- Duyduklarınızı aynen yazmayın.
Duyduğunu aynen yazabilmek, istatistiki olarak, pek az insana mahsus bir özellik. Ayrıca, düşünmeden aynen yazmanın dersi anlamaya yeterince katkısı yok. Duyduklarınızı kafanızda anladığınız şekilde nota dönüştürmek hem yazma hızınızı arttıracak hem de duyduklarınız hakkında analitik bir şekilde düşündüğünüz için onları hafızanıza kazımakta başarılı olacaktır.
- Her şeyi yazmaya çalışmayın.
Hocanızın ağzından çıkan her şey aynı değerde ve ağırlıkta değil. Birkaç cümlesini tek bir cümleyle anlatabileceğiniz gibi, tekrarladığı şeyleri de tekrar ve tekrar yazarak zaman kaybetmek zorunda değilsiniz.
- Kısaltmalar ve semboller kullanın.
Oldukça yüksek bir yazma hızınız bile olsa, hocanızın sözel hızına yetişme imkanınız olmadığı için ufak kısaltmalar kullanmak faydalı olabilir. Özellikle derste sık sık tekrarlanan kelimeler için başarılı bir yöntem. Kısaltmaları her seferinde aynı kullanmak ve hatırlamanızı sağlayacak uzunlukta yapmak önemli bir faktör, “government” yerine “gov” yazmak anlaşılırken, “go” veya “g” yazmak notları tekrar okuduğunuzda sorun çıkartabilir.
- Notlarınızı çalışırken tamamen veya özet olarak yeniden yazın.
Özellikle görsel zekanız varsa işe yarayan bu yöntem, yazarak öğrenenler için de birebir. Ders notlarını olduğu gibi temize çekmek, veya sınavlara çalışırken önemli noktalarla ufak basit notlar olarak yeniden düzenleyip yazmak etkili yöntemler arasında. İkisini birden yapmak, sözel bir ders söz konusuysa, size A’yı kazandıracaktır!
- Fosforlu kalemle her yeri çizmenin, hiçbir yeri çizmemekle eş olduğunu unutmayın.
Fosforlu ve diğer renkli kalemler ders çalışmanın vazgeçilmezi olsa da, yarısından fazlası sarı fosfora bulanmış bir sayfada neyin önemli olduğunu anlamak için yine uzun bir okuma yapmak gerekiyor ki bu da önemli yerleri işaretlemenin mantığına aykırı. Gerçekten neyin önemli olduğunu düşünmek başlı başına bir yetenek ve bu beceriyi kazanıp uyguladıkça çalışmak da kolaylaşacak.
- Terimler, anahtar sözcükler ve önemli bilgiler için farklı renkte kalemler kullanın.
Örneğin tarihler mavi, yeni terimler pembe, önemli isimler sarı kalemle işaretlenebilir. Belirli bir şeyi aradığınızda bulmanız tamamen mavi veya pembe bir sayfaya göre çok daha kolay olacaktır.
- Derste not alırken görselliği önemsemeyin.
Derste, hele ki başka hiçbir materyal (slayt, tahta vs.) olmadan yalnızca hocanın ağzından çıkanlarla geçen bir derste, defterinizin tek renk bir kalemle hafif okunur bir yazıyla yazılmış olmasını hedeflerseniz ancak, gerekli her şeyi not almış olursunuz. Başlıklar için renkli kalemlerinizi ve en güzel el yazınızı notlarınızı temize geçerken kullanabilirsiniz.
- Farklı derslerin notlarını karıştırmadığınızdan emin olun.
Her dersi aynı deftere not alıp sonrasında ayrı ayrı temize çekmek gibi bir yöntem izleyecekseniz, veya her dersi büyük bir deftere not alıp tek bir defter taşımak uğraşı içindeyseniz, her dersi doğru yere yazmak ve bu notları (veya kağıda yazıyorsanız notların sırasını) kaybetmemek en önemli etken. Bir dersi farklı farklı sayfalara yazıp sınav öncesi kaybettiği için bir konuyu çalışamayan öğrenci tiplemesi hepimizin içinde mevcut ve ortaya çıkmak için en ufak hatamızı bekliyor.
- Hangi not alma taktiğinin sizin için en elverişlisi olduğunu belirleyin.
Cornell metodu, Anahat veya harita çıkartmak başlıca üç metot. Cornell metodu, notlarına bakıp başka not çıkartmadan çalışmayı sevenlerin favorisi olacak. Anahat şeklinde not almaksa bilgilerin hiyerarşik ilişkisini görmeniz gereken dersler için birebir. Görsel zekası olan ve beyin fırtınasından hoşlananlar içinse harita çıkartmak uygun bir yöntem. Hepsini bir arada kullanmak ve format değişikliğinde bulunmak da mümkün.
- Önlerde oturmak not almanıza yardımcı olacaktır.
Arkalarda oturduğunuzda önünüzdekileri izleyip dikkatiniz dağılıyorsa öne oturmaya çalışın. Hocaya daha yakın olmak sizi telefonla veya başka dikkat dağıtıcı unsurlarla uğraşma isteğinizi de azaltabilir.
- Bir “renk kodu” oluşturun.
Fosforlu ve renkli tükenmez kalemlerle bir şeyleri işaretleyerek çalışıyorsanız farklı renkler kullanmak işinizi kolaylaştırabilir. Terimleri mavi fosforluyla, anahtar sözcükleri yeşil fosforluyla, açıklama cümlelerini yeşil tükenmez kalemle altını çizerek, formülleri sarı fosforlu kalemden çizilme karelerin içine yerleştirerek, tarihleri mor kalemle yuvarlak içine alarak… Elinizdeki malzemelere ve çalıştığınız derse bağlı olarak bir sistem geliştirebilirsiniz.
- Yazmaya dalıp gerçekten dinlemeyi unutmayın.
Dersi dinlemek, not tutmak kadar faydalı bir uğraş. İkisinin arasında bir denge oluşturmak gerek. Asla yazmamak, öğrendiklerinizin yaklaşık %60’ını 9 saat içinde unutmak demek ki bu şok edici gerçeğe inanmak istemiyor insan. Asla dinlemeden robot gibi yazmak ise dinleyerek öğrenme tarafımızı baltalıyor. Her şeyde olduğu gibi: Azı karar, çoğu zarar.
- Derse dair okumaları yaparak derse gelmek dersi anlamak, nelerin önemli olduğunu bilmek ve elbette not tutmak açısından büyük bir avantaj.
Derste anlatılacak şeylerin neler olacağını bilmek adına, okunması gereken materyale hiç değilse göz gezdirmek gerek. Çok terim içeren ve yüzde yüz sözlü olarak işlenen bir dersse, bu terimleri kitapta görmüş olmak derste “hocanın dediği tuhaf kelime ne acaba,” diye düşünmekten çok daha başarılı bir strateji.
Görsel Kaynakları
http://www.seventeen.com/life/school/a30734/best-class-notes-study-inspiration/
The lazy student’s guide to taking notes in class that will earn you an A+