LoL ve DotA 2 gibi, yaygın olarak MOBA(Multiplayer Online Battle Arena) olarak adlandırılan oyunlar; geniş oyuncu kitlesi, streamerları ve dünyaca ünlü spor kupalarından bile daha büyük ödüller veren turnuvalarıyla şu anda elektronik sporun bel kemiği durumundalar diyebiliriz. LoL ve DotA 2 karşılaştırıladursun, Blizzard da kendi MOBA oyunu olan Heroes of the Storm’u 2 Haziran’da açık beta olarak oyuncuların beğenisine sundu.

HotS bir MOBA mı?

Lafı geçmişken MOBA türünü kısaca açıklamamak olmaz. MOBA terimi ilk kez, ilginçtir ki yine Blizzard oyunları olan StarCraft ve Warcraft III üzerine bağımsız geliştirilmiş modlarla(AoS ve DotA) ile ortaya çıkmıştır. Günümüze göre çok kabaca genellemek gerekirse, bu tip oyunları birkaç kişiden oluşan iki takımın birkaç ayrı koridordan önlerindeki yapıları yıkarak ilerlediği ve karşı takımın üssünü yıkmaya çalıştığı aksiyon-strateji oyunları olarak tanımlayabiliriz. DotA MOBA terimini tercih ederken LoL ARTS(Action Real-time Strategy) terimini, HotS ise “Hero Brawler” terimini tercih ediyor. Yazıda bahsedeceğim gibi HotS, türdeşlerinden bir miktar farklı olsa da ana yapısı ve kolaylık açısından kendisi için, Blizzard’ın ürettiği ve farklı evrenlerde geçen 3 farklı oyundan(Warcraft, Starcraft ve Diablo) seçmece karakterlerin bir araya getirildiği, bazı yenilik ve farklılıklara sahip bir F2P(free-to-play) MOBA diyebiliriz.

Her harita görsel, yapısal ve oynanış olarak farklı tasarlanmış. Örneğin yukarıdaki harita iki koridorlu ve iki katlı. Turuncuyla işaretli yerlerden alt kata inerek belli zamanda ortaya çıkan minionları kesip obje toplamanız gerekiyor.

Takım oyunu

Muhtemelen bu yazıyı okuyanların çoğu diğer MOBA oyunlarına aşina olduğundan oyunu farklılıklar üzerinden anlatmak yararlı olacaktır. MOBA oyuncularının hemen dikkatini çekecek, bireysel ve takım oynanışı üzerine bazı farklılıklar var. Bunlardan belki de en önemlisi takım oyununun çok önemli olması. Şu anda oyunda 7 farklı harita mevcut ve hepsinde de zamanı geldiğinde birkaç noktayı aynı anda elde tutmak, kısıtlı sayıda bulunan objeleri toplamak ve bazen onları ölmeden teslim etmek gibi farklı yan hedefler var. Bu hedeflerin takım halinde gerçekleştirilip gerçekleştirilmemesi ise oyunun akışını tersine çevirebilecek kadar önemli. Bunların dışında, çalılıklar arasında bulunan tarafsız minionları yendiğiniz takdirde bu minionlar sizin için savaşmaya başlıyor. Oyun ayrıca kazanılan deneyim puanlarını ortak dağıtıyor ve rakip minionlara son vuruşu yaparak takım içinde deneyim kapma yarışına girmiyorsunuz. Böylece bir takımın tüm oyuncuları aynı anda seviye atlayarak aynı güçte oluyor ki bu da oyuncular ve takımlar arasındaki uçurumu hafifletip ilerleyişin takım üzerinden olmasını sağlıyor.

Karşılaşma boyunca belli seviyelere ulaştığınızda yetenek ağacından karakterinizi özelleştirebiliyorsunuz.

Bireysel oynanış

Oyunun başka bir önemli noktası da eşya sistemine sahip olmaması. Bu şekilde özellikle yeni oyuncular çok zorlanmadan oyuna uyum sağlayabiliyor ve karakterinden çok oyuna odaklanabiliyor. Tabii bu karakterlerin kesinlikle özelleştirilemediği anlamına gelmiyor çünkü oyunda eşya sistemi, rünler ve büyü seçimi gibi özelleştirme mekaniklerinin tek potada eritildiği, Blizzard oyunlarından alışık olduğumuz yetenek sistemi var. Bu sistem bize her birkaç seviyede bir kez bize bazı seçenekler sunarak üsse dönmemize gerek olmadan var olan becerilerimize yeni bir özellik eklememizi veya bizde olmayan bir beceri edinmemizi sağlıyor. Yeni oyuncuların büyük hatalar yapmasını önleyen bu sistem diğer yandan oyuncuların oyunun gidişatı, oynanan harita, diğer oyuncularının özellikleri ve kendi zevki doğrultusunda karakterlerini özelleştirebilmelerini sağlıyor. Eğer yeniyseniz karakterinizin yetenek ağacındaki seçenekler karakterinize seviye atlattıkça açılıyor ve karaktere uyum sağlamanız kolaylaştırılıyor. Oyunun daha akıcı olmasını sağlayan bir başka özellik de üssünüze istediğiniz zaman ışınlanabilmenizin dışında savaşmadığınız sırada bineğe binerek daha hızlı yol alabilmeniz. 15 ve 30 dakikada biten maçlar olsa da, Quick Match modunda tipik bir karşılaşma 20-25 dakika sürüyor diyebilirim.

Karşılaşma sonrasında hem karakteriniz hem de hesabınız, performansınıza göre deneyim kazanarak seviye atlayıp yeni özellikler ve ödüller getiriyor. Oynanan karakter: Warcraft evreninden, specialist rolünde Sylvanas.

Karakterler

“Warrior”, “assassin”, “support” ve “specialist” olmak üzere 4 ana sınıf ve bu her sınıf altında da becerileri birbirinden farklı olan yaklaşık 5-10 karakter var. İlk saydığım sınıflar diğer oyunlardaki sınıflara benzerken specialist sınıfı ise yapıları ve minionları etkisiz hale getirmek gibi diğer sınıfların doğrudan başarılı bir şekilde yapamadığı işleri yapabiliyor. Tabii yetenek sistemi ve oyuncular arasındaki fark sayesinde bu sınıfların rolleri bazen birbirine girebiliyor ve örneğin bir support karakter assassin karakterlerden çok daha fazla hasar verebiliyor. Hesabınız için olduğu gibi karakterlerinizin de ayrı ayrı seviyeleri mevcut ve oynadıkça seviye atlayarak karakteriniz için yeni özellikler ve ödüller açabiliyorsunuz. Her hafta bedava oynanabilir karakterler değişiyor ve istediğiniz karakteri oyun parası veya gerçek parayla süresiz olarak açtırabiliyorsunuz. Oyuna ilk başladığınızda elinize kontrolü nispeten basit bir karakter verilerek alıştırmaya sokuluyorsunuz.

Türdeşlerinden farklı olarak, Quick Match modunda istediğiniz karakteri seçip, arkadaşınızla veya yalnız, sıraya girebiliyorsunuz. Bu özellik takımların dengesiz olmasına neden olacak gibi gelse de takımınız olabildiğince dengeli oluşturuluyor ve siz de istediğiniz karakterle oynuyorsunuz. Daha ciddi oyuncular için sunulan Hero League ve Team League modlarında ise karakter seçimi alışıldık şekilde takımca yapılıyor ve oyunlardaki başarınıza göre bir rütbeye sahip oluyorsunuz. Hero League için yine tek başınıza sıraya girebilirken Team League modunda oynayabilmek için kalıcı bir takıma sahip olmak zorundasınız. Bu takımlar 5-10 kalıcı oyuncuya ve bir de isme sahip oluyor. Bu modları açabilmek için belli bir hesap seviyesine ve belli bir sayıda karaktere sahip olmanız lazım.

Sonuç

Sonuç olarak; öğrenmesi kolay ustalaşması zor oyunlar yapmayı hedefleyen Blizzard, casual oyuncuların bile para ve fazla zaman harcamadan eğlenebileceği, türdeş oyunlara doğrudan rakip olmayıp kendi kültürünü oluşturan bir MOBA yapmayı başarmış diyebilirim. Eğer siz de casual bir oyuncuysanız veya bu türe yeni heveslendiyseniz Heroes of the Storm tam size göre. Bazı MOBA oyuncuları tarafından bu yenilikler eleştirilse oyunun LoL ve DotA 2 oyuncularına da denemeye değer bir deneyim sunacağını söyleyebilirim. Oyunun sitesine buradan ulaşabilirsiniz.

Tanıtım videosu:

Leave a Reply