Gijón Skandalı: Futbol Tarihindeki Utanç

Football, Voetbal, Futebol, Fußball, Fotboll, Calcio, Soccer …

Futbol

İsmine ne denirse densin bu sporun her ülkede yarattığı heyecan aynı. Futbol dünyadaki en popüler spor ve bu sporun en büyük etkinliği FIFA Dünya Kupası. Dünya Kupası en çok izlenen spor etkinliği. Peki neden? Kulağa ne kadar klişe gelse de futbol bir spordan daha fazlası; dünya çapında milyonlarca insan için futbol bir nevi kültürel bir ifadedir. Bir vatanseverlik ifadesi olarak birçok insan Dünya Kupasında takımlarına tezahürat yapar çünkü burası onların ülkesini ve halkını dünyanın geri kalanının gözünde temsil ettikleri bir arena.

Belki de 1982 yılında Cezayirli taraftarlar ve futbolcular ülkelerini bu prestijli platformda layıkıyla temsil etme şansı buldukları için kendilerini şanslı hissediyorlardı. İkinci grupta bulunan Cezayir’in gruptaki rakipleri Federal Almanya, Şili ve Avusturya’ydı. İlk maçta Federal Almanya’yı 2-1 yenerek taraftarları şaşırtan Cezayir bu galibiyetin bir tesadüften ibaret olmadığını sonraki maçlarda kanıtladı. Almanya ve Avusturya arasında yapılan utanç verici ittifak, son olarak Şili’yi 3-2 yenerek bir üst tura çıkmak için umutlanan Cezayir’li taraftarların coşkusunu hayal kırıklığına dönüştürdü.

25 Haziran 1982 günü, Almanya ve Avusturya takımları arasındaki anlaşma, bir tiyatrodan farksız olan maçta tüm futbol severlerin gözleri önüne açıkça serilmişti. İki takım belli bir skor elde edip averajda Cezayir’in önüne geçmek için aralarında anlaşmışlardı. Maçın ilk on dakikasında Almanya bir gol atarak öne geçtikten sonra dürüst olmak gerekirse maçın geri kalanında pek de bir şey olmadı. Golün ardından her iki takım da paslaşarak topu kendi sahalarında dolaştırdı ve de hiç enerji harcamadı. The Guardian’ın yaptığı habere göre ilk devrenin sonunda iki takım oyuncuları arasında eğlenceli bir hava hakimdi. Cezayirli taraftarlar maçın bu gidişatına tepki göstermeye başlamışlardı. Cezayirli taraftarların yanı sıra İspanyol taraftarlar da “Fuera, fuera” (Dışarı, dışarı) ve “Algeria, Algeria” (Cezayir, Cezayir) sloganlarıyla ittifaka karşı olduklarını göstererek Cezayir’e destek oldular. Bu durumdan tek şikayetçi olan onlar da değildi. Öyle ki, Alman taraftarlar da hayal kırıklığına uğramıştı hatta yapılan bir habere göre Alman taraftarlar ülkelerinin bayrağını duydukları utanç sebebiyle maç sonrasında yakmışlardı.

Maçı protesto eden Cezayir’li taraftarlar

Maçın 1-0 bitmesinin ardından bütün Cezayirli taraftarların umutlarının ve heyecanlarının yerini kalp kırıklığı almıştı. Cezayir’li taraftarlar yanan paraları sallayarak maç sonunda tepki göstermelerinin yanı sıra Cezayir Futbol Federasyonu da resmi bir protestoda bulundu ve hakemin müdahale etmemesini bir başarısızlık olarak tanımladı. FIFA her ne kadar da ortada yasadışı bir durum olmadığı yönünde bir karar vermiş olsa da bu maçın etkisini 1982’den sonra oynanan her dünya kupasında görüyoruz. Yeni eklenen kurala göre her gruptaki son turun aynı anda oynanması kararlaştırıldı.

Sonuç olarak Gijón Skandalı, futbol dünyasında derin izler bırakan ve gelecekteki turnuvaları şekillendiren bir olay olması sebebiyle tarihte önemli bir yer teşkil ediyor. Utanç dolu bu anıyla akıllara kazınan 1982 Dünya Kupası futbolun sadece bir oyun olmadığını, aynı zamanda bir etik ve değerler arenası olduğunu hatırlatıyor.

Kaynakçalar:

https://en.wikipedia.org/wiki/Disgrace_of_Gijón

https://www.theguardian.com/football/blog/2014/feb/25/world-cup-25-stunning-moments-no3-germany-austria-1982-rob-smyth

https://bleacherreport.com/articles/410274-fifa-world-cup-history-the-shame-of-gijn

Leave a Reply