8 Mart 2017: Memlekette Genel Durum

Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi’nin ‘Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ nedeniyle düzenlediği basın açıklamasında Baro Başkanı Ali Er, Mersin Barosu Kadın Hakları Merkezi üyesi Şilan Türk’ü konuşma yaptığı sırada kürsüden iterek müdahale etti.
Bilgi Üniversitesi’nde öğrencilerin düzenlediği 8 Mart etkinliğinde, dışarıdan geldiği belirtilen bir grup bıçaklı saldırıda bulundu. Yaşanan olayda yüzüne tekme atılan bir kız öğrenci yaralandı.

İşte canım Türkiye’mden 8 Mart manzaraları…

Dünyada kadının gücünün, statüsünün, verimliliğinin, başarısının ve mutluluğunun tartışıldığı bir günde biz,  zaman zaman kadının varlığına tahammül edemeyen erkek egemen bir toplumun karşımıza bir karabasan gibi çıktığı haberleri okuyoruz, görüntüleri izliyoruz.

Biz bugün,  21.yüzyılda,  2017 senesinin 8 Mart’ında kadına şiddeti, çocuk gelinleri, cinsiyetçi söylemleri,  kadının sağını solunu nasıl kapatması gerektiğini, eteğinin boyunu, bluzunun kolunu konuşuyoruz.

Yaradanın kendisine bahşettiği  doğurganlığın erkek çocuk dünyaya getiremedi diye nasıl bir lanete dönüştüğüne tanık oluyoruz.

Kuma olan, enseste maruz kalan,para karşılığı bir mal gibi alınıp satılan kadınların onurunu korumaya, dağılan ruhlarını toplamaya uğraşıyoruz.

Kadının Meclisteki  temsil oranının düşüklüğünü, iş dünyasındaki varlığının yetersizliğini, yönetim katmanlarındaki neredeyse yokluğunu çözmeye uğraşıyoruz.

Biz bugün bu saatte hala okutulmayan, okumasından korkulan kız çocuklarını okula göndermenin yollarını arıyoruz.

Oysa bu topraklar “Ana gibi yar, Bağdat gibi diyar olmaz.”  ve ”Cennet anaların ayakları altındadır.” diyenlerin vatanıdır.

Bu topraklar, “Kadıncık ana eşiniz midir?” diye soranlara “Eşitimdir.” diye cevap veren Hacı Bektaş Velileri yetiştirmiş  topraklarıdır.

“Kadın insandır, biz insanoğlu.” diyen Neşet Ertaş gibi ozanların diyarıdır.

“Kadınlarını geri bırakan toplum geride kalmaya mahkumdur.“ diyen Atatürk ise dünyada pek çok medeni ülkeden önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını vererek  Türk kadını  bu ülkede baş tacı etmiştir.

Osmanlı’nın baskısına ve toplumun mutaassıplığına boyun eğmeyen Fatma Aliye Topuzlar, Selma Rıza Feraceliler, Afife Jaleler, kurtuluş mücadelesini bir ulu destana çeviren Halide Edipler, Şerife Bacılar, Kara Fatmalar, mücadelenin ve onurlu direnişin sembol  ismi Türkan Saylanlar, adı sayfalara sığmaz  yazar, çizer, bilim insanı, düşünür, gazeteci, avukat, her meslekten, her statüden binlerce kadın aydını yetiştiren de bu topraklardır.

Sonuç olarak, yaşananlar yaşanması gerekenlerin yanında daha baskın ve ümit kırıcı da olsa, Türk kadınının genlerinde taşıdığı gücü kimse hafife almasa iyi eder.

Bugün gördüğümüz manzara karamsarlık içeriyor da olsa, yılgınlık sadece zaman kaybettirir.

Türk kadınının tarihten gelen mücadelesi  devam ediyor, edecek.

Çünkü hiçbir nehir tersine akmaz.

 

Kaynakça: 

http://www.hurriyet.com.tr/universitedeki-8-mart-etkinligine-bicakli-saldiri-40388563

http://www.hurriyet.com.tr/mersin-baro-baskani-ali-er-kadin-avukati-kursuden-itti-40388488

 

 

 

Leave a Reply