Londra’da tarihi bir mezarlıkta yapılan araştırmalarla bilim insanları, veba mikrobunu mikrobun genetik şifresini çözerek, mezardan çıkarmayı başardı.
Veba mikrobu, yani “Yersinia pestis” adlı bakteri, 14. yüzyılda tüm Avrupa’yı etkisi altına alarak milyonlarca kişinin yaşamını yitirmesine sebep olmuştur. Veba, büyük salgınları ve kıyımlarıyla insanlığın tarih boyunca karşılaştığı korkunç düşmanlardan biri. Bu ölümcül hastalığın birçok kurbanı da İngiltere’den.
Londra’da tarihi bir mezarlıkta yapılan araştırmalarla bilim insanları, veba mikrobunu mikrobun genetik şifresini çözerek, mezardan çıkarmayı başardı. Keşfedilen DNA şifresi, mikrobun 1300’lü yıllardaki atasına ait. Araştırmayı “Nature” dergisinde yayımlanan grubun üyelerinden Profesör Johannes Krause, Orta Çağ’ın veba mikrobunun günümüzdeki veba mikroplarının direkt olarak akrabası olduğunu söylüyor.
Orta Çağ’da milyonlarca kişiyi mezara götüren veba, günümüzde eskisi kadar ölümcül değil. Araştırma grubundan bir diğer bilim insanı Dr. Hendrik Poinar’a göre ise henüz keşfedilemeyen etmenler, Orta Çağ’da vebayı büyük bir salgına dönüştürmüş olmalı. Örneğin, mikrop (Yersinia pestis), o yıllarda insanları başka hastalık etmenleriyle birlikte etkilemiş ve çok daha ölümcül olmuş olabilir. Buna ek olarak da grubun yaptığı araştırmalarda, 1300’lü yılların ortasına doğru Avrupa’da iklimlerin değiştiği ve sıcaklık derecelerinin normalin altında olduğu ortaya çıkmış. Bu bulgular üzerine, elbette ki havaların soğuması bulaşıcı hastalıkları artırdığından, araştırmacılar da o dönemdeki veba salgınlarının beklenenden çok insanı öldürmesinin nedenlerinden birinin de bu sıcaklık değişimleri olabileceğini düşünmüşler.
Araştırmada DNA kodunu çözmek için kullanılan biyolojik doku kalıntıları, Orta Çağ’da vebaya yenik düşen insanların dişlerinin içinde kalmış kan ve diğer dokulardan elde edilmiş. Araştırma grubunun gelecek için planları ise yine bu yöntemi kullanarak önceki çağlara ait öteki hastalıkları da genetik boyutta incelemek ve anlamak.