Yazıma Cumhurbaşkanlığı bisiklet turunun Türkiye adına ne kadar önemli olduğunu belirterek başlamak istiyorum. Türkiye bilindiği üzere bisiklet sporundan bir hayli yoksun bir ülke fakat sahip olduğu doğal ve tarihi güzelliklerle de bisiklet sporunun bir bisiklet turuyla taçlandırılmayı hak ettiği de bir ülke aynı zamanda. Bu durum yetkililer tarafından da görülmüş olacak ki sene 1963’de Marmara bisiklet turu olarak başlayan bir bisiklet turuna ev sahipliği yapmış Türkiye. Tabii daha sonraları organizasyon zorlukları nedeniyle sahip olunan en önemli bisiklet sporu etkinliği 1968 yılında Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu adını alarak her sene yapılmaya devam etmiştir. Bir takım eksikler ve organizasyon yetersizlikleri bu bisiklet turuna olan yabancı sporcu ilgisini azaltmıştır. Ta ki 2008 senesine kadar. 2008 senesinde düzenli olarak izlediğim ilk Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu olmuştu ve gerçekten de bu sporun neden bu kadar ihmal edildiğini sorgularım o günden bu yana. Sene 2008 organizasyon adına Türkiye’nin aşama kaydettiği ve yabancı takım katılımının üst düzey olduğu bir sene olmuştur. O senenin kazananı Galicia takımından İspanyol David Garcia Dapena olmuştu. Müthiş etap sonu bitişleri ve manzaralar eşliğinde gayet güzel bir tur olmuştu o seneki tur. Aynı zamanda Türkiye’nin organizasyon anlamında yükseldiği ve bir o kadar da turistik tanıtımının yapıldığı güzel bir organizasyondu 2008 turu.
Aslında bisiklet sadece bir yarış sporu değil tamamıyla mücadele takım ruhu ve strateji üzerine kurulan bir spordur. Biraz tanıtacak olursam bisiklet yarışlarında takımlar vardır ve bu takımlar 3 ve daha fazla sporcudan oluşabilirler fakat takım puanı alınırken 3 sporcunun puanları takım puanı olarak alınabilir. Bu bağlamda aslında bisiklet sporu biraz da stratejik hesaplar ve optimizasyon sporudur. Çok sporcu ile yarışıp hedef isimlere yol açmak mı yoksa az sayıda sporcu üzerine odaklanıp onları öne çıkarmak mı sorusuna takım stratejistleri karar verirler. Bisiklet sporunda takımlar katıldıkları turlarda genelde sprinter, tırmanışçı, zamana karşıcı ve fedai gibi sporcuları bir arada bulundurup bu sporcuların farklı özelliklerinden yararlanarak takımlarından birinci çıkarmaya çalışırlar. Yeri gelince takım olarak bir isme yol açar ve diğer takımların önünde set olarak çok güzel görüntüler ortaya çıkarırlar. Bu bağlamda bisiklet sporu sadece bir fiziksel mücadele değil mental bir mücadele sporudur da.
Türkiye de bütün bunlar göz önüne alınınca bisiklet sporunun tur organizasyonları için biçilmez bir kaftanıdır. Gerek manzaraları, tarihi ve artan yol kalitesiyle bu sporda gittikçe kademe atlayan bir ülke olmaya başlamıştır. Bunu göstergesi ise Cumhurbaşkanlığı bisiklet turunun önce 2008 yılında 2.1 klasmanına yükseltilip, 2010’dan itibaren de Hors Categori’ye yükselmesidir. Aslında biraz daha girişim ve iyileştirmeyle efsaneler listesine adını yazdırabilir Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu. Bu efsane turların Fransa, İtalya, Almaya, Belçika ve İspanya bisiklet turları olduğu düşünülürse bizimde onlarla bir arada anılmamız Türkiye’de bisiklet turunun gelişmesine katkı da sağlayacaktır. 2008’ den çok bahsettik ama gittikçe zorlu hale gelen Türkiye turunda 2009 yılında Güney Afrikalı Darly Impey, 2010’da ise İtalyan Giovanni Visconti liderlik ipini göğüslemişlerdir. Tabii bisiklet sporunda heyecanı ayakta tutan bir başka unsur da farklı kategoriler farklı birincilikler alınması ve mücadelenin devamlı sürdürülebilir kalmasıdır. Sprinterler, zamana karşıcılar ve özel etapçılar bu bağlamda ayrı amaçlarla yarışa heyecan katarlar.
Bugün Sultanahmet’ten start alacak bisiklet turu Yenikapı ve Kumkapı sahil yolundan sonra Dolmabahçe ve Boğaz köprüsü üzerinden Anadolu yakasına geçilerek Bağdat caddesinde sonlanacak. İki kıtada yapılan tek bisiklet turu olma özelliğine de sahip bisiklet turumuz. Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu daha sonra Ege ve Akdeniz sahillerini şu etaplarla dolaşacaktır:
1.Etap- İstanbul etabı
2.Etap- Kuşadası-Turgutreis
3.Etap- Bodrum-Marmaris
4.Etap- Marmaris-Pamukkale
5.Etap- Denizli-Fethiye
6.Etap- Fethiye-Finike
7.Etap- Tekirova-Manavgat
8.Etap- Side-Alanya
Bu etaplardan oluşan Cumhurbaşkanlığı bisiklet turunda umarım bu sene daha güzel daha çekişmeli ve her zaman olduğu gibi bol manzaralı bir yarış silsilesi izleriz. Tabii yol durularından haberim yok ama umarım bu sene yollarımız yarış için daha iyi konuma getirilmiştir ve umarım ki bu sezon şehir içi finişleri biraz daha genişletilir. Çünkü bütün etap boyunca yaklaşık 2.5 saat bisiklet üzerinde mücadele veren sporcuların toplu finişteki kazalardan dolayı zarar görmeleri ve finişe trajikomik bir şekilde bisikletlerini elleriyle götürmeleri beni hep üzmüştür. Tabii bütün buların yanında bu tura Türkiye’den de iki takım katılıyor ve bu takımlar Manisaspor Cycling Team ve Konya Torku Şekerspor. Tabii favori takımlar olarak her zaman güçlü olmuş eski toplardan olan Lampre ve Astana öne çıkıyor. Umarım bu sene kazasız ve güzel bir Cumhurbaşkanlığı bisiklet turu izleriz ve umarım sporcularımız üst sıralarda yerler edinip en azından bir etap birinciliği zorlarlar.