Eşli Danslar Arasında Dünya Çapında Yükselişe Geçen Bir Dans Türü: Kizomba

Daha önce muhtemelen görmüş ya da duymuş olanınız vardır. Angola, Cape Verde ve Portekiz gibi ülkelerde dünya genelinde popüler olmadan önce de büyük ilgi görmüş olan bir dans Kizomba. Öncesinde daha dar bir çevreye hitap eden bu dans, son dönemlerde bulunmuş olduğu kabuğu parçalayarak dünyanın dört bir yanından büyük kitlelerce de ayrıca beğenilmeye ve öğrenilmeye başlandı. Internet üzerindeki forumlarda insanların bu dans hakkındaki yorumları değerlendirildiğinde, tango ve baccata gibi türlerle benzer figürlere ve oldukça ilgi çekici bir müzik listesine sahip olmasının da bu popülerleşmenin gerçekleşmesinde büyük bir etkisinin olduğu kolaylıkla anlaşılmakta. Gerek instagram gibi sosyal paylaşım sitelerinde, gerekse spotifyda hatrı sayılır bir alanı kaplar hale gelen bu dansın, diğer danslarla benzerliklerinden çok farklılıkları da aynı oranda dikkat çekmekte. Bu farklılıklara değinmeden ve bu dans hakkındaki çarpıcı bilgilere yazımızda yer vermeden gelin kizombanın geçmişine şöyle bir göz atalım…

80’lerin başında Angola’da doğmuş olan Kizomba, 15-16. yüzyılda gerçekleşen kolonizasyon süreci içerisinde, diğer Afrika ülkeleriyle birlikte Angola’nın da kültür etkileşiminden payını alması sonucu ortaya çıkmış bir dans türü. Diğer dans türleri de incelendiğinde, kizombanın tango ile baccatadan parçalar barındırdığının söylenmesinin sebebi ise, bir yandan semba ve diğer geleneksel Afrika danslarının diğer yandan da Afrika müziğinin bu kolonizasyon süreci içerisinde Avrupa’nın yoğun etkisi altında kalmış olması. Dolayısıyla kizomba, onu latin dansı zannedenlerin aksine, afrika kökenli bir dans. İnsanlara kizombayı benimsetmek ve kabullenme sürecini hızlandırmak amacıyla her ne kadar bir süre latin dansları çatısı altında faaliyet gösterdiği izlenimi verilse de, bu dansın kökeni tango, salsa gibi danslardan farklı olarak Afrika. Buna ek olarak Angola dilinde kizomba, “parti” anlamına gelmekte.

İlk videoda çok belli olmasa da pek çok dansa ait farklı figürleri bünyesinde bulunduran bu dans, koreografi ve seçilen müziğe göre salsa kadar olmasa da hızlı ve ritmik hareketlerle de icra edilebilmekte. 

Tango, cha cha cha gibi dansların sahip olduğu “salon dansı” imajının aksine kizomba, izleyene her ortama ve her tempoya uyum sağlayabilen bir dans olduğu izlenimini veriyor. Genel olarak latin danslarının aksine sabit bir çizgide ilerlemeyen ve farklı performanslarda farklı duygular yakalayabileceğiniz bir dans türü. İzlediğiniz performanslardan biri festival havası ve mutluluğu çağrıştırırken, diğeri ise aşkı ve asaleti çağrıştırabiliyor.

Dikkat çeken bir başka nokta ise tercih edilen kıyafetlerin, diğer danslarla karşılaştırıldığında, daha esnek bir özellik göstermesi. Buna bağlı olarak da zorlama olmayan, samimi bir dans havası yaratmaya oldukça elverişli bir dans olması. Videoları izlediğinizde, son derece şık bir ortamda takım elbiseyle kizomba yapan bir erkeğe de spor ayakkabı ve kot pantolon ile sokak ortasında dans eden bir erkeğe de rahatlıkla rastlayabiliyorsunuz ve bu durum gözünüzü kesinlikle rahatsız etmiyor.

Kizombada Afrika ve Portekiz şarkılarının yoğunlukta olduğu düşünülse de sıkça duyduğumuz popüler ingilizce şarkıların kizomba remixleri de yoğun olarak karşımıza çıkmakta ve dans içerisinde sıklıkla kullanılmakta. Bunun yanı sıra, geçmiş yılların R&B ve pop kategorilerinde karşımıza çıkan yapımlarının da koreografilerde sevilerek kullanılmakta olduğu, youtubeda yapılan kısa bir gezinti sonucunda keşfedilebiliyor.

İzleyenlerine, diğer danslarla olan birçok benzerliğine rağmen özgün bir ruha sahip olduğunu hissettiren bu dans türünün, dans ederken esneklik arayan ve kalıpların içine sıkışmayı sevmeyen sıkılgan dans severler için birebir olduğunu düşünüyorum. Siz ne dersiniz?

 

Kizomba hakkında daha fazla bilgi edinmek için buraya , buraya ve buraya tıklayabilirsiniz.

 

Görsel Kaynaklar:

www.youtube.com/watch?v=dm_TzKprOls

www.youtube.com/watch?v=PhnJWjQDe_A

www.youtube.com/watch?v=UBXOnhxpC84

www.youtube.com/watch?v=n1OqIlMjzCQ

 

Leave a Reply