Flag-Pins-Ireland-Italy

Uzun zamandır Avrupa krizle gündemde. İrlanda, İspanya, Yunanistan derken şimdi de Kıbrıs Rum kesimi kötü günlerle karşı karşıya. Fitch Rum Kesimi’nin notunu BB’ye düşürmekle hızını alamadı. Alınan yeni kararla Rum Kesimi’nin yeni notu BB- olarak değiştirildi ve görünümü olumsuz olarak açıklandı. Bu da kurtarılmasının çok zor olacağı düşünülen Rum bankalarının masrafının daha da artacağı anlamına geliyor. Troyka olarak tabir edilen IMF, Avrupa Merkez Bankası ve Avrupa Birliği’nin Yunanistan’ı finanse etmekte güçlük çektiği düşünüldüğünde bu çok kötü bir haber olarak öne çıkıyor. Ne var ki her şeyin kötü gittiği Avrupa’da İrlanda ve İtalya gibi ülkelerin durumu o kadar da kötü değil.

İrlanda devlet tahvili faizleri geçen yıla oranla yüzde beş düştü. İrlanda’ya olan güvenin arttığının ya da İrlanda’nın borç ihtiyacının azaldığı anlamına gelen bu yüzde beşlik faiz düşüşü İrlanda’da iyiye gidişin habercisi. Aynı durum İtalya’da da söz konusu. On yıllık devlet tahvilinin yüzde 4 faiz vaadettiği İtalya’da bu rakam geçen yıla göre yüzde 2.5 düşmüş durumda. İyiye gidişin habercisi sadece bunlar değil. Uzun dönemli tahvillerine alıcı bulmaya başlayan İtalyan ve İspanyol bankaları ekonomilerine olan güvenin arttığını gösteriyorlar.

Avrupa hakkında bir diğer iyi haber de bankaların Avrupa Merkez Bankası’na olan borçları hakkında; 2013’te Avrupa bankalarının 1 trilyon avroya yaklaşan borçlarının 200 milyarını ödemesi bekleniyor (The Economist).

Avrupa’dan gelen bu haberler İngiltere Başbakanı Cameron’un Avrupa Birliği’ni sorgulayan çıkışlarının, Rum Kesimi’ne yapılan not indiriminin, Yunanistan’ın ağır borç krizinin ardından Avrupa’nın bu krizden sonra yavaş yavaş toparlandığını gösteriyor. Başbakan Yardımcımız Ali Babacan’ın Davos yolunda gazetecilerle yaptığı söyleşide tehlikeli bölgenin Avrupa olmadığı, asıl korkulması gerekenin Japon ekonomisi olması gerektiği yönündeki açıklamaları da bu savı güçlendiriyor.

Leave a Reply