1.Aşama: Tespit Yapma
İyi bir gazeteci sorgulayacağı şeyi seçerken güçlü bir tespitten kaynak almalıdır. Bu tespit bir muhakkak, normal olana uymayan güçlü farklılıklar gözlemlenen bir durumu içermelidir. Tespit yaparken sıradan olmayanı bulmalı, gözden kaçanı yakalamalısınız.
Başbakanım çok az uyuyor. Ama buna rağmen çok dinç.
2.Aşama: Derinlemesine Değerlendirme Yapma
Elbette tespit yapıldıktan sonra, konunun biraz daha irdelenmesi sorgulanacak soruyu daha özelleştirecek ve cevaba ulaşmayı kolaylaştıracaktır. Yapbozun eksik parçalarının olduğu bölgeye daha yakın bir bakış atılmasını sağlayacaktır.
Bu kadar dinç olmasının beslenmesiyle bir alakası olmalı.
3.Aşama: Çıkarım Yapma
İnce bir değerlendirme, gazeteciye birçok veri katacaktır. Sıra geldi bu verileri kullanmaya. Elindeki bilgilerle çıkarım yapmalıdır gazeteci. Elindeki normal olmayan durumun sebebini sorgulamak için en önemli aşama budur.
Başbakan az uyuyor ancak beslenirken gerekli enerjiyi alıyor. Acaba neyle besleniyor olabilir. Düşüneyim biraz… Buldum! BAL!
4.Aşama: Ayrıntılandırma
Artık gazetecimizin elinde kapı gibi bir tezi var. Şimdi sıra onu ayrıntılandırmaya geldi. Gazeteci yapbozun eksik her parçasını itinayla tamamlamalı, tezini daha da kuvvetlendirmelidir.
Ama sadece bir kez bal yemeyle olmaz. Her öğünde yiyor olmalı. Evet evet, günde üç öğün yiyor balı.
Sonuç: Bir Gazetecilik Harikası
Barlas: Ne yiyorsunuz ne içiyorsunuz ki bu enerji? Özel bir bal mı var? Ya da yediğiniz yemekte bir katkı nedir?
Mevzu aslında şu. Sayın Barlas bilgisayar karşısına geçiyor bir gün, Erdoğan’ın ses kaydı çıkmış. Bir telefonla Habertürk’ün çalışanları işinden olmuş. Başka bir gün bir daha geçiyor, Demirören’i ağlatmış. Adam 5N 1K’nın en önemli sorusunu sorup “Kim için girdim ben bu işe?” diyip göz yaşlarına boğuluyor. Ortada böyle kayıtlar varken garibim Mehmet Barlas da sarkmış kulak memesiyle oynarken sora sora “Ne yiyip ne içiyorsunuz? Bal falan mı yiyorsunuz?” diye soruyor. E ne cevap verecek adam? “Yiyorum” diyor.