İlerleyen teknoloji ve gelişen ekipmanlar sayesinde artık günümüzde oynadığımız oyunlar, yaşadığımız sanal deneyimler hali hazırda bizleri insanlığın nerelere gidebileceği konusunda şüphelere sürüklerken bunlara ek olarak ortaya çıkan sanal gerçeklik (virtual reality) gözlükleri ise bizlere tarifi eşsiz deneyimler kazandırmak için geliştirilmeye devam ediyor.
Hızına yetişemediğimiz teknolojiyi arkasına alan bu gözlük üreticileri kimilerine hayalini kuramadığı yerleri gezdirmeyi kimilerine de hasta yataklarında keşfedilmemiş dünyalarda kendilerine başka hayatlar kurmalarını vadediyor. 2012 yılında bir Kickstarter (bir nevi projeye yatırımcı bulan aracı web sitesi) projesi olarak ilk duyurulduğunda büyük yankı uyandıran Oculus Rift 2.5 milyon dolara yakın bağış alarak bizlere aslında “oyun teknolojisinin bir adım ötesi ne olabilir?” sorusunun cevabını bulmamızda doğru firma olduğunu kanıtladı. Tabii ki böyle bir girişimi boş görmeyen Facebook ekibi firmayı bir yatırım aracı olarak gördü ve 2 milyar dolar karşılığında 2014 yılında bünyesine kattı. Bu dönemden sonra gelişim süreci hızlanan Oculus Rift, kullanıcı deneyimleriyle elde edilen verilerden yararlanarak hatalarından arınıp resmi olarak satışa çıkmaya hazırlanıyor. Henüz kesin bir çıkış tarihine sahip olmayan Rift çoğu kullanıcının bu deneyimi yaşabilmesi için ortalama ₺700-₺900 fiyat aralığında Türkiye pazarında yer alması bekleniyor. Diğer bir taraftan ise Oculus Rift in insanlar üzerinde yarattığı muhteşem etkiyi kendi ürünlerinde de görmek isteyen mobil alanda üretim yapan öncü firmalar da kendi birimlerini oluşturmuş ve bu yarışta biz de varız edasıyla tanıtımlarını yayınlamaya başladılar.
Taze örnek olarak Tavyanlı telefon firması olan HTC‘nin Barcelona’da düzenlenen MWC (MobileWoldCongress)’de yeni telefonu M9 ile birlikte duyurduğu “Vive” gösterilebilir. Oyun sektörüne yabancı olan HTC, Valve ortaklığıyla gerçekleştirdiği bu projede oyuncuların yakından tanıdığı SteamVR teknolojilerinden faydalanıyor. Üzerinde 70 den fazla sensör barındıran HTC Vive kullanıcılarına 3D görüntünün yanında 90 kare/saniye hızında akış sağlayan gözlükte 360 derecelik bir görüş sunuyor. Böylece farklı deneyimler sunmayı hedefleyen firma yaptığı ortaklıklarla da ürününe özel içerikler hazırlayıp mobil cihazlarıyla entegre halde daha efektif bir ürün piyasaya sürmeye niyetli. Fiyat aralığı henüz belli olmayan ürünün yıl sonunda piyasaya çıkması bekleniyor.
Kendisi bu sektörde göstermek isteyen diğer iki firma ise Samsung ve Sony. Samsung GearVR olarak isimlendirdiği ürününü HTC gibi mobil ürünleriyle entegre halde piyasaya sürmeye niyetli bir şekilde kapalı kapılar ardında çalışmalarına devam ediyor. Kullanıcıları cezbeden özelliğinin daha ulaşılabilir bir fiyat benimsemeleri olacağını düşünen Samsung, piyasaya $199 etiketiyle çıkmaya hazırlanıyor. Diğer tarafta ise Sony nin geliştirdiği Project Morphesus isimli sanal gerçeklik gözlüğü yeni nesil konsolların eli kolu olup gelişen grafik teknolojilerinin sanal ekranlardan çıkıp zihnimizde o dünyayı yaşatmak için biçilmiş bir kaftan olarak karşımıza çıkmaya çalışıyor. PS4 ile tam uyumlu olarak çıkacağı söylenen gözlük $200-$400 aralığında tüketiciye sunulacak.
Özet olarak, kızışan bu sanal gerçeklik ürünleri piyasasında firmalar çoğalırken hali hazırda hala kullanılabilir bir ürün tam olarak yok. Üreticiler daha çok tekil kullanıcıya ulaşmayı hedefleyip uygun fiyat politikaları benimserken ürün üzerinde kullanacağı teknolojilerden de kısıntı yapmamaları lazım ki bizlere tarifi eşsiz deneyimler yaşatabilsinler.
Şimdi ise sizleri hali hazırda geliştirilmeye devam eden Oculus Rift in ortaya çıkış süreci ve kullanıcıların yorumlarını içeren video ile baş başa bırakıyorum.