Modanın en temel parçasıdır renkler. Renkler, kombin yaparken ilk dikkat ettiğimiz, mağazaya girdiğimizde bizi kendisine yönlendiren ve sadece kıyafette değil; herhangi bir eşya veya doğanın bir parçasında gözümüze ilk çarpan unsur olduklarını söyleyebiliriz. Sezonun trendi hangi renklerse onların daha yaygın ve tercih edilebilir olduğunu biliyoruz, yani moda renk kullanımını etkiliyor. Peki renk kullanımı modanın içinde nasıl yer alıyor? İki temel kavram üzerinden renkleri nasıl kombinleyebileceğimize bakalım.
Ton Sür Ton
Adını mutlaka duyduğumuz bir terim ton sür ton. Sadece kıyafetlerde değil, makyaj veya dekorasyon gibi alanlarda da yer alıyor bu kavram. Fransızcadan gelen kelimenin anlamı ise ton üzerine ton. Tanımını aynı rengin farklı tonlarının bir arada kullanılması olarak açabiliriz. Yaygın görüşün aksine, ton sür tonda çok yakın veya neredeyse aynı tonların kullanılması gibi bir zorunluluk yoktur. Aksine aynı rengin birbirinden ayırt edilebilir şekilde çok farklı tonlarının kullanılması daha tercih edilir. Bu yüzden ton sür ton yaratmak o kadar da kolay değildir. Aynı veya benzer tonların uyumunu çok kolay yaratılabilecekken, şu sıralar revaçta olan çeşitli parçalardan oluşan takımlar gibi, aynı rengin çok uç tonlarını bir araya göze güzel görünebilecek, yani gözü kanatmayacak, şekilde bir araya gelmesi gerçekten de güç oluyor.
Ton sür ton kullanımı yakın tarihe kadar oldukça popülerdi ancak günümüzde genelde ya aynı renkler bir araya getiriliyor ya da alakasız renkler cümbüş gibi bir araya getiriliyor. Her ne kadar ton sür ton demode gibi dursa da üzerinde durup yaşatmamız gereken bir stil. Aslında uyumu yakalayıp kombinlemek zor olsa da uygulaması o kadar da sıkıntılı olmayabilir. En basitinden mavi kot pantolonun üzerine açık mavi veya koyu mavi bir bluz giyebiliriz. Bazılarında kot üzerine kot giyilmez gibi bir anlayış olsa da farklı tonlardaki kot ceket ve kot pantolon aynı anda kullanılabilir. Buradan da anlayabileceğimiz gibi ton sür tona en uygun renklerden biri birçok tonunun bulunmasıyla mavi. Benzer nitelikteki diğer renklere çok fazla tonunun bulunmasıyla kahverengi ve gri örnek verilebilir.
Color Blocking
Türkçe’ye renk engelleme veya bloklama şeklinde çevirebileceğimiz bu kavramsa ton sür tonun tam zıttı bir anlayışı nitelendiriyor. Birbirinin zıttı olan renklerin kullanılması diyebiliriz color blocking için. Oldukça marjinal ve cesur olan bu akım aslında son yıllardaki trend değişimleriyle birlikte artık oldukça normal sayılabilir. Piet Mondrian’la 1900’lere dayanan color blocking tarihi Yves Saint Laurent ile 60’lardan 70’lere kadar olan süre içinde yayılan color blocking son yıllarda eski popülerliğine kavuştu. Son zamanlarda yükselen alakasız renkler ve parçalarla bir uyum(?) yakalanması trendi color blockingi yeniden su yüzüne çıkarıyor. Düşününce zıt renklerle kombin yapılması fikri zor geliyor ancak işin sırrı kendisinde gizli. Zıt renkler kullanıldığından kimse normal anlamda bir uyum beklemiyor ve bu da size müthiş bir özgürlük alanı sağlıyor. Kahverengi ve siyahı kış rengi olarak kabul eden anlayışa karşı bir şekilde son yıllarda beyaz ve canlı renkleri de kış sezonunda görüyoruz. Özellikle kışa girdiğimiz şu dönemde çarpıcı bir şekilde color blocking uygulamanın tam zamanı!
Peki bu renkleri nasıl seçeceğiz?
Cevabı renk çemberinde gizli. Zıt renkleri seçerken renk çemberinde karşılıklı duran renkleri kombinleyebilirsiniz. Yine ton sür ton için temelimiz renk çemberinin çok daha fazla alt tondan oluşmuş versiyonlarında bitişik renk tonlarını tercih etmede işe yarayabilir. İki renk kullanımında tam karşıdaki seçilirken 3 veya daha fazla renk seçiminde çeşitli varyasyonlar mümkün. Yine de klasik kontrasttan çok şaşmamak gerektiğini düşünüyorum.
Bu renkleri farklı parçalar aracılığıyla bir araya getirebileceğiniz gibi tek bir parçanın içinde de gösterebilirsiniz.
Uzun lafın kısası, moda ve renklerin birbiriyle karşılıklı etkileşimi çeşitli yollarla her daim vardı ve var olmaya da devam edecek. Ancak fark edeceğiniz gibi, renkleri yakın kullanmak da zıt kullanmak da moda olabiliyor. Yani ne yapsanız trende uygun olacak gibi duruyor. Siz kendinize yakıştırıp gözünüze hoş geldiği sürece renklerle oynayıp denemeye devam etmeyi unutmayın.
Kaynakça
https://www.ntv.com.tr/yasam/serenay-sarikayadan-1-5-milyon-tllik-anlasma,X2xs8WG7sUaYw5Q7T0pIcw