1. Sabahlamayın.

Yapmayın. Sabahlamak, ertesi günkü eforunuzu olumsuz etkileyen, vücut dengenizi birkaç günlüğüne bozabilecek, aslında çok da verimli olmayan bir çalışma yöntemi. Hele ki sınavlar için sabahlayacaksanız en baştan söyleyelim, aylardır anlatılanlara hakim olmadan tek gece içinde bir konunun uzmanı olmak gerçekçi bir hedef değil. Moralinizi de bozmayın, bu yalnızca, çalışılacak her şeyi son geceye bırakmamanız için ufak bir uyarı. Zaten kendi uyarımızı dinlemeyip sabahlayacağımıza göre, işte hepimize birazcık daha verimli sabahlamak için tavsiyeler!

20150904152754-tired-office-worker-sleeping-laptop-keyboard

  1. Aydınlık bir ortamda çalışın.

Uykunun ağırlığını üzerinizde giderek daha çok hissedeceksiniz. Loş ışık altında çalışmak uykunuzu getirecektir. Doğru aydınlatmayla çalışmak gözlerinize de daha iyi gelecek.

  1. Ertesi gün üretken olmanız gerekecekse sabahlamayın.

Ortalama bir insansanız, sabahladıktan sonraki gün çok da dinç olmayacaksınız. Eğer ertesi gün sabah erkenden sınavınız varsa sabahlamak en mantıklı seçenek olmayabilir. Öğleden sonraki bir sınav için sabahlamak daha doğru bir strateji.

  1. Her türlü dikkat dağıtacak unsuru en baştan engelleyin.

Sosyal medya ile ilişkinizi kesecek uygulamalar kullanabilirsiniz. Kullanmayacaksanız bilgisayarınızı hiç açmayın, telefonunuzu da uçak moduna alıp, elinizin altında olmayacağı bir yere, örneğin çantanızın iç ceplerin koyabilirsiniz.

Young businessman asleep on desk

  1. Kısacık bir kestirme yapmayı düşünün.

Sabahlamış olsanız bile güne aynen devam etmek neredeyse imkansız. Doksan dakika (tek bir uyku döngüsü kadar) uyusanız bile yeni güne daha enerjik bir şekilde başlayabilirsiniz. Aynı şekilde, sabahlamanız esnasında da kestirme yapıp çalışmanıza devam ederek daha verimli bir gece geçirebilirsiniz.

  1. Yapabiliyorsanız sabahlama sürecine başlamadan önce birkaç saat uyuyun.

Okuldan çıkıp geceyi çalışarak geçirmeyi planlıyorsanız, akşamüstü uyumanızda fayda var. Böylelikle sabahlarken daha enerjik olabilirsiniz. Sabah tekrar uyumaya vaktiniz olsa bile, çalışmanızın başında dinç olursanız daha çok şey çalışabilirsiniz.

  1. Otuz dakikada bir çalması için alarm kurun.

Çok sabahlama deneyiminiz yoksa, kendinize de çok güvenmiyorsanız sık aralıklarla alarm kurmayı deneyebilirsiniz. Alarmlar, daldığınız an sizi uyarıp dikkatinizi yeniden toparlamanıza yardım edebilir, hatta uyuyakaldıysanız da sizi uyandırabilir.

SabineC.StudyBuddy

  1. Gerçekten çalışacağınızı biliyorsanız, sizi motive etmesi için bir arkadaşınızla bu yola baş koyun.

Arkadaşlarla çalışmak bazen kısa sürede bir sohbet gecesine dönüşebilir. Ancak gerçekten çalışacağınızı biliyorsanız, sabahlamak için yanınızda bir arkadaş bulundurmak sizi hem motive edebilir, hem de uyumayacağınızdan, caymayacağınızdan emin olmanız konusunda size yardımcı olabilir. Birine böyle bir söz vermiş olmak bile sizi çalışmaya çabalamaya itecektir.

  1. Evinizde, odanızda çalışma imkanınız varsa bile bir kütüphaneyi tercih edin.

İnsanın yatağına yakın bulunduğunda uykuyu daha çok düşündüğü malum. Yatağınız bir dakikalık mesafedeyken kendinizi “amaaan,” deyip çalışmayı bırakmış bulma ihtimaliniz çok daha yüksek. Kendinizi rahata kaptırmamak için hiç üşenemeyin, bir kütüphaneye, olmadı bir kahve dükkanına gidin.

man-illustration-posture-fb

  1. Çok rahatlamayın, dik oturun.

Kütüphanede sabahlamaya giderken en güzel topuklu ayakkabılarınızı veya jilet gibi ütülenmiş takım elbisenizi çıkartmanıza gerek yok elbette, ama en rahat eşofmanlarınızı giymek en mantıklı strateji olmaz. Çok rahatlayınca insanın uykusu gelir. Hafif dar bir pantolon, birazcık rahatsız eden bir bluz sizi uyanık ve tetikte tutacaktır. Aynı şekilde yatmaya yakın pozisyonlarda oturmaktan kaçınıp dik oturursanız da uyuyakalma ihtimaliniz azalabilir.

  1. Yanınıza almanız gereken şeyleri aldığınızdan emin olun. Özellikle de atıştırmalıklar ve su.

Laptop ve şarj aleti, kulaklık, atıştırmalıklar, su ve içecekler, notlarınız kitaplarınız ve diğer ders materyalleri, not almak için kağıt ve defter, çeşitli kalemler bunlardan başlıcaları. Hele ki evinizde veya yurt odanızda değil de başka bir mekana gidip çalışacaksanız, bunlardan herhangi birini unutmak büyük zaman kaybı olabilir.

Study-Snacks-for-Kids-002

  1. Yer değiştirmeye ve hareket etmeye hazırlıklı olun. Cevap, her şeyi taşıyabileceğiniz büyük bir çanta.

Uyku açmak için hareket etmek ve mekan değiştirmek birebir. Masanız etrafında birkaç tur bile olsa ufak hareketler yapmak için kısa aralar vermek uykunuzu açacaktır. Aynı şekilde, kütüphane gibi bir alanda çalışıyorsanız, masanızı değiştirmek, farklı bir bina kanadına taşınmak gibi basit mekan değişiklikleri de uyumanızı ve sıkılmanızı engelleyebilir. Tüm eşyalarınızı kısa sürede oradan oraya transfer edebilmek, gece yarısı bir de unutulan post itlerin peşinden koşmamak için her eşyanızı hızlıca koyabileceğiniz kocaman bir çanta öneriyoruz.

  1. Çok fazla kahve içmeyin.

Evet, aklınızdan geçeni biliyoruz. Ancak gereğinden fazla kahve içmek sizi uzun vadede yorabilir. Normalde de çok kahve tüketen biriyseniz alışkanlıklarınızı devam ettirmeniz bünyenizde büyük sorun yaratmayacaktır, ancak tüketiminizi muhtemel olan minimum seviyeye indirmek sabahlamak için daha başarılı bir strateji.

Male-student-studies

  1. Gerekirse canlı, tempolu müzikler dinleyin.

Çalışırken müzik dinlemek gri bir alan, ancak ortak görüş enstrümantal müzik dinlemenin faydalı olabileceği yönünde. Yine de, klasik müzik benim uykumu açmaz diyenlerdenseniz azıcık pop dinleyerek uyanık kalmanın mümkün olduğunu söylemeden geçemeyiz. Ne kadar canlı, tempolu, yüksek sesli müzikler dinlerseniz o kadar az dalıp gidersiniz uzaklara. Yine de siz çalışmaya müziksiz başlayın, ne de olsa verim önemli.

  1. Çalışmanız veya yapmanız gereken şeylerin bir listesi çıkartın.

Sabahlayacaksanız hazırlıklı olmalı, ne yapacağınızı, hangi sırayla yapacağınızı düşünerek vakit harcamamalısınız. Nereye çalışacaksınız, hangi konuyu bir kez daha okuyacaksınız, sınav hangi konulardan, özellikle dikkat çekilen noktalar neydi, neyi kesinlikle bilmeniz gerekiyor, neyi hangi sırayla çalışmalısınız… Bu soruların cevaplarını ana hatlarıyla biliyorsanız belki sabahlamanız bile gerekmeyebilir. Zamanınızı verimli kullanmak için önceden olabildiğince planlı olmaya çalışın.

Görsel Kaynakları:

Kapak resmi , Resim 1 , Resim 2 , Resim 3 , Resim 4 , Resim 5 , Resim 6

Leave a Reply