilli oyuncularun yakaladığı seri ile skor tablosunda durum 24-21’e geldi. Tam o anda tecrübeli oyuncu Bartsch Hackley’in bıraktığı plase ile set sonlandı. İlk setin kazananı 25E’e 21 üstünlükle ABD oldu.

SETE DAİR KISA BİRKAÇ YORUM;

1-ABD’nin setin başında yakaladığı 4 sayılık seri oyunun ortalarında ve sonlarına doğru Brezilya için kapatılamaz bir farka dönüştü. Çok nadir birkaç örnek dışında setin başında açılan farkı kapatmak çoğu zaman neredeyse imkansıza yakındır. Sayıları adeta ağaçtan elma toplarcasına peş peşe alan oyuncuda sağladığı özgüven ve karşı takımda yaşanan özgüvensizlikle beraberinde getirdiği korku ve soğukkanlılığı koruyamama, farkı açan takımın işini çoğu zaman kolaylaştırır.

2-Maça tutuk başlayan bir Brezilya’ya karşı bir o kadar setin ilk yarısına kadar manşette ve serviste aksayan -ABD’nin serviste 5 hatasına karşılık Brezilya sadece 2 hata yaptı- bir ABD izledik.

3-Ana Carolina’nın bloklarda kurduğu üstünlük ABD’nin birtakım hücumlarını durdurmaya yetmese bile farkın daha da açılmasını engelledi. Bloklarda iyi yer tutan Carol sette 2 blok yaparken sayısızca topun bloktan sekerek yavaşlamasını sağlayarak blok defansa katkı sağladı. Brezilya’nın 3 bloğuna karşı ABD sadece 1 blok yapabildi.

4-ABD setin sonuna doğru attığı servislerle Brezilya savunmasını alt etmeyi başardı. 3 olimpiyat madalyalı antrenör Karch Kiraly’nin Kimberly Hill’i servise sokmasıyla ABD setin sonunda 1 ACE bulurken Brezilya sette servis sayısı bulamadı.

5- Setin 2 yıldızı vardı: tecrübeli smaçörler Bartsch Hackley ve Jordan Larson.

SETİ BAŞLATAN JORDAN LARSON OLDU İLK SAYIYI ROSAMARİA ALDI.

Servis düdüğünün ötmesiyle 2.set Jordan Larson’un servisi ile başladı. Macris’in pasıyla ilk sayıyı alan Rosamaria oldu.

Sete hızlı başlayan Brezilya 4-3 öndeyken bu avantajını kullanamadı ve Rosamaria’nın dışarı giden smacı ile ABD eşitliği yakaladı. Bu hata setin ortalarında Sambacıların bir daha asla eritemeyeceği bir farka dönüşecek.

Skor tablosu 4-4’ü gösterirken tecrübeli smaçör Hackley Fe Garay’ın üzerine kullandığı serviste bir de ACE buldu. Böylece skor 5-4 olarak ABD lehinde yenilendi.

Ve, Hackley’den bir etkili servis daha. Hackley’nin servisi, bu sefer ACE olmasa bile Brezilya savunmasının ortasına adeta bir öküz gibi oturdu. Brezilya’nın manşette aksaması üzerine Macris’ten Gattaz’a giden pasın sonu Washington’un bloğuna takılarak geldi. Washington’un bloğuyla ABD skor tablosunu kendi lehinde bir kez daha yeniledi.

13-9 ABD üstünlüğü sette devam ediyordu. Gattaz ve karşı takımdaki mevkidaşı Washington’un file üstündeki mücadelesinde galip gelen Washington oldu. Böylece maçın ipleri artık tamamen ABD’nin eline geçecek, dananın kuyruğu kopacaktı.

Sambacılar skoru 24-20’ye getirebilse de çabaları karşılık bulamadı. Ana Carolina’nın kaçırdığı servis ile ABD setlerde 2-0 üstünlüğü buldu.

SETE DAİR KISA BİRKAÇ YORUM;

1- Maça hızlı başlayan Brezilya Hackley’in savunmalarına karşı ataklarda daha fazla direnemedi. Savunmanın maçın en önemli elementi olduğunu burdan bir kez daha şahit oluyoruz.

2-Ataklarda ve blok sayılarında dengeli – Her ne kadar Brezilyalılar açık ara bir farkın altında epeyce bir süre ezilmiş olsa bile uzun soluklu serilerle maçı bir şekilde dengeye sokmaya başardı – geçen setin kazanını Brezilya’nın 4 servis hatasına karşılık ABD’nin sadece 2 hata yapması ve bir de ACE bulması oldu.

3-Setin yıldızı yine Bartsch Hackley oldu. Voleybolun 4 elementi olan savunma, hücum, servis ve blokta olağandışı bir performans sergileyerek tüm dünyaya mevkisinde ender olduğunu kanıtladı.

DİRENÇ HİÇ OLMADIĞINDAN HIZLI KIRILDI.

3.set Gabi’nin servine karşılık Andrea Drews’ün bloktan dışarı vurduğu smaç sayısı ile başladı. ABD bir sete daha üstün başladı.

Skor tablosu 8-7 ABD lehinde sayıları gösterirken Hackley’in sayısı ile ABD 2 sayı geriden geldiği sette 2 sayılık üstünlük yakaladı. Hackley’in smacıyla Samba etkisi kırılırken seyirciler Amerikan rüyasına bir kez daha girmeye başladı.

Hackley’in 8-7’de vurduğu smaçla ipler kopmuştu. Brezilya için artık sayı almak lüks statüsüne girmiş ve ABD Olimpiyat altını yolunda sayıları teker teker alarak skoru 24-14 maç sayısına getirmişti. Tam da o anda Larson’un hücumunun Brezilya sahası içinde kalmasıyla ABD 2020Tokyo Olimpiyatlarının şampiyonu oldu.

ABD altın arayışını başarı ile sonuçlandırıp Tokyo’dan mutlulukla ayrılırken ‘gümüşün buruk mutluluğu’ ile ayrılan taraf Brezilya oldu.

Yeni serimizde bir sonraki yazıda 2016 Rio Olimpiyatlarındaki final maçının kırılma anlarını sizler için derleyeceğiz. Tüm okurlarımıza sevdikleriyle geçirdikleri güzel ve mutlu bir gün dileriz.

Bir Önceki Serimiz Olan Nostalji’nin Son Yazısını Okumayanlar İçin;

Fotoğraflar Fotomaç, İcloud, VoleybolAktüel ve Volleybox’tan alınmıştır.

Leave a Reply