Bize Gerçekliği Sorgulatan Bir Oyun Filmi: Free Guy

Son dönemde insanlarda sinemada izleme isteği uyandıran ve açılış haftasında etkileyici gişe istatistikleri tutturan filmlerin hepsinin, hali hazırda var olan bir serinin devam filmi veya Marvel Evren’inde gördüğümüz gibi konusu süper kahramanlar olan filmler olduğunu görüyoruz. Açıkça belirtmem gerekir ki Free Guy bize özlediğimiz sade, etkileyici ve eğlendiren gişe filmi kavramının hala var olduğunu hatırlatıyor.

Free Guy, hepimizin aşina olduğu ve bazılarımızın da tutkunu olduğu GTA benzeri bir evren olan Free City oyununda geçiyor. Ben dahil olmak üzere birçok e-oyuncunun da göz ardı ettiği, önemsemediği MPC yani arka plan karakteri olan “Guy” bu filmde başrol olarak karşımıza çıkıyor. Hiç düşündünüz mü, eğer arka plan karakterleri de düşünebilseydi veya duyguları, kişiliği olsaydı oynadığımız oyunlar nasıl olurdu ve neler değişirdi? İşte, sıkı durun Free Guy tam da bu sorunun cevabı niteliğinde. Bir gün oyunun hikayesini devam ettirme amaçlı rutin işlerini yerine getiren Guy, gerçek bir insan ile arka plan oyuncuyu ayırt eden gözlüğü takması ve kendisinin de yaşadığı çevreyi sorgulaması ile başlayan yolculuk şeklinde filmin konusunu özetleyebiliriz.

Filmin senaryosunda, sinema tarihindeki göreceli olarak en yaratıcı filmlerden biri olan Truman Show ile geçtiğimiz son on yıl içerisinde gişe rekorları kırmış filmlerin harmanlandığını görüyoruz. Ayrıca, e- oyunculuk gibi oldukça niş hobi alanlarına değinmesine rağmen oyunlarla ilgilenmeyen kişilerin bile kolaylıkla anlayabileceği bir üslup kullanılmasını göz ardı etmemeliyiz. Şahsen ve birçok eleştirmenin de belirttiği gibi diğer filmlere yapılan göndermelerin güzel entegre edilmiş olduğu bir film ki sadece bu tür motifleri içerdiği için bile izlerken gerçekten eğlendiğinizi hissediyorsunuz.

Şu ana kadar izlediğimiz sadece seyirciyi eğlendirme amacı taşıyan gişe filmlerinin aksine Free Guy filminin içeriğinde gerçekten görmek isteyen ve sorgulayan bir insan için çok çeşitli felsefi sorunların ve soruların bulunması benim filmi sevmemdeki en önemli etkendi. Bilindiği gibi Matrix serisiyle hatta daha öncesinde bilim kurgu romanları ile başlayan yaşadığımız dünyanın anlamını ve gerçekliğinin sorgulanmasını veya göz ardı edilen hayatlarımızda bulunan arka plan oyuncularının bile benliğinin, kişiliğinin ve duygularının olduğu veya her insanın iradesinin ne kadar özgür olduğu gibi, içerdiği sorgulamalar düşünüldüğünde, bir bakış açısı kazandırması Free Guy filminin favori filmler listeme girmesinde büyük bir rol oynadı.

Umarım siz de Free Guy filmini izledikten sonra unutulan, eğlendiren ve sorgulatan “Gişe Filmi” kavramını hatırlamanın zevkini yaşarsınız. İyi seyirler .

Leave a Reply