Üniversitede Bahar Temizliği – Fiziken ve Dijital

Yaşam Alanınızı Temizleyin

  1. Kış boyunca giymediğiniz kıyafetlerden kurtulun.

Öğrenciler olarak genelde gardıroplarımızda çok yer olmuyor. Sevmediğiniz, giymediğiniz, bazen görmek dahi istemediğiniz kıyafetleriniz varsa, “Belki bir gün bir kez giyerim.” yalanını söylemeyi bırakın. Bu kıyafetleri çok da mutlu olarak giyecek insanlara ikinci el satış yaparak veya direkt olarak bağışta bulunarak ulaştırabilirsiniz.

801p01

  1. Dosyalarınızı gözden geçirin, artık ihtiyacınız olmayacak eski ders materyallerini arşivleyin.

Organizasyon konusunda çok hırslı bir öğrenci değilseniz, size verilen kağıtlarla dolu bir yığın verimsiz dosyayla baş başa kalmanız oldukça muhtemel. Fırsat bu fırsat deyip dosyalarınızı şöyle bir karıştırıp bir daha ihtiyacınızın olmayacağı materyalleri kullandığınız arşivleme sistemiyle ayak altından kaldırmak isteyebilirsiniz. Bu süreçte atmak istediğiniz kağıtlar olursa geri dönüştürmeyi lütfen unutmayın.

  1. Kullanmadığınız okul malzemelerini başkasına verin.

Kimsenin kırk sekiz kaleme ve on iki fosforlu kaleme ihtiyacı yok. Dönem başlarında bir şevkle bir sürü araç gereç aldığımız oluyor. Bazen o post-itleri kullanmayacağımızı veya farklı renklerle işaretleyerek okuma yapmanın bize göre olmadığını anlıyoruz. Böyle durumlarda bu neredeyse hiç kullanılmamış malzemeleri arkadaşlarınıza vererek bir kırtasiye azizesi olabilirsiniz.

DSCF3115

  1. Artık ihtiyacınız olmayan kitapları satın veya verin.

Üç dönem öncesinin, artık görmek dahi istemediğiniz kitabı hala, zaten dar olan alanınızı mı işgal ediyor? Satın gitsin, alt sınıflara verin gitsin! Aman dikkat, önce bu kitaba daha sonra ihtiyacınız olur mu diye iyice bir düşünün.

  1. Çantalarınızı tamamen boşaltın.

Faturalar, ufak kağıtlar, kalemler, peçeteler… Çantalarda neler birikiyor neler. Hiç üşenmeyin, hepsini iyice silkeleyin, gereksiz ne varsa atın. Belki omuz ağrınıza da iyi gelir.

  1. Kullanmadığınız makyaj malzemelerini yollayın gitsin.

Rengi size uymayan rujlar, yarısı kullanılmış sonra da tarihi geçmiş pudralar, artık sürmekten hoşlanmadığınız kalemler. Belki harcadığınız paraya kıyamıyor, belki bir gün bir davete giderim de o kıpkırmızı ruju sürerim diye kendinizi avutuyorsunuz. Yapmayın. Kullanım ömürlerine bakın, gerçekten işinize yarayıp yaramayacağını sorgulayın, üzülerek de olsa atılması gerekenleri atın. Çoğu makyaj malzemesini paylaşmak sağlıksız olur, fakat hiç kullanmadığınız veya cildinize temas etmemiş ürünler varsa bunları yakın arkadaşlarınıza vermek isteyebilirsiniz.

viviannadoesmakeup-makeup-decluttering-makeup-collection-youtube-video-august-2016-2

  1. Toplamış olduğunuz broşür vb gibi gereksiz şeyleri atın, gerekiyorsa fotoğraflayın.

Buna da bir bakayım, belki şu etkinliğe de giderim, bu pastaneye ben de sipariş veririm derken gizliden gizliye bir yığın broşür toplayan insanlardan mısınız? Korkmayın, yalnız değilsiniz, ancak broşürler ve el ilanları kağıt düşmanı, çevre düşmanı şeyler. Eğer almayabiliyorsanız hiç almayın. Eğer aldıysanız, fotoğraflarını çekip gerekli bilgileri saklayın, kağıtları da geri dönüşüme atın.

  1. Buzdolabınızı ve yiyecek maddelerinizi gözden geçirin.

Her öğrencide olmayan bir dert olsa da, sorumlusu olduğunuz bir buzdolabı varsa buzluğuna bakmak, rafların arkalarında unutulmuş bir yiyecek olup olmadığını kontrol etmek yapmanız gereken bir şey olabilir. Yiyeceklerin son kullanma tarihlerine şöyle bir bakıp, geçen dönem başlangıcı memleketten gelen sarmanın çoktan atılma kıvamına geldiğiniz kabullenmeniz gerekecek.

 

Dijital Temizlik Vakti!

  1. Bilgisayarınızda dijital versiyonu bulunan çıktıları geri dönüşüme verin.

Zaten PDF olan belgenin çıktısını alıp sınava çalıştınız, dersi geçtiniz. Güzel de bir kaynak, atın diyemeyiz, ancak zaten bilgisayarınızda varsa fiziksel halini saklamanıza hiç gerek yok. Üzerindeki notlarıma kıyamam derseniz, bir sonraki maddeye bakın.

Go-Paperless

  1. Fiziksel olarak saklamanız gerekmeyen her türlü kağıdı tarayıp dijital olarak saklayın.

Tarayıcınız yoksa bile, birçok telefon fotoğrafları PDFe dönüştürebiliyor. Evernote gibi servisler de bu işte çok başarılı. Dijital ortama aktardığınız her türlü materyali yedekleyebilir, içinde arama yapabilir, birine kolayca yollayabilirsiniz. Dar yurt odanızda yer kaplamamaları da ayrı bir avantaj.

  1. Kullanmadığınız uygulamaları silin.

Telefon ekranınız çöplüğe mi döndü? Nasıl oynandığını artık hatırlamadığınız oyunları, meraktan indirdiğiniz ama hiç kullanmadığınız uygulamaları, bir gün işime yarar diye bir köşede duran her şeyi silin. Lazım olursa bir daha indirirsiniz, en kötü ne olabilir ki?

7_organized_phone_Geber86

  1. Artık işinize yaramayan ekran görüntülerini, çoktan geçtiğiniz derslerden kalma tahta fotoğraflarını silin.

Telefonunuzu her şeyinizi saklamak için kullanıyor olabilirsiniz. Ancak artık saklanması gerekmeyen şeyleri silmekten de çekinmeyin. Sonsuz depolama alanınız bile olsa, aradığınız şeyi on bin şey arasından aramaktansa beş bin şey arasından aramak hayatınızı çok kolaylaştıracak.

  1. Bilgisayarınızdaki dosya organizasyonunu gözden geçirin.

Geçmiş dönemlerin ödevleri, belgeleri her şeyinizle karışmış durumda mı? Dosya içinde dosya açarken kaybolup gittiniz mi? Her şeyi yeni baştan düzenlemeye üşenmeyin. Sonradan her şey sizin için daha kolay olacak.

  1. Takip ettiğiniz sosyal medya hesaplarını gözden geçirin, artık ilgilenmediğiniz içerikleri hayatınızdan çıkarın.

Artık okçulukla değil de nakış işlemeleriyle mi ilgileniyorsunuz? Zoraki takip ettiğiniz beşinci derece akrabanızdan çok mu sıkıldınız? Unfollow, unfollow, unfollow.

c1280x720_14

  1. Kendi sosyal medya hesaplarınıza da şöyle bir bakın, silmek istediğiniz şeyler olabilir.

Çuvaldızı kendinize batırmak şart. Zamanında komik olan ama şimdi hassas bir konu haline gelmiş bir güncellemenizi, patronunuz baksa utanacağınızı düşündüğünüz bir resmi ve artık hoş gözükmediğini düşündüğünüz bazı paylaşımları silmeniz gerekebilir.

  1. CV’nizi yeniden düzenleyin.

Fırsat bu fırsat! CV’nizi yaz gelmeden güncelleyin, ne de olsa stajlara başvurma sezonu açıldı. Yeni deneyimlerinizi ekleyin, son CV yazma tavsiyelerini Times, Forbes gibi kaynaklardan okuyun, belki de yepyeni bir tasarımla CV’nizi baştan yaratın.

Görsel Kaynakları

http://macappstudio.com/declutter-desktop-organiser-mac-app/

http://www.wonderthirties.com/en/2015/01/decluttering-nuove-sfide-verso-il-minimalismo/

http://www.samanthafrances.co.uk/2015/09/back-to-school-stationary-haul.html

http://info.docuvantage.com/blog/how-to-go-paperless-in-9-steps-with-dms

http://www.rd.com/advice/work-career/get-organized-smartphone/

http://www.theannaedit.com/the-makeup-declutter-my-top-tips/

Autumn Minimal Capsule Wardrobe 2016

 

Leave a Reply