Vahşi hayat hakkında izlediğimiz belgesellerde en çok karşımıza çıkan hayvanlardan biri baykuştur. Genelde gece görüşünün mükemmel olduğu hakkında bilgiler verilir. Gözlerini oynatamayıp sadece karşıya bakabildikleri, ama kafalarını 270 dereceye kadar sağa sola ve neredeyse dünyaya tepe taklak bakmalarına izin veren iskelet sistemlerinden söz edilir. Doğayı taklit etmeye meraklı bir grup insan ise baykuşun üzerinde çalışabilecek birçok özellikleri arasından baykuşların sessiz oluşunu incelemek istemişler.

Baykuşlar avlarının dibine geldikleri halde birçok av onları fark edemez çünkü baykuş öyle sessiz yaklaşır ki, neredeyse kendisinin geldiğini haber verecek hiçbir sinyal yaymaz etrafa.

Bir makine mühendisi olan Justin Jaworski, baykuşların bu özelliklerini tüylerinin ön kenarındaki tarak benzeri yapılarına, son kenardaki esnek püskülümsü yapılarına ve üstü kadifemsi tüycüklerine borçlu olduğunu söylüyor. Yapılan araştırmalar ise bu cümleleri destekliyor.

leading edgewing end edge

Akışkanlar içerisinde hareket eden nesnelerin türbülansa neden olmaları ses çıkarmalarına neden olur fakat baykuşun tüylerindeki ön kenarda yer alan taraksı yapı, baykuş uçarken karşılaştığı havayı bir anda kesmek yerine parçalara ayırıyor. Bu parçalara ayırması türbülans etkisini en aza indirmesini ve bu nedenle de sesin de azalmasını sağlıyor. Aynı zamanda hava tüyleri terk ederken son kenardaki esnek yapılardan geçtiği için yine ses çıkarması engellenmiş oluyor. Dahası tüyün üzerindeki tüycüklerin kadifemsi ve yumuşak oluşu sesi emmesini sağlıyor, tıpkı yumuşak bir halı gibi.

Bu özellikten esinlenen Ziehl-Abegg isimli bir şirket özel bir fan üretmiş. Fanın çalışma sesini 6 desibel indirmeyi başarmışlar. 1- 1,5 desibellik değişiminin insan kulağı tarafından kolaylıkla fark edilebildiği düşünülürse 6 desibel hiçte küçümsenecek bir ölçü değil.

fan-inspired-by-owls

Bu doğa harikasını taklit ederek uçakların, denizaltıların ve daha birçok aracın daha sessiz çalışmasını sağlayabiliriz. Makine mühendislerini en çok zorlayan konulardan biri olan ses sorunun çözümü doğada saklı gözüküyor.

owl-winks

[box_light]Kaynakça[/box_light]

WING FEATHERS ENABLE NEAR-SILENT FLIGHT: OWL

FE2 OWLET AXIAL FAN

Bachmann T, Wagner H. The three-dimensional shape of serrations at barn owl wings: towards a typical natural serration as a role model for biomimetic applications. J Anat. 2011;219:192–202.

The secrets of owls’ near noiseless wings

Leave a Reply