1. Lisede yaptığınız gibi yalnızca dersi dinleyerek geçebileceğinize çok güvenmeyin.
Özellikle sözel seyreden dersler için dikkat edilecek bir konu. Dersleri dinleyip anlamak için ciddi not tutmaya ihtiyaç duyabilirsiniz. Bunun dışında derslerde anlatılmayıp yardımcı materyal olarak okunması gereken ve sınavlarda karşınıza çıkacak okumalar olabilir. Bazı konseptleri daha iyi anlamak için bireysel ders dışı araştırma yapmanız, yabancı olduğunuz konular ve olaylar hakkında aydınlanmanız gerekebilir. Üniversitede öğrenmenin daha bireysel, daha emek gerektiren bir süreç olduğunu unutmayın.
2. Ortak mekanları birçok insanla paylaştığınızı unutmayın.
Kimsenin sizin arkanızı toplamak, çöpünüzü atmak, bozduklarınızı düzeltmek zorunda olmadığı gibi; sizin yüzünüzden konsantrasyonlarını kaybetmek de zorunda değiller. Biraz dikkat, biraz sorumluluk, biraz saygı… Zaten yetersiz gelen ders çalışma mekanlarını beş saat gelmemek üzere terk ederken eşya bırakmamak, çöpleri atmak, geceleri sessiz olmak, kütüphanede karşılaşılan dostlarla bağır çağır sohbete girişmemek gibi şeyler oldukça basit olsa gerek.
3. Ortalamanızı yüksek tutmaya çalışırken diğer şeyleri unutmayın.
Ortalamanızın önemsiz olduğunu söyleyemeyiz. Fakat kulüplere katılmak, iş/staj deneyimi edinmek, gönüllü projelerde yer almak, hobiler ve kişisel zevklerin üzerine gitmek, yeni insanlar tanımak, kendinizi geliştirmeniz de en az ortalama kadar önemli. Bunların kişisel olarak size katkısını bir kenara bırakın, kariyeriniz açısından da yüksek bir ortalamanın tek başına yeterli olmadığı bir gerçek.
4. Kendinizi kötü bir izlenim bırakacak şekilde tanıtmayın.
Üniversitede yeni ortamlara girecek, farklı insanlarla tanışacaksınız. Herkese belirli bir mesafede saygıyla yaklaşmak ilk etapta akıllıca bir hamle olacaktır. Yeni tanıştığınız insanlarla politika, din gibi farklılıkların sorun yaratacağı konuları veya oldukça kişisel olabilecek mevzuları tartışmayın. Karşılaştığınız insanlarla daha sonra akademik ortamlarda veya kariyeriniz boyunca karşılaşabileceğinizi unutmayın. Hocalarınızla en başından iddialaşıp gerginlik çıkartmayın. İnsanlar sizi tanıdıkça elbette daha rahat davranabilirsiniz, ama başta ihtiyatlı olmakta fayda var.
5. Her şeye katılmaya çalışmayın.
Kulüpler, topluluklar, etkinlikler, partiler… Hepsi çekici geliyor ama bir heyecanla hepsine yetişmeye çalışmak çılgınlıktan başka şey değil. Aynı şekilde beşten fazla topluluğa aktif olarak katılmak intihar mektubu imzalamaktan farksız ki üçten fazlası için bile şüphe mevcut. Katılacağınız her türlüm etkinliği ve sosyal grubu dikkatle seçerek zamanınızı iyi kullanmayı ve daha az stresle yaşamayı başarabilirsiniz.
6. Dersleri asmayın.
Dersleri asmanıza kimsenin ses çıkartmayacağı büyülü ülkeye hoş geldiniz – ta ki devamsızlıktan kalana kadar. İşi o noktaya kadar sürdürmeye bile gerek yok; bir-iki saatin bile telafisinin oldukça zor olduğu birçok dersiniz olacak. Notları başkasından almak yeterli olmayacak çünkü hem dersi dinlememiş, hem de beynin not alırken konuyu hazmettiği aşamayı yaşamamış olacaksınız ki aldığınız notların kimi zaman yanlış ve eksik olduğu durumlar da başınıza gelecek. Özgürlüğünüzü kötüye kullanmayın, ille de devamsızlık hakkımı kullanacağım diyorsanız da önce derse bir bakın, neleri derse gelmeden halledebileceğinizi akıllıca düşünün, notları etkileyen sürpriz quizler gibi ders içi çalışmalar olacaksa bunlardan sıfır alacağınızın farkına varın.
7. Yalnızca sağlıksız, hazır yiyeceklerle beslenmeyin.
Özellikle tek başınıza yaşayacaksanız önemli bir konu. Size yemek pişiren, ne yediğiniz hakkında endişelenen bir ebeveyn figürü aniden ortadan kalktıysa kendinizi peş peşe hamburger ve lahmacuna boğmamanız gerektiğini kendi kendinize hatırlatmanız gerekecek. Elbette ailenizle yediğiniz kadar sağlıklı ve düzenli beslenme imkanı bulamayabilirsiniz, ama yemekhane ve diğer seçenekleri değerlendirip dengeli bir yemek yeme alışkanlığı oluşturmak için çaba harcarsanız vücudunuz size teşekkür edecektir.
8. İnsanlarla tanışmaktan korkmayın.
Herkes yabancı gelebilir ve bu sizi korkutabilir. Farklı bir çevreye alışmak hiçbir zaman kolay değildir ama etrafınızdaki çoğu insanın da sizin endişelerinizi ve çekingenliğinizi paylaştığını unutmayın. Konuşmayı başlatan taraf olun, insanlara cevabını gerçekten merak ettiğiniz sorular sorun, size farklı gelen insanlarla iletişim kurmaya çalışın, biri tutkuyla bir şeyler anlatıyorsa dinleyin. Üniversite, hayatınızda en kolay sosyalleşebileceğiniz yer, çekinmeyin, tadını çıkartın.
9. Öğrencileri kaynaştırmaya yönelik etkinliklerden kaçmayın.
Okulunuzun düzenlediği tanışma partisi, toplantısı, oryantasyon gibi şeylere olabildiğince katılmaya çalışın. Özellikle başka bir şehre okumaya geldiyseniz başta yalnız kalabilirsiniz. Ufak bir toplantıda birkaç dakikalık sohbetle başlayan ilişkiler sonradan iyi arkadaşlıklara da dönüşebildiği gibi, uzaktan da olsa birkaç insanı tanıyor olmak okulun başında deneyimlediğiniz yalnızlığı dizginleyebilir.
10. Lisedeki not tutma alışkınlarınızla devam etmeyin.
Hangi bölümde okursanız okuyun, gerek derslerin içeriği, gerek hocaların ders anlatma tarzları yüzünden olsun, not alma kavramı lisedekine göre çok farklı olacak. Birinin tahtaya bir şeyler yazmasını, derste kullanılan slaytları size yollamasını, fazladan açıklamalar yapmasını beklemeyin. Nasıl not tutacağınız dersten derse de büyük değişiklik gösterebilir, yeni yöntemler araştırın, size en uygun olanları bulun ve daha hızlı yazmak, özet çıkartmak, konuları kendi kendinize başlıklara bölmek gibi yeni yetenekler geliştirmeye çalışın.
11. Paranızı har vurup harman savurmayın.
Üniversiteli olmanın getirdiği özgürlükle birlikte daha önce kolaylıkla yapamadığınız şeyleri yapabiliyor hâle gelebilirsiniz. Buna bir kredi kartı sahibi olmak, düzenli bir şekilde yüklü bir miktarda harçlık almak dahil olabilir. Her ne kadar daha fazlasını istediğinizde ailenizden yardım alma olasılığınız olsa da, hem ailenize sorumluluk alabileceğinizi göstermek açısından, hem de belki de ortaya çıkabilecek olan çeşitli zorluklar açısından paranızı mantıklı harcamakta büyük fayda var.
Resim kaynakları:
https://www.wells.edu/library
http://adaybilgi.bilkent.edu.tr/index.php/yenilikci-derslerden-ornekler/
http://www.nakedfitfoods.com/tags/campus
https://ssd.umich.edu/topic/our-services?page=2