Kerouac’ın Kayıp Kitabı

 

Beat kuşağının öncülerinden, ünlü yazar Jack Kerouac’ın ilk yazdığı kitabı, “The Sea is My Brother” 24 Kasım tarihinde, yazarın ölümünden kırk iki yıl sonra yayınlandı. Kayınbiraderi, kitabı Kerouac’ın tozlu arşivinde bulana kadar, yazarın mektuplarında söz ettiği; ancak daha önce kimseyle paylaşmadığı eserin kayıp olduğu düşünülüyordu. Eleştirmenlerin yorumları, yazarın denizcilik yıllarını anlatan kitabın edebi açıdan Kerouac’ın daha sonraki eserlerinin gerisinde kaldığı yönünde. Ancak eser, yazarın kat ettiği yolu ve geçirdiği değişimi anlamak açısından önemli bir yere sahip.

“The Sea is My Brother”’ın yayınlanması aracılığıyla, “Beat Kuşağı”’ından da kısaca bahsetmek istiyorum.

Beat kuşağı, ya da orijinal adıyla “Beat Generation”, 1950’lerde Amerika’da ortaya çıkan bir edebiyat akımının genel adı. İngilizce “Beatitude” kelimesinden esinlenilerek yaratılan “Beat” ismi, saf, ileri, fani olmayan bir mutluluk anlamını taşıyor. İkinci Dünya Savaşı sonrası dönemde San Fransisco’da yaşayan bir grup genç, her şeyi geride bırakıp kendilerini Amerika’yı gezmeye, yeni insanlarla tanışmaya, yeni deneyimler yaşamaya ve önyargılarını bir kenara bırakıp hayatı olduğu gibi yaşamaya adıyorlar. Daha sonraları ise yaşadıklarını kaleme alan bu insanlar, farkında bile olmadan, günümüzde yer altı edebiyatı olarak bilinen türün en önemli eserlerini ortaya çıkarıyorlar. Bunların en bilineni ise Jack Kerouac tarafından yazılan “On The Road” kitabıdır.

Düşünce olarak doğu kültürü ve Zen felsefesinin üzerinde yükselen Beat akımı, kendisinden sonra altmışlarda ortaya çıkan “Hippie” kültürüne de öncelik etmiştir. Dönemin neredeyse tüm sanatçılarını etkisi altına alan akım, bu etkisini yetmişlerin sonuna kadar korumuştur.

Burada anlatılamayacak kadar uzun ve derin bir akım olan Beat Kuşağı’na ilgi duyan okurlar içinse, geçtiğimiz aylarda 6.45 Yayınları tarafından çıkarılan “Beat Kuşağı Antolojisi” paha biçilemez bir kaynak.

Son olarak, “beat” kelimesinin internet sansürü kapsamında, “alan adlarında kullanılamayacak yasaklı kelimeler” kategorisine girdiğini belirtmemde fayda var.

Leave a Reply