Sıradan durumların ötesinde bireyin var oluşundaki anlamsızlığı kendine özgü bir dille anlatan, absürd tiyatro akımının öncüsü, 26 Kasım 1909 doğumlu oyun yazarı Eugene Ionesco’nun en önemli oyunlarından ‘Kel Kantoncu’ ve ‘Ders’ 2 Nisan Perşembe akşamından itibaren Bilkent’te izleyicisiyle buluşacak. 1950 ve 1951 yıllarında yazılmış ve yazarın erken dönem oyunlarından olan bu 2 oyun temelde dilsel karşıtlıklar ve dilin iletişim kurmadaki yetersizliği üzerinde duruyor ve boşlukta savrulan kelimeler seyirciyi rahat koltuklarından çekip iletişimsizliğin karanlık ve boğucu dünyasına sürükleyerek eşsiz bir seyir zevki vadediyor.

Dört yıl aradan sonra ikinci kez Bilkent Tiyatro bölümünde “konuk yönetmen” olarak bulunan Türk tiyatrosunun en yetkin isimlerinden Işıl Kasapoğlu’nun yönettiği bu 2 oyun, Bilkent Tiyatro Bölümü son sınıf öğrencilerinin mezuniyet projesi olarak Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Salonu’nda tiyatro severlerle buluşacak.Press-3

Hasan Anamur’un Türkçe’ye kazandırdığı, Ionesco’nun değerli oyunları, seyircileri uzun süre hafızalardan silinmeyecek bir deneyim yaşamaya davet ediyor.

Türkiye’nin en yetkin yönetmenlerinden Işıl Kasapoğlu, oyunlar hakkında şunları söylüyor:

II. Dünya savaşından sonra  uzun yıllar boyunca bilinçsizce karşılıksız konuşmalara daldık. O dönemi anlatabilmek en zor şeylerden bir tanesi.

Bugüne kadar absürd tiyatro hep görsel olarak kullanılmaya çalışıldı, groteskle karıştırılıp gösterilerle seyirciyi eğlendirmeyi amaçladı, oysa absürd ögeleri asıl metinlerde vardır, metnin içindeki dinamiktir bizi absürde götüren.

Bilkent Üniversitesi Tiyatro bölümünde okuyan ‘gelecek yılın meslektaşları’ için anlaşılması başta zor ama içine girildikçe Press-27zaman içinde müthiş değerli olan Ionesco’nun iki oyununu seçtim.

Çok anlam ifade edip oyuncunun ağzından hiçbir şey ifade etmeyen hiçbir anlam taşımayan pek çok oyun seyretmekteyiz ne yazık ki son yıllarda.

Ionesco bize tamamen absürd bir temadan çıkıp hiçbir şey söylemiyor gibi binlerce şey söyleyebiliyor. Yani iki kelimeyle iletişimsizliği, üç kelimeyle duygunun kalmadığını, sevginin kalmadığını, savaşları anlatıyor…

Tiyatroya söz söyleme sanatı da diyebilirsek elbette oyuncu yetişen birisinin sözlerini anlayarak söylemesine ihtiyacımız var.  Bu oyunda kendimi bir yönetmen olarak geri çekerek oyuncularla birlikte bir dünya kurdum. Şimdi onlar o anlamsız sözleri söylerken o kelimelerle çok anlamlı şeyler söylediklerini fark edecek seyirci.

Baran Can Eraslan, Barbaros Efe Türkay, Melisa Su Taşkıran, Beste Güven, Berkay Şekerci ve Gülçin Kültür’ün rol aldığı oyunun dekor tasarımını Hakan Dündar, ışık tasarımını Yılmaz Ertekin, kostüm tasarımını İnci Kangal, reji asistanlığını ise Turgay Korkmaz’ın üstlendiği “Kel Kantocu” ve “Ders”, 2 Nisan Perşembe’den itibaren Mayıs sonuna kadar her Perşembe saat 20.00’de  Bilkent Üniversitesi Müzik ve Sahne Sanatları Fakültesi Tiyatro Salonu’nda izleyicilere sunulacak. Oyunun biletleri MyBilet’ten temin edilebilir. Oyun bitiminde Tiyatro Bölümü önünden Tunus Caddesi’ne servis kalkacaktır.

Ayrıntılı bilgi için www.bilkenttiyatro.com  Press-28

Leave a Reply