SÜPER VARYANT: OMİCRON

Yine mutasyona uğramış daha doğrusu mutasyonlara uğramış bir Covid virüsüyle karşı karşıyayız. Diğer virüs ve varyantlara göre çok bilinmese de dünya genelinde çok hızlı yayıldığı düşünülüyor. Şuan kırkı aşkın ülkede varlığı tespit edilmiş durumda. Belki de bu kadar geç fark edilmesinin sebebi bu varyantın şimdiye kadarkilere göre çok daha fazla mutasyona, yani orijinal haline göre değişime uğramış olmasıdır. İlk olarak Güney Afrika da görülen bu varyant, başta HIV virüsü sanılıp tedavisi uygulanmadığı için uzmanlar tarafından gözden kaçırıldığı düşünülüyor.

Korona virüsü normal koşullarda bir insan vücudunda yerleşip kalabilmesi için daimi olarak mutasyon geçirmesi lazım ve ortalama olarak on gün de bu mutasyonu geçirebilme durumu var. Sağlıklı normal bir insan korona virüsünü takribi olarak bir haftada vücudundan atabiliyor ama sağlık sistemi zayıf, HIV’a yakalanmış ya da organ nakli geçirmiş yani bağışıklık sistemi zayıf insanlar virüsü vücudundan çok daha geç sürede atıyor. Bu durum da virüsün sürekli olarak mutasyona uğrayıp vücutta kalabilmesini sağlıyor. Bu duruma örnek olaraksa: 2020 Aralık ayında Cambridge Üniversitesi’nden araştırmacılar, İngiltere’de Covid-19’dan yaşamını yitiren bir kanser hastasından alınan örneklerin, ilk kaygı yaratıcı varyant olan Alfa’daki en önemli mutasyonun bu kişinin vücudunda ortaya çıktığına dair ipuçları verdiğini açıklamıştılar. Sonuç olarak Afrika’yı ve oradaki sağlık standartlarını ve aşılı insan sayısını düşündüğümüzde bu Omicron Varyantı’nın o bölgede çıkması ve birçok mutasyona uğrayabilmesi çok doğal.

Tabi ki vatandaşlarımızın ne kadar sağlık kurallarına uyduğunu ve aşı karşıtı olmadıklarını düşündüğümüzde bu varyantın Türkiye’de görülmesi çok olasıdır. Şuan ki güncel bilgilerle toplam da 6 kişi Omicron Varyantı’na yakalanmış durumdadır. Bu vakaların 5’i İzmir’de diğer kişi İstanbul’da tespit edilmiştir. İçimizde hala aşı karşıtları, maskesini takmayanlar, sağlık kurallarına ve sosyal mesafeye uymayanlar var. Şu an bu varyant herhangi bir kapanma riski oluşturmasa da zamanla ciddi sıkıntılar yol açabilir. Vatandaşlar olarak yapabileceğimiz en iyi şey virüse karşı beraber hareket etmektir ki yarın Yunan alfabesinden yeni bir harf daha öğrenmeyelim.

https://www.cumhuriyet.com.tr/turkiye/artik-turkiyede-omicron-varyanti-nedir-belirtileri-nelerdir-1892094

https://www.bbc.com/turkce/haberler-dunya-59669447

Leave a Reply