Yılların Eskitemediği Heyecan: Terraia

Genel Bilgi

Terraria 2011 yılında Re-Logic firması tarafından Steam üzerinden yayınlandı. Oyun PC dışında birçok konsol ve mobil platformda da bulunmakta. 2D ve piksel grafiklere sahip olan oyun sandbox, crafting ve hayatta kalma türünde. Eğer isterseniz oyunu arkadaşlarınızla birlikte ya da serverlarda rasgele oyuncularla oynayabilirsiniz. Oyun da birçok oyunlar tarafından yapılmış mod var isterseniz bunları kolayca indirebilir ve oyununuzu daha ilginç ya da eğlenceli bir hale getirebilirsiniz.

Gameplay

Oyuna başladığınızda otomatik olarak ekipman ile başlıyorsunuz ama bunun dışında oyun herhangi bir şekilde elinizden tutmuyor. Oyunda 10 farklı biom bulunmakta (çöl, orman, okyanus vs.) ve her bir biomun kendine has blokları, eşyaları ve canavarları bulunmakta. Bazı biomlar diğer biomlara kıyasla daha zorlu canavarlara sahip bu da oyunda belli bir noktaya kadar gelişmeden haritanın tamamında rahatça gezinmeyi zorlaştırıyor. Oyunda güçlenmenin iki yolu var. Birincisi kazmak. Yer altında işinize yarayacak birçok önemli metal ve sandıkların içinde eşya bulunmakta. Güçlenmeniz için bu eşya ve metallere sahip olmanız gerekiyor. İkincisi ise boss öldürmek. Her boss’tan düşen ve o boss’a özel olan eşyalar bulunmakta, bu eşyalar güçlenmenizde size oldukça yardımcı oluyor. Yeraltını yeterince kazıp olabilecek en iyi metalden zırha ve eşyalara sahip olduğunuzda boss öldürme işine girişebilirsiniz.

Oyunda düzenli olarak tekrar eden üç olay var; slime rain, blood moon ve goblin army. Bu üç olay size para kazanmakta yardımcı oluyor, aynı zamanda slime rain sırasında yeterli miktarda slime öldürürseniz Slime King adlı boss ile savaşabiliyorsunuz. Oyunda 25’den fazla boss bulunmakta ama bu bossların bir kısmı hardmode’a özel, yani normal modu geçmeden bu boss’larla savaşmanız mümkün değil. Hard-mode’a geçmek için ise Wall of Flesh adlı normal modun en zor boss’unu öldürmeniz gerekmekte ve Wall of Flesh’le sadece Underworld adlı haritanın en alt katmanında bulunan biom’da savaşabilirsiniz. Bu biom’un kendine has tehlikeleri var, o yüzden Wall of Flesh ile savaşmadan önce bu tehlikelere karşı önlem almanızı tavsiye ederim. Wall of Flesh’i keser kesmez dünyanız kalıcı olarak hard-mode’a geçiş yapıyor. Bu mod adıyla uyumlu olarak normal moddan daha zorlayıcı ve bu noktaya kadar sahip olduğunuz silah ve eşyaların büyük birçoğu bu modda hiçbir işe yaramıyor, yani bir açıdan bakıldığında oyuna ilk başladığınız zaman ki gibi oluyor. Wall of Flesh’ten düşen çekiç iler yer altında sağda solda gördüğünüz ve boss çağırmaya yarayan altar’ları parçalayabiliyorsunuz parçaladığınız ilk üç altar size rasgele yeni 3 metal türü veriyor ve bu metaller yer altında birçok rasgele yerde ortaya çıkıyor (bu metallerin miktarını attırmak için daha faza altar parçalayabilirsiniz). Birçok yeni canavar türü biomlar’da ortaya çıkıyor, bu da başlarda yeterince güçlü eşyalara sahip olmadığınızdan çok fazla ölmenize neden oluyor. Bu modda corruption ve bu moda has crimson adlı yayılan iki biom var, eğer dikkat etmezseniz tüm haritayı kaplayabiliyor. O yüzden eğer bir alanı mesela evinizi corruption/crimson dan korumak istiyorsanız hard-mode’a geçer geçmez evinizin etrafındaki biomun altına eni 5 blok genişliğinde olacak şekilde “U” şeklinde bir tünel kazmanızı tavsiye ederim. Hard-mode’a geçiş yaptığınızda size yardımcı olacak ve hızlı bir şekilde bulabileceğiniz önemli eşyalar ve silahlar var (örnek kanatlar) bu eşya listesini Terraria’nın gamepedia’sında bulabilirsiniz. Buradan sonrası gene aynı şeyler. Daha iyi eşyalar edin ve bosslarla savaş.

Kapanış

Şahsen ben Terria’yı severek oynadım. Genel de sandbox tipi oyunlardan çabuk sıkılırım ama Terrria’nın piksel ve devasa olmayan dünyası oldukça hoşuma gitti. Hayatta kalma ve crafting türlerini yarı yarıya looting ve dungeon crawler türleriyle harmanlamış olmaları sayesinde oyundan hiç sıkılmadım. Hard-mode sayesinde ise bir süre sonra tek düze hale gelen normal moddan sıyrılıp oyuna ilk başladığımda yaşadığım o eğlenceli kafa karışıklığı ve keşfetme arzuma yeniden sahip oldum. Terraira tekrar oynanabilirlik konusunda da oldukça iyi. Oyun her seferin de karşınıza birçok engeller ve bu engelleri aşmanın bin bir farklı yolunu sunuyor bu da oyunu tekrar tekrar yeni yollar ve yaratıcı çözümler düşünerek oynama imkânı sunuyor size Eğer Terria’yı oynayıp oynamamak konusunda tereddütte iseniz hiç durmayın gönül rahatlığı ile alıp oynayın, pişman olmayacaksınız.

Leave a Reply