Son bir aydır, Türk halkının en çok üzerinde düşündüğü ve tartıştığı konu; Alkole getirilen kısıtlamalar ve yasaklamalar oldu. Hatta Isparta Valiliğin aldığı bir kararla, Isparta’da açık alanlarda içki içilmesi ve satışının yapılmasının yasaklanması bu tartışmaların daha da alevlenmesine neden oldu. Yayınlanan genelgeye göre; Kamuya açık olan park ve bahçelerde ve üzerinde tesis bulunmayan açık alanlarda, belediye sınırları içerisinde, meskun mahallerde, karayollarında, piknik ve ören yerlerinde, gar, otogar, meydan, cadde, tarihi ve kültürel yerlerde, ibadethanelerde, terkedilmiş alanlarda, inşaat alanlarında, Banka ATM’lerinde, köprü altlarında, mezarlıklar, gezinti yerleri vb. ve araçlarda içki içilmesi yasaklanmıştır.
Isparta Valisi Mehduh Oğuz amaçlarının İl sınırları içerisinde huzur ve güvenliğinin, kamu esenliğinin sağlanması, suç işlenmesinin önlenmesi ve işlenen suçların aydınlatılması olduğunu belirtmiştir. Kanımca, bu genelgeyle ; kurunun yanında yaş da yanmıştır. Çünkü bu yasakla içki kullanımını azaltamazsınız. Şahsen, Türkiye’de içki kullanımının kısıtlanmasına ve yasaklanmasına karşıyım çünkü Hukuk kurallarında alkol kullanıp tüketilmesi hiçbir suç teşkil etmemektedir ve hatta idari yönetimler alkol tüketilmesini yasaklamamışlardır. Öte yandan ibadethanelerde(cami, kilise vb.),inşaat alanlarında, Banka ATM’lerinde, köprü altlarında ve mezarlıklarda tabii ki içki yasağı uygulanmalıdır çünkü o mekanlar önemli yerlerdir toplumumuz için ama diğer kamuya açık park, bahçe ve restoranlarda içki içilmesi yasaklanamaz ve kısıtlanamaz
Isparta Valiliği İl İdaresi Kanunu’nun 11 ve 66 maddeleri ile Kabahatler Kanunu’nun 32. maddesine dayanarak içki içilmesini yasaklanmışlardır. Fakat bu maddelerle sadece il sınırları içerisinde hangi yerlerde alkollü içki içilip, içilmeyeceğini belirtebilirsiniz. Öte yandan, her ilin kendine özgü bir yaşam biçimi vardır; oradaki yaşamı düzenleme hakkı sadece o şehirde yaşayan halka, onların seçtiği meclise ve belediyelere aittir. Buna ek olarak, İl idaresi Kanunu’nun 11 maddesi suç işlenmesini önlemek, kamu düzen ve güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılır. Yani bu maddeyle, alkollü içki kullanımını kısıtlanamaz, yasaklanamaz. Fakat eğer alkollü içki tüketimi ülkenin, bir bölgenin, ilin veya İlçe’nin kamu sağlığını kötü yönde etkiliyorsa, kanunla düzenleme yapılabilir.
Son bir yıldır Türkiye’de gençleri alkolün zararlı etkilerinden önlemek bahanesiyle Türk halkının alkol tüketmesini kısıtlamaya ve hatta yasaklamaya çalışılıyor. Örneğin, THY’nin Yurtiçi uçuşlarında ve Arap ülkelerine yaptığı seferlerde içki servisi kaldırıldı. Şahsen, bu yasağa karşıyım çünkü THY Dünya çapında tanınan bir uçuş firması olduğundan bu içki yasağı imajını zedeleyeceğini düşünüyorum. Son olarak, Bir bireyin içki içip içemeyeceğine veyahut nerede içki içip içmeyeceğine aile dışında kimse karışamaz. Bence, Alkollü içki kullanımını yasaklamak yerine, halkla alkolün kullanımı ve zararları hakkında bilgi ve sunumlar yapılmalıdır.
Yazan: Alkım Onar