Uzun bir sonra yeniden merhaba! Umarım çok eğlendiğiniz ve güldüğünüz bir yaz tatili geçirmişsinizdir. Bu ay yazımız resim çizmeye başlamak isteyen ama bir türlü tuval ve boyasını almaya cesaret edemeyenler için. Bu yüzden kendi alanında çok yetenekli olan Aksa Aydın’la çok tatlı ve ilham verici bir röportaj yaptık. Röportaj boyunca yer alan resimler de kendisine aittir.

Aleyna: Merhaba Aksa. Öncelikle GazeteBilkent’e hoşgeldin. Bize kısaca kendini tanıtabilir misin?

Aksa: Merhaba, teşekkürler. Ben, Aksa. Hacettepe Üniversitesi İngilizce Öğretmenliği bölümünde okuyorum. Bunun yanında hobi olarak da sanatla ilgileniyorum.

Aleyna: Sanatla olan serüvenin ne zaman başladı, seni ilk tuvalini almaya ne itti?

Aksa: Sanata olan ilgimi 4 yıl önce keşfettim. Okulum bitmişti, yaz tatiline girmiştik ve kendime bir uğraş arıyordum. Bir gün kırtasiyedeyken bir tuval gördüm ve denemek istediğimi düşündüm .Birkaç boya ve fırça da alıp bu serüvene başladım. İlk tuvalime şu an bakınca ne kadar hata olduğunu fark ediyorum ama o zamanlar yaptığım en mükemmel şeydi. Bu yüzden o tuvale hep hayranlıkla bakarım:)

Aleyna: Keşke herkes senin gibi yeni hobilere ve işlere korkmadan hızlı bir şekilde yaklaşabilse. Çoğu zaman insanlar ilk çıkardıkları üründe çok fazla hata olacağı için bundan tamamen uzak duruyorlar ama sen şu an o tuvaline hayranlıkla bakabiliyorsun. Peki ilk tuvalinden son tuvaline kadar nasıl bir süreç izledin? Herhangi bir eğitimle mi ilerledin, ilerlemek için yaptığın şeyler nelerdi?

Aksa: İlk tuvalimden sonra bir defter aldım. Oraya bazı günler daha küçük ve az uğraştırıcı resimler yapıyordum. Bu 4 yıllık süreçte kendimi geliştirmek için herhangi bir kursa gitmedim. Sadece bazı teknik bilgileri öğrenmek için çeşitli kaynaklardan videolar izledim. Bu şekilde o defteri de bitirmiş oldum. Sonrasında tekrardan bir tuvale başladım ve ne kadar ilerlemiş olduğumu fark ettim. Tonlamaları, doğru renkleri bulmayı, gölgelendirmeleri çok daha iyi yapıyordum. Yani videolarla ve yaptığım küçük resimlerle bile ilerleyebildim.

Aleyna: Gelişimini her gün izlemek çok güzel bir duygu olmalı. Peki bu süreç her gün gittikçe yukarıya mı çıktı yoksa bazı zamanlar yapamayacağını düşünüp ara verdin mi?

Aksa: Evet, her resimde daha iyi olduğumu görüyordum ama istemeden de olsa ara verdiğim bir zaman oldu. Geçen yıl üniversite sınavına hazırlanıyordum. Haliyle zamanımın çoğunu da derslere harcıyordum. Bu yüzden resim yapmak için rahat bir vakit kalmıyordu. Sadece arada kendimi dinlendirmek için yaptığım birkaç resim vardı ama dediğim gibi istediğim kadar olmuyordu. O yılı atlattıktan sonra resime devam ettiğimde bayağı gerilediğimi fark ettim ama toparlamam çok zaman almadı. Bir ay içinde yine eskisi gibi çizmeye devam edebildim.

Aleyna: O zaman hep duyduğumuz “Çizmezsen gerilersin.” cümlesi doğru diyebiliriz. Peki, bu yola yeni başlayacak insanlar için tavsiyelerin var mı? En çok neye dikkat etmeliler? Mesela tuvalin kalitesi ya da boya seçimi gibi.

Aksa: Yeni başlayanlara tavsiyelerim şunlar olabilir: Pes edip kötü yaptıklarını düşünmek yerine kusurlarına hayranlıkla bakmalarını tavsiye ederim. Hata yapmadan doğruya ulaşılmıyor çünkü. Senin de söylediğin gibi resimde kalite de önemlidir. Bunlar için verebileceğim bir marka veya taktik vs. yok. Çünkü bu değişebilen bir şey. İnsanın kendisinin karar vermesi lazım. Örneğin, tuvaller için en iyi boya yağlı boya olarak bilinir. Gerçekten öyledir ancak ben kokusundan fazlasıyla rahatsız olduğum için yağlı boya kullanamıyorum. Akrilik boya kullanıyorum. Bu yüzden dediğim gibi bunu insanın kendisinin keşfetmesi gerekir.

Aleyna: O zaman “Şu markayı al.” ya da “Bu boya en iyisidir.” tarzı söylemler pek de doğru değildir, değil mi? Önce her yolu keşfedip kendine uygun bir yol çizilmeli.

Aksa: Kesinlikle öyle. Keşfedip öğrenmek en iyisi.

Aleyna: Bu yol gösterici ve ilham verici cevapların için teşekkür ederim Aksa. Umarım senin sanatla olan yolculuğun bu yola başlamak isteyenler için bir ilham olmuştur. Teşekkürler tekrardan. :)

Aksa: Ben teşekkür ederim. Umarım öyle olmuştur:)

Aksa’nın çizdiği resimleri görmek için çizimlerini paylaştığı hesabı takip edebilirsiniz: @artysoul_0

Leave a Reply