Küstüm Otunun Bizlere Öğretecekleri Var

Küstüm otunu duymuşsunuzdur. İsminin neden küstüm olduğunu bilmeyenler için açıklayayım. Küstüm otu bitkisinin bileşik yapraklarına dokununca o dokunulan bileşik yaprak kısmı içe doğru kapanır ve bir süre öyle kalır. Nasti adı verilen bu hareket, dışarıdan gelen bir etkiyle bitkinin şekil değiştirmesi demektir.

Bu hareketin ardında çokta gizemli bir olay yatmaz. Hücrelerin osmoz ile su alıp boşalmasıyla gerçekleşen bu hareketi mekanik sistemlere uygulamak isteyen birçok gönüllü bilim insanı var. Ortama kendi kendine adapte olabilmesini sağlayacak yapıların oluşmasına ön ayak olacağı düşünülen bu hareketin incelemeleri sürmekte. Çalışmadaki biyoloji alanına yönelik olan kısımda yardımcı olan asistan profesör, “…bitkilerin büyüyüp gelişirken yeni hücreler üretebilmesi ve olabilecek en iyi şekilde yerleşmesi mümkün çünkü onlar enerji üretip harcayabilen canlılar fakat var olan bir mekanizmanın bunu gerçekleştirebilmesi çok zor.” diyor ama şunu da eklemeyi unutmuyor; “… Umut ediyoruz ki bu hareketleri iyice anlayarak adapte olabilen esnek materyaller üreteceğiz.”

Çalışmada olan mekanik mühendisleri ise, geliştirilebilinecek materyallerle küçük alanlarda kıvrılıp ilerleyebilecek ve sonrasında daha az esnek bir yapıya bürünüp herhangi bir şeyi kaldırabilecek güçte olan robotlar yapmayı düşünüyorlar. Aynı zamanda günümüzdeki birçok mekanik mühendisliği bölümünün çalıştığı uçak kanatlarının kuş kanatları gibi olması düşüncesine de yardımcı olabileceğini söylüyorlar çünkü kuşlarda uçarken kanatlarının şekillerini ve sertliklerini değiştirirler.

Eğer bu çalışma olumlu sonuçlanırsa hayatımız çok değişeceğe benziyor. Siz ne dersiniz?

Kaynakça:

http://biomimicrykth.blogspot.com.tr/2012/05/mimosa-inspires-new-adaptive-structures.html

http://www.robaid.com/bionics/mimosa-biomimicry-inspires-new-adaptive-structures.htm

 

Leave a Reply