Bu seferki inceleme yazımızda BMW 520d ile birlikteyiz. “BMW”, değerli okurlarımız bu üç harfi yan yana gördüğünüzde bilmenizi isterim ki Türkiye’nin en büyük öğrenci gazetesi “2. bölüm“ için hazırlıklara çoktan başladı. Şayet lastik yakıp sıfır çizmekten tutun 140 km/h hızla önden kaymaya başlamalara kadar öyle bir 5 serisi testi yaptık ki 2. bölümü biz bile okumak için sabırsızlanıyoruz. Ancak şu an ilk bölümdeyiz ve 5 serisinin tarihine bir göz atarak yazımıza başlıyoruz. Bmw 5 serisi 1972 yılında piyasaya sürüldü. Başlangıçta sadece dört kapılı sedan bir model, 1991 yılında stationwagon olarak da satışa sunulurken 2009 yılına gelindiğinde ezber bozan Gran Torismo versiyonunu da ürün gamında bulunduruyordu. Günümüzde 5 serisi, 3 serisinden sonra BMW’nin en çok satan modeli. Model 2010 yılında BMW’nin toplam net karının %50’sini getirdi. 1972’den de 2016’ a kadar olan 45 yıllık sürede 6 adet kasa değiştiren 5 serisi gelecek yılla birlikte 7. kasasına geçiş yapacak. Modelin ortalama 7 yılda bir kasa değiştirdiği düşünülürse 2017’de devrim niteliğinde yenilikler görmeyi bekleyebiliriz. Ancak bu günkü testimizin kahramanı 2013 model F10 kasa kodlu BMW 520d.
Tasarım
Dış tasarımda, 3 serisinin abisi olduğunu direk belli eden 5 serisinde köşeli hatlar tasarımın kalbini oluşturuyor. Aracın boyutlarında E60 kasayla kıyaslandığında astronomik bir büyüme olduğu daha ilk bakışta hissediliyor. Özellikle yüksek ön profil fazlasıyla büyük ön kaputla birleşirken geniş böbreklerde modelin bir BMW olduğu haykırıyor adeta.
İç Tasarım; kesinlikle bir arabanın iç tasarımı daha iyi olamaz dedirtecek kadar iyi tasarlanmış. 5 serisinin içine bindikten sonra her şeye alışmanız saniyelerinizi alırken iç mekanın 7 serisiyle(F01) serisiyle aynı olması üst sınıf lüks sedan sınıfına çıktığınızı gösteriyor. Gerçekten de öyle, F10 5 serisi F01 kodlu(2008) 7 seriyle aynı platformu kullanıyor. Bu durumun avantajları olduğu gibi dezavantajları da var elbette. Bu konuya ileride değineceğiz.
Kullanılabilirlik
520d günlük kullanıma o kadar uygun lüks bir sedan ki yolculuğun nasıl geçtiğini anlamamanıza sebep oluyor. Aracın sizi sarıp sarmalayan deri koltukları en baz modeli olan SE’de dahi elektrikli olarak sunulurken ergonomik açıdan da bir arabada olabilecek en iyi konforu sunuyor. Modelde orta konsoldaki hemen her türlü tuşa erişim oldukça kolay. Bu ergonominin sağlanmasında sürücüye doğru açılandırılmış orta konsolun da payı büyük.
Tüketim
Şehir içi sakin kullanımda 7-8 litrelerde gezinen tüketim değeri performanslı kullanımlarda 11 litrelere kadar çıkabiliyor.
İç hacim
Bu kadar büyük araçta iç hacimde ihtiyaçlarınız çok çok üzerinde ve lüks bir arabada beklediğiniz rahatlığı, genişliği, ergonomiyi verecek şekilde tasarlanmış. Özellikle arka koltukların rahatlığı konusunda 5 serisi sınıf liderlerliğine oynayacak kadar iyi.
Sürüş
Motor ve Aktarma
Bmw 5 serisi Türkiye’ de 1.6 litre turbo benzinli 170 beygir (520i), 2.0 litre turbo dizel 190 beygir (520d), 2.0 litre çift turbo 218 beygir (525d), 3.0 litre çift turbo 313 beygir (535d) olmak üzere dört farklı motor seçeneğiyle satışa sunuluyor. Test aracımız 2013 model makyajsız versiyon ve 2.0 litre 184 beygirlik motora sahip. Güncel versiyon 4.000 d/dk 190 beygir güç ve 1750-2500 devir aralığında 400 Nm tork üretiyor. 520d, 0-100’ e 8.3 saniyede ulaşırken 227 km/h azami hıza sahip.
Performans
Performans anlamında büyük beklentiler içinde olmak bu tarz bir araba için doğru değil şayet model sizi hız yapmaya teşvik edecek şekilde değilde, hızı size hissettirmeyecek şekilde tasarlanmış.
Süspansiyon ve Yol tutuş
Modelin süspansiyon sisteminde çok bağlantılı bağımsız süspansiyon sistemi tercih edilmiş. Yoldaki bozuklukları anlamayı zorlaştıran süspansiyon modelin konforunu Mercedes S sınıfı seviyesine getirmiş.
Limitte
Yazının başından beri 5 serisinin ne kadar iyi olduğunundan bahsederken bu bölümle birlikte 5 serisinin elindeki kartların tükenmeye başladığını görüyoruz. Yukarıda 7 kasanın üzerine şekillendiği ballandıra ballandıra anlattığımız model limitte nasıl mı? Gerçekten KÖTÜ. Scirooco, Rcz, 3 serisi M sport, Cooper S kullananlar hızlı girdikleri bir virajda dikiz aynalarındaki 520d Comfort’un kaybolduğunu kaç kez gördüler bilmiyorum ancak 520d hiçte limitte gezmek isteyeceğiniz bir araba değil. Özellikle yüksek hızlarda girilen virajlarda kendini iyice belli eden önden kayma hız düştükçe yerini arkadan kaymaya ve ESP müdahalerine bırakıyor. Fazlası 2. bölümde…
Donanım ve Fiyatlar
BMW 5 Serisi Alınır mı? Nasıl Alınır?
BMW 520i 187bin, 520d 260bin, 525xd 297 bin, 535xd 430 bin TL’den satışa sunuluyor. Bu fiyatlar modellerin en baz donanımı için geçerli ve M sport paket tarzındaki donanımları koymaya başladığınızda 5 serisi için cebinizden extra bir vw polo parası çıkması da kaçınılmaz oluyor. Fiyat listesinden de görüldüğü üzere 5 serisi alacaksanız en mantıklı versiyon 520i. Şayet 520d ile arasındaki 77 bin lira fiyat farkını yakıtla kapatmak mümkün görünmezken sunduğu performanla da 520d’den geri kalmıyor. Elbette 520i ve 520d performans anlamında ürün gamının en zayıf modelleri ve performanslı bir 5 serisi (535,550,M5) almak isteyenlerin sıfır alması da zaten manktıklı görünmüyor. 2016 yılını yarıladığımız şu günlerde sıfır 535xd parasına 2012 model M5 alabiliyorsunuz. Bugün 2012 model bir 535xd nin 280 bin tl civarında satıldığı da düşünülürse dört yıllık süre zarfında araç %30’ün üzerinde bir değer kaybı yaşıyor.
+Artılar -Eksiler
Artılar; Rafinelik, ekonomik motor, yüksek kalite hissi
Eksiler; Bir BMW’ye göre hissiz direksiyon, düşük hızlanma eğrisi, yüksek fiyat
Sonuç
6. nesil (F10) 5 serisi yerine geldiği 5.nesil (E60) 5 serisine göre konfor, refinelik ,tutumluluk anlamında sıçramalar yaparken çeviklik, yol tutuş,isteklilik anlamında geriye düşmüş. Bmw 520d testi bu güne kadar yaptığımız en uzun süren testlerden biriydi ve 1 hafta boyunca araçla yaptığım test boyunca bana kendini 3 serisinden çok 7 serisine yakın hissettiren bir modeldi. Elbette 7 serisiyle aynı platformu kullanmasının payı burada çok büyük ancak E60 gibi bir aracın helefi olan modelde performans anlamında da ilerlemeler beklerken model Mercedes-Benz modellerine çok benzer bir tutum sergiliyor. Bu anlamda A6, E serisi gibi araçların arasından sıyrılması sağlayan özellikleri de yitirmiş oluyor. Yeni E serisinin ülkemizde satışa sunulduğu şu günlerde 5 serisine de kapsamlı bir yenilik gerektiğini söylemek yanlış olmaz.
Bizi kırmayarak aracını bizimle paylaşan Kaan Atakan Öztürk’e teşekkürlerimizi sunarız.
Bahri saner
Dizel otomatik ve Bmw gerisi sadece keyif sürükleyici bir yazı olmus mert e cok teşekkurler