Almanya Nükleer Enerjiye Elveda Diyor

Almanya’daki mevcut koalisyon hükümeti CDU (Hıristiyan Demokrat Birliği) ve FDP (Liberal Demokratik Parti) ile muhalefette yer alan SPD (Almanya Sosyal Demokrat Partisi) arasındaki pazarlıklar sonucu, bazı şartlar mevcudunda Almanya’daki nükleer enerji kullanımı 2022 yılına kadar sona erdirilmiş olacak.

Hali hazırda 17 tane nükleer santralinden 10 tanesi aktif olan Almanya’nın, son nükleer santralini de devre dışı bırakmasının, hükümetçe yapılan takvimden daha erken bir tarihe denk gelmesi olası. Fakat özellikle Yeşiller Partisi ve Sosyal Demokratlar’ın yoğun muhalefeti ile karşılaşan hükümet üyeleri, en nihayetinde ortak bir paydada bir araya gelip bazı şartların gerçekleşmesi halinde, muhalifleri ikna etmede başarılı oldular. SPD Başkanı Sigmar Gabriel “Mevcut koşullarda, yenilenebilir enerji yasasında, farklılıkları (fiyatların patlamasını önlemek amacıyla diğer enerji kaynaklarını daha verimli kullanabilmek için yasada gerekli değişikliklerin yapılmasını öneriyorlar) göz ardı edemeyiz. Bize göre yenilenebilir enerjinin kullanımı çok yavaş gelişiyor.” Bu durumda da akla gelen ilk soru, nükleer enerjiden vazgeçecek olan Almanya’nın, önümüzdeki yakın gelecekte yenilenebilir ve alternatif enerji kaynaklarına epey yatırım yapması bir hayli olası.

Fakat bunun dışında Almanya’da, nükleer santrallerin kapatılmasına ilişkin başka sorular irdeleniyor. Mesela kapatılan santrallerin, elektrik üretim ve dağıtım firmalarının rekabetine nasıl etki edip elektriğin birim fiyatında nasıl bir etkiye sahip olacağı? Öncelikleri olan fiyatların artmaması ve enerji ihtiyacı yoğun olan sanayi üretimlerini olumsuz yönde etkilememesi, SPD’nin bilhassa üzerinde çok durduğu noktalar. İşte bu koşullara bağlı olarak Merkel ile anlaşmaya varan SPD süreçten umutlu. Fakat reaktörler kapatılırken, Merkel’in gelecekteki Alman liderlerin bu şartları yerine getirememesi halinde, Alman sanayisini ve dolayısıyla ekonomisini bir kaosun beklediği ortada.

Öte yandan Japonya’daki nükleer felaketten bazı liderlerin hala ders alamamış olması da vahim. Dünya üzerinde şuan Fransa’da 1, İran’da 1, Kuzey Kore’de 1, Ukrayna’da 2, Rusya’da 9, Brezilya’da 1, Hindistan’da 6 ve daha bunun gibi pek çok ülkede nükleer santral inşası devam etmekte. Tüm dünyadaki ve yakın zamanda ülkemizde de Mersin’de yapılmaya başlanacak olan santraller umarız çok geç olmadan gelecek nesiller ve çevre adına olumlu bir şekilde sonuçlanır.

Leave a Reply