Benim gibi her yerde futbol, basketbol hatta voleybol haberleri görmekten usanan insanların en iyi kaçış yolu amatör sporlardır. Tabii ki bizler de bu bahsettiğimiz sporları hem izlerken hem de yaparken zevk alıyoruz. Fakat onlarca spor branşı içerisinden neden kendimizi sadece bu üç branşa sıkıştıralım ki? Bisiklet, yelken, okçuluk gibi sporları da var bizlerin. Çocuklarımızı neden yüzme kurslarına gitmekten, tenis hocalarıyla çalışmaktan mahrum edelim? Sanırım benim gibi düşünenlerin sayısı arttığından dolayı büyük yatırımcılar da amatör branşlara karşı olan duyarlıklarını artırıyorlar. Amatör spor ve sporculara ayrılan ödeneklerin ve yatırılan paraların miktarı da sevindirici boyutta. İşte bu yazımızda, her ne kadar dünya, onu amatör bir spor olarak görmese de bizlerin yeni yeni benimsediği, kış olimpiyatlarının emektar branşı olan curling sporundan bahsedeceğiz.
Öncelikle, hem bu sporu yeni duyanlar için hem de bilenlere tekrardan hatırlatmak adına Curling, Türkçeleşmiş hâliyle Körling, sporu hakkında teknik bilgiler vererek başlamak istiyorum. Curling, 42×4,3 metrelik buzdan bir pist (rink) üzerinde oynanan olimpik bir takım oyunudur. Oyunun amacı ise granitten yapılmış dairesel taşları buz üzerinde kaydırarak ev denilen hedefin merkezine en yakın olacak şekilde durdurmaktır.
Hem analitik düşünmeyi hem de denge prensiplerini önemsemeyi gerektiren Curling sporunun popülerliği dünya çapında hızlı bir şekilde artmakta. 1924 Kış Olimpiyat oyunları arasında yer alan Curling, 1998 yılından itibaren Olimpiyat Programlama Komisyonu (OPC) tarafından aralıksız bir şekilde bütün kış olimpiyat oyunlarına dâhil edilmiştir. Erkekler ve kadınlar olmak üzere iki farklı kategoriye ayrılan Curling, 2018 Kış Olimpiyatlarında erkekler, kadınlar ve karışık olmak üzere üç farklı kategoride karşımızda olacak.
Ülkemizde de bu spora olan ilgi her geçen gün artmakta. 2011 yılında Erzurum’da yapılan Dünya Üniversiteler arası Kış Oyunları’nda milli takım seviyesine ulaşmak ilk adımlar oldu bizim için. Önceleri Türkiye Buz Pateni Federasyonu bünyesinde bulunan curling ailesi, 2016 yılında kendi federasyonunu kurarak 21 Ocak 2016 tarihinde ilk başkanı olan Kenan Şebin’i seçti. Bir ay önce Rusya’nın zaferiyle tamamlanan 2016 Dünya Karışık Curling Şampiyonası’nda, milli takımımızın Almanya’ya 10-1 yenilerek turnuvaya play-off turunda veda etmesine rağmen milli takımımızın uluslararası turnuvalara katılması ve gruplarda aldığı galibiyetler gelecek adına umut verici. E Grubu’nda Estonya’yı 10-5, Slovenya’yı 5-4, Hırvatistan’ı 9-3, Galler’i 11-4 ve Hollanda’yı 8-3’lük skorlarla geçen millilerimiz, İsviçre’ye 8-1, Almanya’ya ise 6-4 kaybetti.
Curling Federasyonun en önemli amaçlarından biri bu sporu ülke çapında yaygınlaştırmak. Fakat siz de hak verirsiniz ki bu spor için gerekli olan buz pistleri, granitten yapılan özel taşlar, kullanılan özel ayakkabılar ve fırçalar temin ve tesis edilmesi zor donanımlar. Çoğu devlet okulunda iki kaleye veya iki potaya asılabilecek filelere kaynak ayrılamazken, çocukları ve gençleri curlinge yönlendirme gibi bir projenin gerçekçiliğinin sorgulanması gerektiği düşüncesindeyim. Sabah Gazetesine vermiş olduğu röportajda Federasyon Başkanı Şebin bu konu hakkındaki düşüncelerini ve projelerini şöyle anlatıyor: “Curlingin tanıtımı noktasında bazı projeler geliştireceğiz. Tanıtımda pilot bölgeler seçeceğiz. Buralarda milli eğitim müdürlükleri, belediyeler ve üniversiteler ile iş birliğine gideceğiz. Antrenör yetiştirme noktasında üniversitelerden faydalanacağız. Çünkü hemen hemen her ilimizde spor bilimleri fakülteleri var. Bu fakültelere curling ile ilgili seçmeli derslerin konulması lazım. Bunlarla birlikte 5-10 yıl içerisinde curlingin Türkiye’de en tanınır sporlar arasına gireceğine inanıyorum.”
Futbola yıllarca büyük meblağlarda yatırım yapmış bir ülkeyiz. Fakat en büyük başarımız ne diye sorduğumuz da aldığımız cevaplar arasında 2000 yılında alınan UEFA kupası, 2002 yılındaki dünya üçüncülüğümüz ve 2008 yılındaki Avrupa yarı finali görmüşlüğümüz bulunmakta. Şu apaçık bir gerçek ki büyük yatırımlar yaptığımız futbol branşında bile başarılı değiliz. Bundan ötürü her ne kadar bu konuya iyimser bir bakış açısıyla yaklaşmak istesem de curling dalında büyük bir başarı beklemek hayalperestlik olur. Fakat her spor branşı başarı veya maddi kazanç odaklı olmak zorunda da değildir. Zaten amatör sporun temel mantığında kazanç elde etmeden spor yapma anlayışı vardır. Bundan ötürü curling sporunu gençlerimizle kaynaştırarak amatör bir ruh yaratmak zor olamasa gerek. Sosyal devlet anlayışının getirdiği imkânlar neticesinde eskiden elit sporlar olarak adlandırılan tenis, squash, golf gibi sporların artık herkese ulaşabildiği gerçeği ortada. Her ne kadar başta Şebin’in, curlingin tanıtımı ve geliştirilmesi hakkında yaptığı açıklamaları fazla iyimser ve hayalperest olarak görsem de söylenenler ve yapılanlar arasındaki tutarlılık benim de bu gelişmelere olan inancımı artırdı. Şu an curlingde 18 takım birinci ligde, 14 takım ise ikinci ligde mücadele etmektedir. Proje çalışmaları tamamlanan curling tesislerinin, Bursa, İzmir, İstanbul, Kocaeli, Ankara, Gaziantep, Antalya ve Trabzon illerinde yapım çalışmaları devam etmektedir.
Benim gibi bu spora odaklanmayı, buz üstünde satranç oynamayı arzulayan insanların sayısının artması dileğiyle…
KAYNAKÇA
- “Körling”. Vikipedi. y.y. 22.06.2016. Web.11.11.2016.
< https://tr.wikipedia.org/wiki/K%C3%B6rling >
- “Türkiye’de Curlingin Tanıtımı İçin Kollar Sıvandı”. Sabah. y.y. 07.06.2016. Web. 11.11.2016.
< http://www.sabah.com.tr/spor/tum-sporlar/2016/06/07/turkiyede-curlingin-tanitimi-icin-kollar-sivandi >
- “Curling Sporu Tarihçesi – Kuralları”. NKFU. 15.03.2015. Web. 11.11.2016.
< http://www.nkfu.com/wp-content/uploads/2015/03/curling-619×336.jpg >
- “A Different Kind of Curling”. Sports Blog. t.y. Web. 11.11.2016.
< http://stmedia.startribune.com/images/ows_138404041729121.jpg >
- “Curling’de Çeyrek Finale Kalamadık”. Fanatik. y.y. 22.10.2016. Web. 11.11.2016.
< http://www.fanatik.com.tr/2016/10/21/curling-de-ceyrek-finale-kalamadik-1258435 >
Babanazar Gutlygeldiyev
Güzel!