12 Adımda Üniversitede Arkadaş Edinme Kılavuzu

  1. Davet edildiğiniz ilk etkinliklere katılın.

Başta kimseyi tanımıyorsanız, birilerinin sizi çağırdığı her türlü etkinliğe, çok da seçici davranmayarak katılmak iyi bir fikir olabilir. Böylelikle çevrenizi genişletebilirsiniz.

  1. Zor durumdakilere yardım edin.

Eli dolu birine kapıyı açmak, sınıfınızdaki sessiz insana ödev için yardımda bulunmayı teklif etmek, sırası gelince cüzdanını odasında unuttuğunu fark eden bir yabancıya kahvesini ısmarlamak, yağmurda şemsiyenizi paylaşmak… Hepsi ufak bir diyaloga, sonrasındaysa uzun bir arkadaşlığa sebep verecek güzel davranışlar.

photo-college-student-in-a-classroom

  1. Dersten sonra hemen odanıza/evinize kaçmayın.

Dersten sonra sınıf arkadaşlarınızla zaman geçirmek bir yana, kampüsten çıkmak veya yurt odanıza kapanmak, kampüste okuldan sonra gerçekleşen sosyal olaylardan mahrum kalmanız anlamına gelebilir. Kulüplerin düzenlediği her türlü etkinlik ders çıkışında başlıyor ve yalnızlığa çekilmektense bu etkinliklere katılmak, çimenlerde biraz oturmak sizi yeni insanlarla karşılaştırabilir.

  1. Kulüplere katılın.

Öğrenci kulüplerinin bir parçası olmak zaten her üniversite öğrencisinin yaşaması gereken bir deneyim. İlgilerinize yönelik bir kulübe katılarak, sizinle ortak noktaları olan insanlarla bir araya geliyorsunuz ve bu insanlarla etkileşime girerek, kulübünüze bağlı olarak, ortaya bir şeyler çıkartıyorsunuz. Arkadaş edinmek için daha güzel bir ortam olabilir mi?

  1. Kulüplere katılmayı düşünmüyorsanız bile toplantılarına gidin, insanlarla konuşun.

Okuldaki sayısız kulüpten hepsine katılmak imkansız olsa da, dönem başlarında gerçekleşen tanışma toplantılarının çoğuna katılarak oradaki (büyük ihtimalle sizin gibi yeni olan) insanlarla ayaküstü tanışabilir, sonrasındaysa hiç beklemediğiniz bir kulüpten elektrik alıp kim bilir, en aktif üyeleri oluverirsiniz!

volunteer

  1. Birlikte ders aldığınız insanlarla iletişim halinde olun.

Otomatikman ortak bir konunuz olan bu insanlarla konuşmak ve zaman geçirmek çok daha kolay. Ne de olsa okul saatlerinizin büyük bir kısmında yanınızda onlar var. Herkesle yakın arkadaş olmak mümkün olmasa da yardımlarına koşun, WhatsApp gruplarında aktif olun, ortalığa sorulan soruları cevaplayın, ders öncesi ufak muhabbetler edin.

  1. Katılmayı teklif edin.

Çimenlerin üstünde eğlenen bir grup insan mı gördünüz? Biri bir başkasına güzel bir etkinlikten mi bahsediyor? Bir tanıdığınız sınıfınıza bir etkinliğin duyurusunu mu yapıyor? Sihirli kelimeleri söyleyin: “Ben de katılabilir miyim?”

  1. Derse/etkinliğe biraz erken gidin.

Derse erken gidip ufak sohbetlere katılmak sınıf arkadaşlarınızla kaynaşmak için en iyi yöntem. Aynı şekilde, 18.00’de başlayan bir etkinliğe 17.45’te giderek etkinliği düzenleyen (ve büyük ihtimalle çevresi geniş) insanlarla ve sizin gibi biraz erken gelmiş ve dolayısıyla sıkılmış diğer katılımcılarla iletişime geçmek için harika bir fırsat yakalayabilirsiniz.

  1. Okul dışında toplumsal projelere ve diğer organizasyonlara katılın.

Arkadaşlarınızın hepsi okulda olmak zorunda değil elbette. Başka okullardan da öğrencilerin olabileceği daha büyük organizasyon ve kurumların bir parçası olmak da farklı insanlarla tanışmak için olanak sağlayabilir. Aynı şekilde farklı kurumların düzenlediği gönüllülük projelerinde veya diğer etkinliklerde yer almak da harika bir fikir.

man and woman talking across airplane isle

  1. Tanımadığınız birinin yanına oturduğunuzda kendinizi tanıtın.

Yemekhanede, derste veya kampüsteki bir etkinlikte tanımadığınız birinin yanına oturduğunuzda kısaca kendinizi tanıtın. Karşınızdaki insan meşgul görünüyorsa sıkboğaz etmenin bir anlamı yok, dozajı kaçırmamak ve saygılı olmak kilit nokta. Yine de bir “merhaba” kimseye kötülük etmez ve o merhabanın insanı gelecekte nelere götüreceğini kimse bilemez.

  1. Sporla ilgileniyorsanız bir takıma katılın.

Herhangi bir atletik beceriniz varsa üniversitenizin takımına yazılmak harika bir fikir. Yalnızca kendi takımınızdan değil, turnuvalar ve yarışmalar yoluyla farklı takımlardan insanlarla da bağ kurabilir, hatta antrenmanlarda da yeni arkadaşlar edinebilirsiniz.

  1. Hobileriniz için okul dışında kurslara yazılın.

Yeni bir dil öğrenmek, ebru yapmak, senaryo yazmak… Üniversite şehirlerinde yeni hobiler edinmek isteyenler için türlü olanaklar mevcut. Okul dışındaki bu olanakları değerlendirerek farklı yaşlarda, farklı sektörlerde çalışan, farklı deneyimleri bulunan birçok insanla tanışabilirsiniz.

 

Görsel Kaynakları:

http://www.hercampus.com/school/uw-stout/high-school-vs-college-friends

https://www.natcom.org/CommCurrentsArticle.aspx?id=999

5 Reasons Why You Should Talk To Strangers Every Day

Leave a Reply