Auguste Gusteau’nun da dediği gibi herkes yemek yapabilir. Yapıyor da. Bazen doymak için, bazen zevk için. Doğanın karşılıksız olarak bize ikram ettiği besinleri, güzel bir yolculuğa çıkarıyoruz. Yine doğanın bir parçası olan kendimizi de bu yolculukla doyurmuş oluyoruz. Günümüzde, bu yolculuğu hızlıca koşarak tamamlamaya çalışıyor ve bu ikramların bir kısmını yolda bırakabiliyoruz. Muzların kabukları, kirazların sapları, bayat ekmekler… Bu yolda bıraktıklarımızı toplamadığımızda ise, biz doysak bile ruhumuz doymuyor. İşte ben size bu yazımda yolda kalmış ikramları toplamamız için başlatılan Ruhun Doysun projesinden bahsetmek istiyorum.

Yaşadığımız tüketim toplumu içerisinde doymak, yemek yemek ve yapmak kolay. Aslında kolaydan ziyade hızlı. Yemeği hızlıca yapıyor, hızlıca tüketiyoruz. Yalnızca fastfood değil söz ettiğim. Eve paketli ürünler alıyor, seri üretim ürünleri kullanıyoruz. Üretimden çok uzağız. Önümüzdeki gıdanın nasıl ve nereden sofraya geldiğini bilmiyor ve önemsemiyoruz. Yiyeceğimiz ekmeğin kokusu karnımızın zilini çaldırmıyor. Tadı damağımızda kalmıyor bazen. Böyle durumlarda da anneannem hep eskiyi yad ediyor; ne eski kokunun, ne de eski tadın kalmadığını söylüyor. Meyvelerin, sebzelerin, yağların ve ekmeğin tadı gitmiş; metal tadı alıyormuş.

Eskiye dönmek, kendimiz üretmek zor. Bunların bir anda değişemeyeceği, seri üretimin bitmeyeceği aşikar. Ancak biraz yavaşlasak? Koklasak ve tatsak? Hayatımızın büyük bir kısmını oluşturan yiyeceklere saygı duysak ve doyuma ulaşsak? Artık her şeyi çöpe atmasak, üretmiyorsak bile dikkatlice tüketsek? Bunu, tüketim toplumu tarafından sömürülen dünyamıza katkı sağlamak için yapabileceğimiz gibi kendimiz için de yapabiliriz. Çöpe attığımız gıdaları bulamayanları düşündüğümüzde ortaya çıkacak vicdan sızımızı hafifletmek için, besinlerin hiçbir parçasını israf etmediğimizde oluşacak huzur için yavaşlayabiliriz. Doymak, doyuma ulaşmak için biraz duraksayabiliriz. Alışverişi nasıl daha iyi yapabileceğimizi, besinlerin özlerini, dünyadaki çeşitliliği ve nicesini öğrenerek ve uygulayarak yavaşlayabiliriz. Nasıl duraksayıp, yavaşlayacağımızı ise tarifler, videolar ve yazılar sunan Ruhun Doysun projesinden öğrenebiliriz.

Ruhun Doysun, Grundig tarafından başlatılan doğa ile insan ruhu arasındaki bağı, özen ve farkındalık yolu ile geliştirmeye çalışan bir proje. Bu proje, tabağımıza gelen yemeğin yolculuğunu anlamamızı sağlıyor, bilinçli tüketim ve geri dönüşüm alışkanlıklarını hepimize kazandırmayı amaçlıyor. Bana sorarsanız doğa ile bütünleşmemiz için bir fırsat sunuyor. Yediğimiz besinlerin özünü bize hatırlatıyor. Soframızda gördüklerimizin yolculuğunu tamamlıyor.

Dünyayı güzelleştiren şey çeşitliliklerin bütünüdür. Dünyadaki her farklılık, her gizem, insanda daha da merak uyandırır. Her bir parça eşsizdir ve doğanın bize sunduğu her şeyde durum böyledir. Bir gıdanın güzelliği, sadece içinde değil aslında kabuğundadır da. İşte bu anlayışı yansıtıyor Ruhun Doysun. Gıdaya saygıdan yola çıkıyor ve doğayla bütünleşmeye açılan bir kapı oluşturuyor. Bizi keşfetmeye itiyor. Merak ediyoruz. Bir yolculuğa çıkıyoruz. İlham arıyorsanız, Ruhun Doysun sayfasında okuduğunuz tariflerde, incelediğiniz yazılarda, izlediğiniz videolarda küçük parçalar bulacağınıza eminim. Evdeki malzemelerle yapabileceğiniz çeşitli yeni aktivitelerle birlikte dünyayı yeniden keşfetmeye başlayabilirsiniz.

Aklınızda bahsettiklerimin şekillenmesi adına son zamanlarda okuduğum bir tariften bahsetmek istiyorum. Umarım hoşunuza gider. Arta kalan ekmekler veya meyve kabuklarından maskeleri duymuşsunuzdur. Vereceğim tarif daha başka, belki biraz tuhaf. Önce, hepimizin düşünmeden attığı karpuz kabuklarını alıyoruz. İnce ince dilimliyoruz. Sonrasında su, sirke ve limonla, ya da canımız nasıl isterse, bu kabukları turşu haline getirmek için bir kaba koyuyoruz. 2-3 gün içerisinde hazır oluyor. Sonrasında istediğiniz yeşilliklerle tatlandırıp kütür kütür bir salata hazırlıyor, umarım ki afiyetle yiyor ve ruhumuzu doyuruyoruz.

Kaynakça

https://www.ruhundoysun.com

https://www.healthline.com/nutrition/50-super-healthy-foods#tubers

https://www.lezzet.com.tr/yemek-tarifleri/hamurisi-tarifleri/ekmek-tarifleri/tam-bugday-unlu-ve-cavdarli-ekmek

https://www.memorial.com.tr/saglik-rehberleri/yazin-karpuz-tuketmenin-11-faydasi/

Leave a Reply