Özellikle yalnız interrail yapıyorsanız gece seyahat etmeyin: “Gündüz gezebileceğim zamanı trende oturarak harcamayayım; trende uyurum gündüz de gezerim. Hem hostele vereceğim para da cebimde kalır” diye düşünmüş olabilirsiniz. Bu her ne kadar teoride oldukça mantıklı gibi görünse de pratikte işler hiç de öyle değil. Hatta, tam tersine, siz trende uyumamaya ekstra bir özen gösterin. Şayet aksi halde uyandığınızda soyulmuş olduğunuzla yüzleşmekten; interrail maceranızın sona erdiğini ve eve döneceğinizi farketmektense böylesi daha iyi.
Seyahat sırasında trenle alakalı bir sorunla karşılaştığınızda da gündüz seyahat ediyor olmanız, birçok avantajı beraberinde getirecektir. Her ülkede bindiğiniz tren sizi tam zamanında istediğiniz yere ulaştırmayabilir. Bazen, nadir de olsa, bizim yaşadığımıza benzer bir olayla karşılaşabilirsiniz. Yani, aktarmalı olarak bindiğiniz tren seferiniz iptal olabilir ve küçük bir köyün tren istasyonunda ingilizce bilmeyen insanlara o saatte derdinizi anlatmaya çalışmak zorunda kalabilirsiniz. Bu durumda, kıyıda köşede pek fazla insan olmadığından dolayı, o saatte ingilizce bilen birini bulmak normalde olduğundan daha zor bir hale gelecektir. Etrafta tren kalkış saatlerine ilişkin bir açıklama ararken bambaşka bir alfabeyle yazılmış ve ne zamandan beri orada asılı durmakta olduğu belli olmayan yazılar, o saatte bir hayli sinir bozucu olacaktır sizin için. Onun için gündüz seyahat etmeyi tercih etmekte yarar var. Hem zaten gündüz trende geçirilen süreyi tamamen zaman kaybı olarak nitelendirmek de doğru olmaz. Tren güzergahları birçok dünya harikasını görmenize önayak olabilir. Özellikle güzergâhınız üzerinde İsviçre, Avusturya gibi ülkeler varsa bu bakımdan bir hayli şanslı sayabilirsiniz kendinizi.
Gideceğiniz ülkelerin güvenli olduğundan emin olmadan gece geç saatlere kadar sürecek planlar yapmayın: Ülkeden ülkeye hatta bölgeden bölgeye değişen bir şey güvenlik meselesi. Sizin buna karşı yapabileceğiniz tek şey, bu durumun farkında olup planlarınızı ona göre yapmak.
Floransa ya da Budapeşte gibi şehirlerde merkezi bölgelerde gece dışarıda dolaşan pek çok insan görürsünüz. Mutlaka duymuşsunuzdur; Floransa’da geceleri sokak sanatçılarından mini konserler dinlemek son derece keyiflidir ve olmazsa olmazdır. Bu yüzden de sokaklar, gece de neredeyse gündüz olduğu kadar kalabalıktır. Budapeşte’de de gece Tuna Nehri kenarında yürümek ve o havayı solumak mutlaka yapılması gerekenler arasında gösterilir. Fakat bu, her yerde normal olarak böyle değildir. Örnek vermek gerekirse, Eiffel kulesini gece mutlaka görmek gerektiğini duymuşsunuzdur. Fakat Gare du Nord’a yakın bir yerde konaklıyorsanız gece çok geç olmayan bir saatte olsa dahi sokağa çıkmanızı önermezler. Diğer bölgeleri tam olarak bilemiyorum ancak bu konuda dikkatli olmanızda fayda var. Biz gece 20:00 den sonra dışarı çıkmamıştık bu bölgede. Konaklayacağımız yeri de, günün her saati yemek bulabileceğimiz, dışarı çıkmadan da sosyalleşebileceğimiz bir yer olarak belirlemiştik. Aynı odada kaldığımız insanlardan gece Eiffel’i görmek için dışarıya çıkanlar olmuştu. Güvenliğin burada bu derece zayıf olmasının bir mitten ibaret olmadığını anlamanız açısından, bu arkadaşlarımızın gece sokakta yankesiciler tarafından kovalandığını belirtmekte fayda olduğunu düşünüyorum.
Kalabalık güzergahlar ve buna karşı alınabilecek önlemler hakkında mutlaka bilgi sahibi olun: Bazı güzergahlar kalabalık olduklarından dolayı rezervasyon gerektirebilir. Herhangi bir güzergahın rezervasyon gerektirip gerektirmediğini, aşağıda bulunan görseldeki railplanner gibi uygulamalar yardımıyla kolayca öğrenebilirsiniz.Buna ek olarak, belirlediğiniz spesifik güzergahta hareket edecek olan trenin rezervasyon gerektirmemesi durumunda da bu, trenin kalabalık olmayacağı anlamına gelmez. Bu sebeple kalabalıklık faktörünün bırakın rahat bir yolculuk geçirmeyi, trende kendinize yer bulamamanıza dahi sebep olabileceğini aklınızın bir köşesinde bulundurup ona göre hazırlıklarınızı yapın. Gerektiğinde kalkış yapacak olan trenin bulunduğu alana erken gitmeye çalışın. Bunun dışında alınacak herhangi bir önlem olup olmadığı hakkında bilgi edinin. Bunu yapmadığınız takdirde, hayatınızdaki en sıkıntılı yolculuğu yaşayabilir, acı dolu saatler geçirebilir ve kendinizi beyaz bir römorkun içinde sıkış tepiş seyahat eden ve aralıklardan nefes almaya çalışan bir öküz gibi hissedebilirsiniz.
Son dakika değişikliklerine açık olun: Bazı hallerde, araştırmanızı yapmış olsanız bile gezmeyi planladığınız yere gitmeden bir yargıda bulunmak mümkün olmadığından, o an bol bol gözlem yaparak kendiniz için en güvenli ve rahat olacak olanı seçebilmeniz ve gerektiğinde değişiklik yoluna gidebilmeniz oldukça önemli. Çünkü internet sayesinde hemen hemen her şey elimizin altında olmakla birlikte bazı detaylar her zaman erişilebilir olmayabiliyor. Diyelim ki bizimki gibi bir günlüğüne gece seyahat etmeniz gerekti. O sırada da gece 2:00- 5:00 aralığını Floransa’da bir istasyonda geçirmeniz kaçınılmaz diyelim. Floransa’dan Pisa’ya günübirlik gidip tekrar Floransa’dan trenle hareket edeceksiniz. Bu durumda Floransa’da bulunan iki terminali de önceden Pisa’ya gitmek üzere olan treniniz durduğu sırada iyice gözlemlemeniz yararınıza olacaktır. Çünkü bazı istasyonlar etrafında bolca kafe benzeri yer bulunduran kapalı terminaller şeklinde iken bazıları açıkta ve oldukça ıssız olabilmekte. İki istasyon arasında devasa bir güvenlik uçurumu varsa aktarmalarınızı telefonunuzdaki offline uygulamanızdan tekrar düzenleyebilir, önceden belirlediğiniz aktarmalı rotanızdan başka bir rota izleyerek planladığınız durağa varabilirsiniz. Burada bahsettiğim, önerinin anlaşılması açısından verdiğim küçük bir örnek. Bunu kendi durumunuza uyarlayabilmeniz; bu tarz küçük değişikliklere açık olmanız son derece yararınıza olacaktır.
Arkadaş seçiminize dikkat edin: Arkadaşlarınızla birlikte interrail yapmayı düşünüyorsanız, bu kişiler ile geziden beklentilerinizin uyuşmasına özen gösterin. Tamamen zıt karakterli insanlar olsanız bile aynı şeyleri yapmak istediğinizden ve bir çatışma durumunda birbirinize karşı hoşgörülü olacağınızdan emin olmadan birlikte adım atmayın. Örnek verirsek, müzeleri ya da tarihi öneme sahip olan yerleri çok da fazla gezmek istemeyen biriyle bu yerleri görmek için can atan biri iyi bir ikili olmayacaktır. Ya da uyumlu davranmaktan ziyade kendi seçimlerini karşısındakine dayatan bir insanla uzlaşmak mümkün olmayacaktır. Bunu göz önünde bulundurarak kararınızı verin. Bana göre, iki ya da en fazla üç kişiden fazlası interrail yapmak için çok da ideal değil. Yolculuk sırasında zaten başka ülkelerden pek çok insanla tanışacak ve birlikte planlar yapacaksınız. Ancak sürekli birlikte seyahat etme halinde “her kafadan bir ses çıkması” durumunu yaşamamak ve interrail yaptığınıza yapacağınıza pişman olmamak için arkadaş seçimini yaparken dikkatli olmakta fayda var.
Görsel Kaynaklar:
https://www.google.com.tr/search?q=gece+tren&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjSmvrrtoXWAhUMbBoKHb1KDWUQ_AUICigB&biw=1366&bih=662#imgrc=6piG36Qp2BwRcM:
https://www.google.com.tr/search?biw=1366&bih=613&tbm=isch&sa=1&q=gece+paris+&oq=gece+paris+&gs_l=psy-ab.3..0i8i30k1l4.28022.29548.0.30321.22.8.0.0.0.0.251.960.0j3j2.5.0….0…1.1.64.psy-ab..19.2.483.8vNNLxhcs9U#imgdii=jqZyFTFVukV2oM:&imgrc=H1YLvpXVQCjAFM:
https://www.google.com.tr/search?q=travel+with+friends&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwio9sbku4XWAhUHExoKHcAWAwUQ_AUICigB&biw=1366&bih=613#imgrc=ET2Dhe3L4bOfwM:
https://www.google.com.tr/search?biw=1366&bih=613&tbm=isch&sa=1&q=railplanner&oq=railplanner&gs_l=psy-ab.3..0i24k1j0i10i24k1.52000.60491.0.60636.32.19.4.0.0.0.368.2468.0j8j4j1.13.0….0…1.1.64.psy-ab..16.15.2019…0j0i30k1j0i67k1j0i13k1j0i19k1j0i5i30i19k1.Jz9qrT5UDWU#imgrc=dywHq9F4bffNCM: