Kurban Bayramı coşkusu tüm ülkede yaşanıyor. Televizyonlarda ve haber sitelerinde yine bilindik haberler var; kendilerini yaralayan ya da hayvanlara eziyet eden acemi kasaplar, kesimden kaçan kızgın boğalar… Aynı şekilde 9 günlük bayram tatilini fırsat bilen bir çok kişi, soluğu tatil merkezlerinde aldı haberleri, ekranlarda yerini buldu. Tüm bunlar bir tarafa, bayramın dini ve örfi sebeplerle olduğunu biliyoruz. Kimilerine göre vahşet ya da toplu hayvan katli olarak da adlandırılan kurban bayramının ekonomiye katkısı hiç de azımsanmayacak bir boyutta. Bu yazımızda kurban bayramının ekonomiye katkılarından kısa başlıklarla bahsedeceğiz.
İlk olarak bahsedilmesi gereken konu hayvancılık sektörü. Bilindiği gibi yaklaşık son 30 yıldır köyden kente göç giderek artmaktadır. Bundan yaklaşık 30 sene önce ülkemiz ekonomisi tarım ve hayvancılığa dayanırken, bugünlerde bu iki önemli sektör biraz unutulmuş görünüyor. Haliyle kurban bayramı vesilesiyle, hayvancılıkla uğraşanların yüzü gülüyor. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının açıkladığı tahminlere göre bu sene 2.5 milyon küçükbaş hayvan kurban kesilecek. Yaklaşık 750 bin tane de büyükbaş hayvan kurban kesilecek. Kesilen bu kurbanların ekonomiye katkısı yaklaşık 4 milyar TL. Toplam katkı bir tarafa, eğer kurban bayramları olmasa görünen o ki hayvancılık sektörü daha da geriye gidecek. Burada özellikle belirtmek istediğim bir şey daha var. Resmi bir açıklama yapılmamasına rağmen kesilecek tüm bu hayvanların yerli malı olmayacağını hepimiz biliyoruz. Ancak ne kadarının ithal kurban olduğunu önümüzdeki günlerde görebileceğiz.
Hayvancılık sektörü dışında, ekonomik açıdan en önemli sektör turizmdir. Tatilin 9 günlük olması sebebiyle turizm sektöründe de bir canlanma söz konusu. Türkiye genelinde 250 bini aşkın kişi otellerden rezervasyon yaptılar. Bunun anlamı, yaklaşık 1 milyon kişi yurt içi seyahate çıkacak. İzmir, Antalya, Muğla gibi şehirlerde otellerin doluluk oranlarının yüzde yüze ulaştığı söyleniyor. Havaların güzel olması sebebiyle insanlar daha çok kıyı şeridini seçmiş durumdalar. Ayrıca yurt dışına da yaklaşık 250 bin kişinin gideceği öngörülüyor. Turistlerin gittikleri yerdeki harcamalarının tahmini hesabı 500 milyon TL civarında olacağı tahmin edilmektedir.
Turizm sektöründen sonra ulaşım sektöründen de bahsetmemiz gerekiyor. Tatile çıkan ya da bayram tatilini memleketlerinde geçirmek isteyen insanların ulaşım için yapacakları ödemelerin toplamda 250 milyon lirayı bulması bekleniyor. Sonuçta bir çok kişi yaşadıkları şehirlerden memleketlerine gittiler. Bunun en çarpıcı örneğini İstanbul’da görüyoruz. Trafiğin olmadığı bir İstanbul herkesin hayali ancak bu sadece bayramlarda yaşanıyor. Her tarafta, açık ve sakin yollar haberlere bile konu oldu.
Tüm bunların yanında bayram alışverişi ve giyim için yurt genelinde 1.1 milyar liralık bir harcamanın olması bekleniyor. Bilindiği gibi bayramlık kıyafetler ve bayram şekerleri, bayramlarımızın vazgeçilmezi. Aynı zamanda yapılan tatlı ikramları da bayramların olmazsa olmazları. Yaşadığınız çevrede nasıldır bilmem ama buralarda mahallede ve akrabalar arasında en lezzetli baklavayı ve yaprak sarmasını yapmak büyük bir övünç kaynağıdır. Tüm bunlar için yapılacak harcamalar da ekonomiyi hareketlendirecek diğer ögeler.
Şimdi diyeceksiniz ki yahu bayramı da mı ekonomiye bağladın. Aslında haklısınız bayram bir çok kişi için bir sevinçtir, coşkudur. İlla inanmanız gerekmiyor bu adetlere. İnanmıyorsanız bile bayramlar tatildir. Sırf bunun için bile sevilesidir bayramlar. İşte bu bayramlar aynı zamanda ekonomiyi de canlandırır. Dünyanın neresine giderseniz gidin bayramlar ülkedeki ekonomiyi hep canlandırmışlardır. Sözün özü bu bayram Türk ekonomisine toplamda yaklaşık 6 milyar liralık bir katkı sağlayacak.
Neyse tamam lafı fazla uzattım. Herkese “ama iyi yedik, çok yedikli” bayramlar diliyorum. Aynı zamanda akan kanların tüm dünyada akan son kanlar olmasını temenni etmekteyim.
resimler için –> http://img21.imageshack.us/img21/7673/bayramnzkutluolsun13.jpg
http://www.memurhaber.com/application/static/data/611x395_21_525d264bbf108.jpg
http://images.habervitrini.com/galeri/org/kurbanmanzaralari11.jpg