1089 kişiye ev sahipliği yapan ve Bilkent’in en büyük yurtları olma özelliğini taşıyan 77. ve 78. yurtlar şimdi de tartışmalı bir kararın tam ortasında…

Bilkent Yurtlar Müdürlüğü her katta kadın ve erkek bölümlerinde koridor sonunda bulunan çalışma odalarının, yurt kontenjan yetersizliğinden ötürü dışarıda kalmış öğrenciler için yurt odalarına dönüştürülmesi kararını aldı. En geç 2015-2016 sömestr tatiline hazır olacak şekilde bitecek inşaatın sonunda, toplam 1089 yatak kapasitesine sahip 77. ve 78. yurtların 140 yatak artarak 1229 yatak kapasitesine ulaşması bekleniyor.

Yurtlar Müdürü Zeki Samatyalı, 77. yurt müdürü Veli Karaaslan ve 78. yurt müdürü Tanju Malçok

Geçtiğimiz günlerde yapılan duyuruda Bilkent Merkez Kampüste bulunan 77. ve 78. yurtlarda yapılacak tadilat sonucunda her katta kadın ve erkek koridorları sonunda bulunan çalışma odalarının yurt odalarına dönüştürüleceği bildirildi. Her koridor sonunda inşaat olması ve koridorlara mahsus tek çalışma odasının kaldırılacak olması Bilkent 77. ve 78. yurt sakinleri tarafından pek hoş karşılanmadı. Bu kararın alınma sebepleri ve tadilat tartışmalarına son verecek çözümler bu hususta en yetkili isimler olan Yurtlar Müdürü Zeki Samatyalı, 77. yurt müdürü Veli Karaaslan ve 78. yurt müdürü Tanju Malçok tarafından bildirildi.

Yurtlara başvuru sayısı 200 kişi arttı

Bu yıl kontenjanın artmasıyla Bilkent Üniversitesi yurtlarına her zamankinden daha fazla rağbet oldu. Kampüs içinde konumlanmış elektrik, su, internet, ısınma, temizlik ve bunun gibi ek masrafları olmayan ve en önemlisi ulaşım sıkıntısı yaşanmayan yurtlar çoğu öğrencinin birinci; şehir dışından gelen ve maddi durumu kirası ortalama 2.000 lira olan evlerde kalmaya yetmeyecek öğrencilerin ise tek tercihi.

Bu dönem, yurtlara başvuran öğrenci sayısının 200 kişi artmasıyla yurt sıkıntısı baş gösterdi. Merkez Kampüste bulunan herhangi bir yurda geçmek isteyen çoğu öğrencinin talebi geri çevrilmek zorunda kaldı. Hatta birçok öğrencinin -özellikle yurt başvurusunu geç yapanların- yurt talebi, yurtlarda yer olmadığı sebep gösterilerek reddedildi.

Screen Shot 2015-12-07 at 12.31.42

Yurtlara yapılan geç başvuruların güncellenmiş sayısal analizi

 

Bilkent Yurtlar Müdürü Zeki Samatyalı yaptığı açıklamada bu yıl yurt başvurusu zamanına dikkat etmeyen, geç başvursa da yurt çıkabileceğini düşünen 383 kişi olduğunu, bunların 116’sına(7 Aralık’ta aldığım güncelleme metni sonucu bu sayının 133’e çıktığını öğrendim.) sonradan yer tahsis edildiğini belirtti. Samatyalı ayrıca 133 kişiyi seçerken; üniversitemiz personeli ve öğrencilerimizden oluşan hakem heyeti huzurunda kura usulü ile sıralama listesi oluşturulduğunu, Güz dönemi içerisinde yurtlarımızda oluşan açılmalar doğrultusunda yer tahsislerinin bu sıralama listesi dahilinde yapıldığını bildirdi.

Hem Türkçe hem İngilizce atılmış, yapılacak kura ile ilgili bildiri emaili

Hem Türkçe hem İngilizce atılmış, yapılacak kura ile ilgili bildiri emaili

77. ve 78.yurt Bahar döneminde 140 öğrenciye daha merhaba diyor

Mevcut çalışma odalarının kat içindeki konumu

Mevcut çalışma odalarının kat içindeki konumu

Yurt kontenjanlarından faydalanamayan öğrenciler için çareyi 77. ve 78. yurtlarda kadın ve erkek koridorları sonundaki çalışma odalarını yurt odasına dönüştürmekte bulan Yurtlar Müdürlüğü, böylelikle kendisini büyük bir tartışmanın tam ortasında buldu. Samatyalı, bu kararı şu sözlerle açıklıyor: “77. ve 78. yurtta bulunan koridor sonlarındaki çalışma odaları her birinde 7’şer (2+2+3) yatak kapasiteli 3’er oda olacak şekilde yeniden düzenlenecek. İki yurtta toplam 20 adet bulunan çalışma odaları bu şekilde toplamda 140 kişiye daha ev sahipliği yapacak.” Bahar döneminde yapılacak yurt yerleştirilmelerinde ise birinci öncelik son sınıf öğrencilerinin, ikinci öncelik ise bölüm binası Merkez Kampüste, yurt binası ise Doğu Kampüste olan öğrenciler olduğu bildirdi.

Peki bu başka şekilde yapılamaz mıydı? Öğrencilerin ortak alanda olmayan tek çalışma odalarının kaldırılması ne kadar doğru? Samatyalı bu soruları ise şu şekilde cevaplıyor. “Böyle bir durumda kaldığımız için çok üzgünüz. Evet, öğrenciye tahsis edilmiş bir yeri elinden almak zorunda kalıyoruz. Ancak, bu kararı almasaydık daha büyük mağduriyetlere göz yummuş olacaktık. Bu kararı almadan önce çeşitli çalışmalar yaptık. Veli Bey ve Tanju Bey her saat çalışma odalarında kaç kişi çalışıyor bunun çetelesini tuttular ve gördük ki düzenli olarak sadece birkaç kişi kullanıyor. Oda ihtiyacının doğduğunu da görünce bu alanları değerlendirmemiz gerekiyordu.”

Yeni odaların planı

Yeni odaların planı

Yapılacak yeni odalar, az bir farkla diğer odalardan daha büyük. İki yurtta toplam 140 yatak kapasiteli dönüşümün Bilkent Üniversitesine maliyeti toplam 980 bin lira. Solda gördüğünüz planın alternatifiyse ranzalı ve neredeyse kişi başına düşen alanın yarılandığı odalar. Daha çok öğrencinin barınabileceği bu alternatif plan, daha hesaplı olmasına rağmen; öğrencinin yaşam kalitesini olabildiğince yüksek tutmak amacıyla kabul edilmemiş.

Tepe İnşaat tarafından üstlenen projede Yurtlar Müdürlüğünün birinci önceliği, öğrencilerin inşaattan olabildiğince az etkilenmesi. Bu sebeple inşaat çalışmaları öğrencilerin genellikle derslerinin olduğu 9:30-17:30 saatleri arasında gerçekleşecek (Cumartesi ise 10:00-18:00 saatleri arasında) ve final döneminde inşaat çalışması durdurulacak. Çalışma, rahatsızlığın yayılmasını önlemek amaçlı önce 78. sonra 77. yurtta sürdürülecek. Yurtlar Müdürlüğünün ikinci önceliği ise 77. ve 78.yurt sakinlerinin inşaat görevlileri ile hiçbir şekilde yurt içinde karşılaşmaması. Çalışma esnasında kadın veya erkek bir yurt çalışanı inşaat alanında görevli olacak ve inşaat alanı yurt koridorundan yangın merdivenini de alacak bir şekilde alçıpan ile ayrılacak. İnşaat çalışanları ihtiyaçlarını yurtların dışında bulunan, müdürlükçe belirlenen yerlerde görebilecek. İnşaatın en geç Ocak sonunda bitmesi öngörülüyor.

77. ve 78. yurtta yapılan inşaat, yurt sorununa kendileri tarafından geçici bir çözüm, bir kısa vade projesi olarak nitelendiriliyor. Yurtlar müdürlüğünün Bilkent’teki yurt sorununu bitirecek büyük projesini ise, yakında yayınlanacak olan yeni yazımda bulabilirsiniz.

Not: Yazı Bilkent Üniversitesi Yurtlar Müdürlüğünden gelen yeni bilgilendirmeler doğrultusunda 7 Aralık 13:00 itibariyle yazar tarafından güncellenmiştir.

Leave a Reply

3 comments

  1. meral kelek

    Bu madurlardan biride kizim . Neyseki sansliydi da ev arkadasi bulup eve cikti. Fakat calisma odasiz yurt mu olur. Bilkentin bunca bos arazisi var ve geliri var ek yurt binasi yapmayi dusunmek yerine ogrencinin calisma odasinin kapatilmasinin anlami nedir. Bu rant degildirde hizmetmidir. Nasil bir vakif universitesi misyonu tasiyorsunuz.

  2. mert tozoglu

    gram beyni olmayan lise mezunu adamlari toplarsan yurtler mudurlugune boyle olur. final doneminde de ih durdurdular calismayi cat cat balyoz sesi geliyor su anda.

    yurtlar mudurlugune selamlar olsun, tisikkirler bilkent.

  3. turiser

    Zeki Samatyalı ve Veli gibi müdürleriniz var şanlısınız.
    Dua edin Banyo tuvaletleri oda yapmıyorlar.