28 Mayıs 2014 Çarşamba günü yeni Tüketici Kanunu ile alışveriş ve ticaretin kuralları yeniden belirlenecek. Peki, tüketici haklarının korunmasını amaçlayan bu yasa ile hayatımızda neler değişecek?
Banka ve Finansal Hizmetler
- BDDK, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı ücretlendirilebilecek hizmet türlerini belirleyecek.
Yani BDDK tarafından yapılan yeni listeye göre, bankalar ücretlendirme yapacak ve komisyon alacak. Böylece, eski sistemdeki bankalar tarafından haksız yere talep edilen her işlem başı alınan ücret bedelinin önüne geçilmesi planlanıyor.
- Bankalar müşterilere aidatsız kredi kartı seçeneği sunacak.
Yani tüketici isterse 28 Mayıs sabahı bankalardan aidatsız kart talep edebilir veya farklı avantajlara sahip ücretli kart kullanımına devam edebilir. Bu durumda karar tamamen tüketiciye bırakılmış görülüyor.
Mal ve Hizmetlerdeki Değişiklikler
- Alınan mal ve üründe saptanan herhangi bir hata ve kusur neticesinde, tüketici 2 yıl içerisinde parasının iadesini isteyebilir, yenisini talep edebilir, ücretsiz onarım talep edebilir veya kusurun satış üzerindeki bedeli kadar indirim isteyebilir.
Önceki sisteme baktığımızda tüketici 30 gün geçtikten sonra kusurlu ürün için sadece tamir hakkına sahipti. Yeni alınan kararla “müşteri her zaman haklıdır” düşüncesi temelinde mağdur olan tüketiciye haklar tanındığını görüyoruz.
Tüketici Sözleşmelerindeki Değişiklikler
- Tüketicinin sözleşme imzalamadan önce bilgilendirilmesi zorunlu kılınacak.
- Tüketiciden istenilen masraf ve ücrete ilişkin bilgiler sözleşmenin eki olarak tüketiciye takdim edilecek.
Yani sözleşmelerdeki bu yeni değişikliklerle düzenlemelerdeki içerik hakkında bilgi sahibi ve haklarının farkında olan “bilinçli tüketici portföyü” yaratılmak isteniyor.
Abonelik Sözleşmeleri
- İnternet üzerinden yapılan abonelik sözleşmelerine internet üzerinden yapılan bildirimle son verilebilecek.
- Tüketici 24 ay veya 36 ay olarak belirlenen çeşitli taahhüt bedelli aboneliklerden 12 aydan sonra cayması halinde, bu durum cayma bedeline yansımayacak. Ayrıca bu kural internet abonelikleri, telekomünikasyon ve telefon abonelikleri gibi alanlarda da geçerli olacak.
Cayma Hakkı Sürelerinde Düzenlemeler
- Yeni kanun ile tüketici hiçbir sebep göstermeksizin 14 gün içerisinde kapıdan yapılan satışlarda, mesafeli satışlarda ve tatil sözleşmelerinde cayma hakkına sahip olabilecek.
- Konut devir teslim tarihine kadar %2 cayma bedeli (tazminat) ödemesi şartıyla tüketici sözleşmeden vazgeçme hakkına sahip olacak.
Satış
- Daha önce yasaklanmasına rağmen halk arasında “saadet zinciri” olarak bilinen ve piramit satış sistemi veya çok katlı pazarlama sistemi olarak da adlandırılan yapı kanun dışı kabul görecek.
Yani belirli bir katılım ücretiyle sisteme giren kişiler, her kademe atlayışlarında pozisyonlarına göre havuzdan kendi paylarını elde ediyorlardı. Bu düzenlemeyle insanın kazanması üzerine kurulu, herkese eşit şanslar veren “legal network marketing” sisteminden farklı olarak “piramit satış sisteminin” tamamen ortadan kaldırılması planlanıyor.
Tüketicilerin mağdur olduğu alanlarda, hak arayışlarının kolaylaştırılması ve bilinçli tüketiciler oluşturulması amaçlanan bu yeni Tüketici Kanunu Sözleşmesi’nin önemli gördüğüm noktalarını ele aldığım bu yazımda, yapılacak değişim ve uygulamaları bankalar açısından sıkıntılı bir durum; fakat tüketici açısından olumlu bir gelişme olarak görmekteyim. Ayrıca naçizane bir tavsiye; yapılan bu değişikliklerden faydalanmak için tüketiciler acil ihtiyaçlar dışında uzun süreli yapılacak yatırım, ticaret ve alışverişler için çarşamba gününü bekleyebilirler.
Ayrıntılı bilgiyi T.C. Gümrük ve Ticaret Bakanlığı resmi sayfasının aşağıdaki linkinde bulabilirsiniz:
http://www.gtb.gov.tr/haberler/tuketici-haklarinda-yeni-donem-basliyor