YENİ BAŞLAYANLAR İÇİN VOLEYBOL: KURALLAR VE HATALAR

Filenin Sultanlarının geçirdiği başarılı sezonun ardından voleybol ülkemizde en çok takip edilen ve popülerliğini katlayarak arttıran sporlardan biri oldu. Bu yazımızda voleybolu yeni takip etmeye başlayan veya bu sporu daha yakından tanımak isteyen okuyucularımız için temel kurallardan, hatalardan ve sıkça sorulan sorulardan bazılarını ele alıyor olacağız. Keyifli okumalar!

1. Oyuncuların ön forma numaralarının hemen altında bir çizgi olması ne anlama gelir?

Bazı oyuncuların formalarının önünde bulunan numaranın hemen altındaki şerit, bu oyuncunun takım kaptanı olduğunu gösterir. Takım kaptanının müsabaka cetvelini imzalama, hakemle iletişimi sağlama ve maç öncesi kurada takımı temsil etme gibi çeşitli görevleri bulunmaktadır. 

2. Bazı oyuncular neden farklı renkte forma giymektedir?

Takımın geri kalanından farklı renkte forma giyen bu oyuncular “libero” olarak adlandırılmaktadır. Temel görevleri arka alanda savunma yapmak ve servis karşılamaktır.

Geri hat oyuncusu olarak adlandırılırlar.  Hücum yapmak gibi bir görevleri yoktur. Servis atamazlar ve blok yapamazlar.

3. Arka alan oyuncuları nasıl hücum edebilir? Hücum çizgisi hatası ne demektir?

Geri hat oyuncusu ön bölgeye basmamak şartıyla hücum edebilir. Geri hat oyuncularının hücumu tamamladıktan sonra ön bölgeye düşmelerinde bir sakınca yoktur. Fakat eğer oyuncu hücumu yaparken hücum çizgisine basarak ön bölgeye geçmişse, bu bir hücum hatası olarak kabul edilir. Spikerlerin bu hatadan “3 metre çizgisi” veya “hücum çizgisi” ihlali olarak bahsettiklerini duyabilirsiniz.

4. Karşıdan gelen servise hücum veya blok yapılabilir mi?

Voleybolda hücum kuralları gereği, rakibin servisine hücum veya blok yapılamaz.

5. Pozisyon hatası ne demektir?

Oyun kuralları gereği her oyuncunun servis atılmadan önce beklemesi gereken belirli pozisyonlar vardır. Rakip servisi attığı anda sahadaki oyuncuların doğru pozisyonlarda beklememesi pozisyon hatası olarak adlandırılır. Bu durumda rakip takım bir sayı kazanır.

6. Voleybolda bir set kaç sayıdır? Kaç set alan takım oyunu kazanmış olur?

Voleybolda bir takımın maçı kazanabilmesi için 3 set kazanması gerekir. Her iki takımın da ikişer set kazandığı, skorun 2-2 olduğu durumda ise kazananı belirlemek için 15 sayılık bir karar seti oynanır. Bu set “tie-break” olarak da adlandırılabilmektedir. Kural olarak (15 sayılık karar seti hariç) diğer setlerde rakibine en az iki sayı fark atarak 25 sayıya ulaşan takım kazanır. Örneğin, bir set 25-24 bitemez. 24-24 olduğu durumda set 26’ya uzar. Aradaki fark 2 olmadığı sürece set uzamaya devam eder. 28-26 veya 32-30 gibi set skorları mümkün olabilir.

Bu durum karar seti için de geçerlidir. Skorun 14-14 olduğu durumda taraflardan biri 2 sayı farka ulaşana kadar set oynanmaya devam eder.

Kaynakça

  1. https://www.tvf.org.tr/_dosyalar/MHGK_Belgeler/2021-2024_resmi_voleybol_oyun_kurallari.pdf
  2. Eda Erdem görseli: https://tr.wikipedia.org/wiki/Eda_Erdem
  3. Voleybol sahası görseli: https://www.besyohaber.net/voleybol-oyun-sahasinin-olculeri-nasil-olmalidir/
  4. Libero görseli: https://tvf.org.tr/galeri/milletler-ligi-turkiye-3-2-japonya/
  5. Öne Çıkarılan Görsel: https://www.aa.com.tr/tr/spor/siyasilerden-avrupa-sampiyonu-filenin-sultanlari-na-tebrik/2982509

Leave a Reply