Şehirler, yoğun çalışma hayatları ve yüksek beton binaları ile bilinirler. Çatı bahçeleri, bu yoğunluktan ve yeşilsiz binalardan bıkan şehir sakinlerinin  kendilerine buldukları kaçış noktalarından biri. Kentsel alan tasarımlarında mekansal çözüm olarak yaygınlaşmaya başlayan çatı bahçeleri yalnızca kaliteli bir şehir hayatı için yeşil alan dağılımının dengeli olmasını sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda insanlara tarım yapıp kendi yiyeceklerini yetiştirmeleri için bir fırsat da veriyor.

Çatı bahçeciliği, gerek ekolojik gerekse estetik amaçlarla eskiden beri var olan bir kullanım şekli olsa da, özellikle büyük şehirlerde hızla artan nüfusun konut ihtiyacının karşılanması için yeşil alanların git gide azalmasına yol açmasıyla birlikte daha da yaygınlaştı. Genellikle atıl durumdaki çatılar, insanların yoğun şehir hayatlarına ara verip toprak ve bitkilerle zaman geçirerek kendilerine yeşil alanlar oluşturmalarını, ve kendi meyve-sebzelerini üretme şansına sahip olmalarını sağlıyor. Sonuç olarak da elde edilen yeşil mekanlar kent peyzajının ve dolayısıyla yaşam kalitesinin iyileşmesi için atılan birer adım haline geliyor. Aynı zamanda, bahçecilik için kullanılan toprak binanın ısı yalıtımına olumlu katkı sağlıyor; kuş, kelebek ve böceklere yaşam alanı veriyor ve havadaki oksijen oranının artmasına yardımcı oluyor.

Çatı bahçeciliği, kolay ve çabasız yapılabilir gibi görünse de, başlarken dikkat edilmesi gereken birkaç şey var. Öncelikle, yetiştirmek istediğiniz bitkiye, binanın ve çatının durumuna ve gerçekleştirmek istediğiniz bahçe tasarımına göre çatıyı komple toprakla mı kaplayacağınıza yoksa bitkileri çeşitli boydaki saksılarda mı yetiştireceğinize karar vermeniz gerekiyor. Eğer çatıyı toprakla kaplama niyetiniz varsa, beton yüzeyi kaplayacak su yalıtımı malzemesinin ve sulama yöntemini seçmek için ve çatınızın ne kadar toprağı kaldırabileceğini öğrenmek için profesyonel bir firmayla çalışmanız gerekebilir. Saksılar ise daha kolay bir bahçecilik yöntemi sunmaktalar. Çatıyı toprakla kaplamak çatı bahçeciliğini ticarete dönüştürmek isteyenler için daha uygun bir seçenekken, daha hafif ve taşınabilir olan, düşük bütçeyle sahip olunabilen saksılar hobi bahçeciliği için daha elverişliler. Ancak yine de, saksıların büyüklüğüne göre çatıya yapacağı ağırlığın sorun çıkarmayacağından bir uzman yardımıyla emin olmanız gerekebilir.

Bunun haricinde, çatınızı bahçeye dönüştürmeden önce dikkat etmeniz gereken birkaç şey daha var. Önce, çatıyı bahçeye çevirmenin sorun yaratmayacağına dair binanın diğer sakinlerinden izin almalısınız. Bitkilerinizi nasıl sulayacağınızı planlamalısınız, ki bu noktada yağmur suyu toplama sistemlerini alternatif olarak düşünebilirsiniz. Ve son olarak, bulunduğunuz şehrin iklimine, sizin ayırabileceğiniz zamana ve çatının güneş alma durumuna göre yetiştireceğiniz bitki türlerine karar vermelisiniz.

Başlangıç için fazla çaba sarf etmeden yetiştirebileceğiniz yenilebilen bitkiler arıyorsanız; fesleğen, nane, roka, maydonoz, biberiye ve soğan gibi bitkiler sizin için ideal. Canlı bir bitkinin bir dalını suda köklendirebilir ya da marketten aldığınız tohumları ekebilirsiniz. Çok fazla toprak istemeyen bu bitkiler düzenli suladığınız takdirde hızla büyürler ve güneşe çok ihtiyaç duymazlar, yarı gölgeli ortamlar bu bitkiler için idealdir. Soğuk bir yerde yaşıyorsanız, soğuğa dayanıklı olan ıspanak, lahana, bezelye, turp ve tere gibi bitkileri tercih edebilirsiniz. Dona yarı dayanıklı olan havuç, marul ve karnabahar gibi bitkiler bahar ayları için idealdir. Sıcak iklim içinse güneşi seven salatalık, patlıcan, fasulye, domates, bamya gibi sebzeleri tercih edebilirsiniz.

 

Görseller; timeout.com, thegreenhorns.wordpress.com, naftemporiki.gr ve bombayoutdoors.com’dan alınmıştır.

 

Leave a Reply